• Ναυτιλία

    Γιώργος Μελισσανίδης: Στενότερες οι σχέσεις της Aegean Shipping με τον όμιλο της COSCO

    • NewsRoom
    Γιώργος Μελισσανίδης

    Γιώργος Μελισσανίδης


    Σε συμφωνία για την ναυπήγηση δύο ακόμα δεξαμενόπλοιων, τύπου LR2 ice class, μεταφορικής ικανότητας 114.000 dwt, κατέληξαν η Aegean Shipping Management και η COSCO SHIPPING Heavy Industry Yangzhou.

    Με την τελευταία προσθήκη, η Aegean θα έχει κατασκευάσει 14 πλοία σε κλίνες της COSCO. Όπως μάλιστα τόνισε ο ο κ. Swem Sun, Managing Director of Commercial Headquarters της C OSCO, η τελευταία αυτή παραγγελία φέρνει την Aegean Shipping Management του Γιώργου Μελισανίδη, στην πρώτη θέση της λίστας με τους top πελάτες του κινεζικού ομίλου στην Ευρώπη, όσον αφορά τον αριθμό πλοίων. Μετά την νέα συμφωνία που υπεγράφη ανάμεσα στα δύο μέρη, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής σύσκεψης, ο (εκπρόσωπος COSCO…) υπογράμμισε μεταξύ χαρακτηριστικά ότι:

    «Η σημερινή υπογραφή του συμφωνητικού ναυπήγησης δύο δεξαμενόπλοιων τύπου LR2, ανάμεσα στον όμιλο COSCO SHIPPING Heavy Industry και τον όμιλο της Aegean Shipping Management αποτελεί ημερομηνία ορόσημο για την συνεργασία των δύο μερών.

    Ο ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακός όμιλος είναι πλέον ο μεγαλύτερος πελάτης του ναυπηγικού τομέα της COSCO, σε αριθμό πλοίων στην Ευρώπη. Συμπεριλαμβανομένων των δύο LR ice class, που πρώτη φορά κατασκευάζει η Aegean, θα έχει κατασκευάσει στις γιάρδες της Cosco οκτώ δεξαμενόπλοια και έξι bulk carriers.

    Ο κ. Μελισανίδης υπογράμμισε τις πολύ στενές, φιλικές σχέσεις που έχει η Aegean Shipping με τον όμιλο της COSCO. Στάθηκε στην άψογη συνεργασία που έχουν οι δύο πλευρές τα τελευταία χρόνια, και στα πλοία τελευταίας τεχνολογίας που έχει κατασκευάσει για λογαριασμό της Aegean Shipping Management, ο κινεζικός όμιλος. Πρόκειται για πλοία τα οποία διαθέτουν ότι πιο σύγχρονο και παράλληλα ποιοτικό και βιώσιμο έχει να προσφέρει ο ναυπηγικός τομέας στην ναυτιλία. Τέλος στάθηκε ιδιαίτερα στις προσπάθειες που έκανε το στελεχιακό δυναμικό της εταιρείας, προκειμένου να κλείσει με επιτυχία και η νέα αυτή συμφωνία. Από την πλευρά του ο κ. Φαίδων Τομάζος, επικεφαλής της Cass Technava, υπογράμμισε ότι η Aegean Shipping Management έδειξε εμπιστοσύνη στα ναυπηγεία της COSCO όταν έβαλε τις πρώτες της παραγγελίες, και από τότε ¨δεν κοίταξε ποτέ ξανά πίσω΄ δείχνοντας αφοσίωση, δεν συζήτησε ποτέ με άλλο ναυπηγείο, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί στη σημερινή αγορά. Τα πλοία Τα δύο υπό ναυπήγηση δεξαμενόπλοια, τύπου LR2 θα είναι τύπου ice class.

    Πρόκειται για έναν τύπο πλοίων που για πρώτη φορά παραγγέλνει η εταιρεία, η οποία συνεχίζει την παράδοση να επενδύει αποκλειστικά σε νέες ναυπηγήσεις. θα είναι συμβατά με τον Energy Efficiency Design Index (EEDI) – Phase ΙΙΙ. Επίσης θα διαθέτουν την τελευταία έκδοση των ηλεκτρικών κινητήρων της MAN B&W που εξασφαλίζουν την βέλτιστη κατανάλωση καυσίμου. Η εγκατάσταση των συσκευών εξοικονόμησης ενέργειας Preshrouded Vanes (PSV) και Hub Vortex Absorber Fins (HVAF) θα ενισχύσει την απόδοση ισχύος του σκάφους. Επίσης η εξοικονόμηση ενέργειας επιτυγχάνεται με την εισαγωγή φωτισμού τύπου LED, καθώς και με την εγκατάσταση μετατροπέων συχνότητας σε κάθε αντλία θαλασσινού νερού στο χώρο του μηχανοστασίου.

    Τέλος τα πλοία θα έχουν εγκατεστημένα δοκιμασμένα τελευταίας τεχνολογίας συστήματα επεξεργασίας θαλάσσιου έρματος. Το QUALSHIP21 Στις 23 Οκτωβρίου 2023 η Aegean Shipping Management αναγνωρίστηκε και πάλι από την Αμερικανική Ακτοφυλακή για την εκπλήρωση των απαιτήσεων του προγράμματος QUALSHIP21. Την 1η Ιανουαρίου 2001, η Αμερικανική Ακτοφυλακή εφάρμοσε μια πρωτοβουλία για τον εντοπισμό των πλοίων υψηλής ποιότητας και την παροχή κινήτρων για την ενθάρρυνση της ποιοτικής λειτουργίας. Η πρωτοβουλία αυτή ονομάζεται QUALSHIP 21, ποιοτική ναυτιλία για τον 21ο αιώνα.

    Στην ναυτιλιακή αγορά θεωρείτε η υψηλότερη ¨πιστοποίηση» για τα πλοία μιας εταιρείας, αφού οι προϋποθέσεις που θέτει είναι οι αυστηρότερες παγκοσμίως. Τα πλοία της Aegean Shipping Management που έλαβαν το QUALSHIP 21 είναι τα «Green Planet», «Green Sea» και «Green Admire» , τα οποία δραστηριοποιούνται στα ύδατα των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Aegean Shipping Management Η Aegean Shipping Management διαθέτει έναν στόλο από 15 σύγχρονα δεξαμενόπλοια και bulk carriers, ενώ με την προσθήκη των δύο υπό ναυπήγηση LR2, θα φτάσει τα 17. Ο στόλος της εταιρείας (εννέα δεξαμενόπλοια και έξι bulk carriers) είναι από τους πλέον σύγχρονους σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Ο μέσος όρος ηλικίας του εν ενεργεία στόλου φτάνει τα 3,8 έτη, ενώ η συνολική του χωρητικότητα τα 1,32 εκατ. dwt. ESG Η Aegean είναι μια από τις πρώτες private ναυτιλιακές εταιρείες στην Ελλάδα, που υιοθέτησαν πρότυπα για το Περιβάλλον, την Κοινωνία και τη Διακυβέρνηση (ESG). Δημοσίευσε την πρώτη έκθεση ESG για το έτος 2019, ενώ ακολούθησαν για το 2020 και για το 2021.

    Οι εκθέσεις είναι διαθέσιμες στο κοινό μέσω της ιστοσελίδας της εταιρείας. Η έκθεση ESG περιγράφει τη στρατηγική και την προσέγγιση ESG της εταιρείας με τις πραγματικές επιδόσεις σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, τα σημεία αναφοράς του κλάδου και τους μελλοντικούς στόχους

    Διαβάστε επίσης:

    Attica – ΑΝΕΚ: Δημιουργείται σήμερα η δεύτερη μεγαλύτερη ακτοπλοϊκή εταιρεία στον κόσμο

    StealthGas Inc. (Χάρης Βαφειάς): Κέρδη 43 εκατ. δολαρίων στο 9μηνο

    Νίκος Τσάκος: Αύξηση κερδών κατά 160% για την ΤΕΝ



    ΣΧΟΛΙΑ