• Ναυτιλία

    Έφυγε από τη ζωή ο εφοπλιστής Νίκος Βαρβατές

    • NewsRoom

    Ο εφοπλιστής Νίκος Βαρβατές


    Σε ηλικία 69 ετών απεβίωσε χθες, Πέμπτη, ο Έλληνας εφοπλιστής Νίκος Βαρβατές, επικεφαλής της εταιρείας Naftotrade, η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στη ναυτιλία μικρών αποστάσεων.

    Ο Νίκος Βαρβατές, με καταγωγή από τη Σάμο, συνέχισε την οικογενειακή ναυτική παράδοση. Σπούδασε ναυπηγός στη Νάπολη και, εν συνεχεία, πήρε στα χέρια του το τιμόνι της Naftotrade.

    Είχε, επίσης, διατελέσει πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Μεσογειακών Φορτηγών Πλοίων, η οποία μετονομάστηκε σε Ένωση  Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων.

    Ο Νίκος Βαρβατές ήταν ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων που κυκλοφορούσε στον Πειραιά. Έμενε στην Αγιά Σοφία, στα Μανιάτικα. Το χρήμα γι’ αυτόν ήταν μέσον και όχι αυτοσκοπός. «Επιτυχία είναι», έλεγε, «να είσαι συμφιλιωμένος με τον εαυτό σου και να κρατάς το μέτρο. Δεν είναι μόνο τα λεφτά».

    Ενδεικτικό του χαρακτήρα του είναι και το γεγονός ότι άλλαξε το όνομα της Ένωσης από «Μεσογειακών Φορτηγών Πλοίων» σε «Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων», προκειμένου να σπάσει το «φράγμα» που έλεγε ότι μπορούσαν να γραφτούν μόνο όσοι εφοπλιστές έχουν πλοία έως 4.500 τόνους.

    Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο στις 11.30 το πρωί από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Πειραιά.

    ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΝΙΚΟΣ ΒΑΡΒΑΤΕΣ

    Σαμιώτης, με πατέρα καραβοκύρη και παππού καραβομαραγκό, ο κ. Νίκος Βαρβατές έχαιρε μιας ναυτικής παράδοσης γενεών, την οποία έχει περάσει και στα παιδιά του.

    Ξεκίνησε ως ναυπηγός και έφτασε να έχει μια από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες τσιμεντοφόρων στον κόσμο, τη Naftotrade, η οποία διαθέτει στόλο που αποτελείται από τσιμεντάδικα και φορτηγά πλοία.

    Στα Μανιάτικα με ένα μικρό Ι.Χ.

    Κυκλοφορούσε στον Πειραιά με ένα μικρό αμάξι. Έμενε στην Αγιά Σοφιά, στα Μανιάτικα. Απέφευγε την επίδειξη πλούτου και προτιμούσε την παρέα παλιών και στενών φίλων του. Εντονα πολιτικοποιημένος, είχε άποψη και έπαιρνε θέση στα τεκταινόμενα της πολιτικής και της οικονομικής – ναυτιλιακής ζωής της χώρας.

    Ωστόσο το μεγάλο πάθος του ήταν, όπως γράφει το portcity.gr, ο Ολυμπιακός. Παρακολουθούσε τους αγώνες από τη σουίτα του α΄ ορόφου μαζί με άλλους «πωρωμένους γαύρους». Ακόμη και όταν οι «ερυθρόλευκοι» έπαιζαν εκτός έδρας και δεν μπορούσε για επαγγελματικούς λόγους να ακολουθήσει την ομάδα, πήγαινε στο εστιατόριο του γηπέδου «Καραϊσκάκη» και παρακολουθούσε τον αγώνα από την τηλεόραση μαζί με τους φιλάθλους.

    Οσο ήρεμος και χαμογελαστός φαινόταν, τόσο δυναμικός και ικανός ήταν στο να ταράζει τα νερά, καταθέτοντας στους εφοπλιστικούς κύκλους, αλλά και στην εκάστοτε κυβέρνηση, νέες πρωτοποριακές προτάσεις.
    Κατάργησε το όριο των 4.500 τόνων

    Ενδεικτικό του χαρακτήρα του είναι και το γεγονός ότι άλλαξε το όνομα της Ενωσης από «Μεσογειακών Φορτηγών Πλοίων» σε «Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων», προκειμένου να σπάσει το «φράγμα» που έλεγε ότι μπορούσαν να γραφτούν μόνο όσοι εφοπλιστές έχουν πλοία έως 4.500 τόνους.

    Βλέποντας ότι η μεσογειακή ναυτιλία στη σύγχρονη εποχή φτάνει να έχει πλοία έως και 30.000 τόνους και -παρά το γεγονός ότι έμπαινε στα χωράφια άλλων εφοπλιστικών ενώσεων- προχώρησε και κατάργησε το όριο! Απομένει η απόφαση του δικαστηρίου η οποία θα εγκρίνει το καταστατικό και τότε θα μπορούν να γράφονται στην Ενωση Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων ελεύθερα οι εφοπλιστές με μεγαλύτερο τονάζ, μεγαλώνοντας τη δύναμή της και ενισχύοντας την ικανότητα παρέμβασής της. Πρόκειται για τη μεγάλη ανατροπή στα «συνδικαλιστικά» του ελληνικού εφοπλισμού, η οποία γίνεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Στις όποιες αντιρρήσεις απαντάει με ένα αφοπλιστικό χαμόγελο!

    Αλλωστε οι «κολλητοί» του γνωρίζουν την αγαπημένη του ιστορία που δεν είναι άσχετη με τις αποφάσεις και τις κινήσεις του: «Στη Σάμο όπου γεννήθηκα, όταν ο καιρός ήταν μπουνάτσα, δεν κάναμε μπάνιο. Ηταν αδιάφορη για μας η θάλασσα, πληκτική. Για να κάνουμε μπάνιο έπρεπε να έχει φουρτούνα. Θέλαμε να παλεύουμε με τα κύματα».

    Ο Δήμαρχος Πειραιά, κ. Γιάννης Μώραλης, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του για την απώλεια του Νίκου Βαρβατέ, δήλωσε:
    «Ο Νίκος Βαρβατές υπήρξε ένας αντιπροσωπευτικός Πειραιώτης της μεταπολεμικής γενιάς. Απλός, προσιτός, αυτοδημιούργητος, δυναμικός και λαϊκός. Ποτέ δεν ξέχασε την καταγωγή του και γι  αυτό, μέχρι το τέλος της ζωής του, έμενε, στην γειτονιά που μεγάλωσε, στα Μανιάτικα.
    Η ναυτιλία ήταν η μεγάλη του αγάπη και ο Ολυμπιακός το πάθος του.
    Συμμετείχε στα κοινά και ο κλάδος του τον είχε εκλέξει στο ανώτατο αξίωμα της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων. Τέτοιοι άνθρωποι, που άφησαν το στίγμα τους στον Πειραιά, όπως ο Νίκος Βαρβατές, δεν θα ξεχαστούν ποτέ. Στους οικείους του εκφράζω θερμά και ειλικρινή  συλλυπητήρια.»

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Handelsblatt: Οι Έλληνες εφοπλιστές επενδύουν δισεκατομμύρια στο LNG ποντάροντας σε μεγάλη άνοδο



    ΣΧΟΛΙΑ