• Ναυτιλία

    Ευ. Πιστιόλης: Το μεγάλο deal που βάζει την Top Ships στην κινεζική χρηματοδοτική αγορά

    Παρέλαβε νεότευκτο πλοίο η Top Ships του Ευάγγελου Πιστιόλη και ναυπηγεί άλλα δύο, ενώ πουλάει δύο δεξαμενόπλοια

    Ευάγγελος Πιστιόλης, εφοπλιστής Top Ships


    Συμφωνία με κινεζική εταιρεία leasing για την πώληση και επαναναύλωση (sale-and-leaseback) δύο νεότευκτων πλοίων suezmax της πέτυχε η ναυτιλιακή Top Ships του εφοπλιστή Ευάγγελου Πιστιόλη, με την αξία του deal να ανέρχεται στα 92,5 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που θα χρηματοδοτήσει σε μεγάλο βαθμό την κατασκευή συνολικά τεσσάρων νεότευκτων πλοίων της Top Ships.

    Βάσει της συμφωνίας, η Top Ships θα πουλήσει στην κινεζική εταιρεία τα δύο νεότευκτα πλοία μετά την παραλαβή τους από τα ναυπηγεία Samho Heavy Industries της Νότιας Κορέας, τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2019. Η Top Ships θα έχει διαρκείς οψιόν επαναγοράς των πλοίων μετά από τρία χρόνια, ενώ στο μεταξύ τα πλοία θα είναι ναυλωμένα από μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία για 36 μήνες έναντι 25.000 δολαρίων ημερησίως για το καθένα.

    Η επιτυχής ολοκλήρωση αυτής της συναλλαγής θα σηματοδοτήσει δύο πολύ σημαντικά ορόσημα: σημαντική μείωση των μη χρηματοδοτούμενων κεφαλαιακών μας απαιτήσεων, καθώς αυτή η χρηματοδότηση θα καλύψει περίπου το 84% των εναπομεινασών δόσεων προς τα ναυπηγεία που απαιτούνται για την παραλαβή των πλοίων suezmax… και είσοδος στην κινεζική χρηματοδοτική αγορά”, δήλωσε ο Ευάγγελος Πιστιόλης.

    Τα δύο πλοία στα οποία αφορά η συμφωνία θα ονομαστούν Eco Bel air και Eco Beverly Hills και η χρηματοδότησή τους θα καλυφθεί κατά 55% μέσω της συμφωνίας sale-and-leaseback. Δύο ακόμα πλοία που θα παραδοθούν τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο του 2019, και θα ονομάζονται Eco California και Eco Marina Del Ray, καλύπτονται πλήρως από τη συμφωνία με την κινεζική εταιρεία, σύμφωνα με το TradeWinds.

    Η εισηγμένη στις ΗΠΑ Top Ships γνωστοποίησε επίσης ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με πιστωτές και νέους υποψήφιους χρηματοδότες για να αντλήσει περισσότερα χρήματα από δάνεια που έχει εξασφαλίσει για τον στόλο της.

    Ευάγγελος Πιστιόλης
    Ευάγγελος Πιστιόλης, εφοπλιστής Top Ships

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Γ. Χατζηπατέρας: Τι συμβαίνει τελικά με τη Dorian LPG και τη BW LPG; Oι τελευταίες εξελίξεις και το ενδεχόμενο της εξαγοράς

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Ν. Τσάκος: Η άμυνα είναι η καλύτερη επίθεση για την TEN

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:   Γ. Παππάς: Η νέα κίνηση ανανέωσης του στόλου της Star Bulk



    ΣΧΟΛΙΑ