• Ναυτιλία

    Γ. Αλαφούζος: Κοντά στην πλήρη χρηματοδότηση των νεότευκτων VLCC της η Okeanis Eco Tankers

    Γιάννης Αλαφούζος

    Γιάννης Αλαφούζος, εφοπλιστής


    H ναυτιλιακή Okeanis Eco Tankers Corp., συμφερόντων της οικογένειας Αλαφούζου, ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε δανειακές διευκολύνσεις ύψους 59 εκατ. δολαρίων από την ABN Amro για τη χρηματοδότηση και του έβδομου από τα οκτώ νεότευκτα που έχει παραγγείλει, ενώ βρίσκεται πολύ κοντά στο να εξασφαλίσει τα κεφάλαια και για το τελευταίο.

    Υπενθυμίζεται ότι τα τέσσερα πρώτα VLCC χρηματοδοτήθηκαν μέσω της συμφωνίας sale and leaseback που έκλεισε η ναυτιλιακή με τη νορβηγική Ocean Yield του εφοπλιστή Kjell Inge Rokke.  

    Ακολούθησαν τον περασμένο μήνα συμφωνίες με τις τράπεζες Credit Suisse και BNP Paribas, για τη λήψη δανείου συνολικού ύψους 116,3 εκατ. δολ. για τη χρηματοδότηση του πέμπτου και του έκτου VLCC. Από την Credit Suisse θα λάβει 58,125 εκατ. δολ. για το νεότευκτο hull 3051 και από την BNP Paribas, τα υπόλοιπα 58,175 εκατ. δολ. για το πλοίο hull 3089.

    Αντίστοιχα, με το δάνειο από την ABN Amro, η εταιρεία εξασφάλισε τη χρηματοδότηση του VLCC hull 3050, το οποίο βρίσκεται υπό κατασκευή στο ναυπηγείο Ηyundai Heavy Industries.

    Παράλληλα, η Okeanis Eco Tankers ανακοίνωσε ότι έχει βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με εν δυνάμει δανειστές για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης και του όγδοου και τελευταίου πλοίου VLCC και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ολοκληρώσει τη νέα συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους.

    Η Okeanis Eco Tankers εισήλθε στο τέλος Ιουνίου 2018 στην αγορά Merkur Market της Νορβηγίας και άντλησε μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης 100 εκατ. δολ. Ο στόλος της αποτελείται από τρία τάνκερ aframaxes και τρία suezmaxes, ενώ έχει υπό κατασκευή ένα ακόμη suezmaz και οκτώ VLCCs.

    Τον περασμένο μήνα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε τη διαδικασία μεταφοράς των μετοχών της από την Merkur Market του Χρηματιστηρίου της Νορβηγίας, στην Oslo Axess, την κύρια αγορά του ίδιου χρηματιστηρίου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Big Deal 1,6 δισ. στη Ναυτιλία: Μαρινάκης και W. Ross ενώνουν τις δυνάμεις τους

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Π. Κασιδόκωστας-Λάτσης: Νέες κινήσεις στην αγορά των μεταχειρισμένων τάνκερ

    MH ΧΑΣΕΤΕ: Τι δείχνουν οι δείκτες για τη ναυλαγορά ξηρού φορτίου

     



    ΣΧΟΛΙΑ