ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι τιμές των θαλάσσιων μεταφορών εμπορευματοκιβωτίων από την Κίνα προς την Ευρώπη μειώθηκαν παρά τις συνεχιζόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή, οι οποίες υποχώρησαν από την ασθενή ζήτηση την περασμένη εβδομάδα και την υπάρχουσα πλεονάζουσα χωρητικότητα.
Ο οίκος Drewry το επισημαίνει αυτό στην τελευταία ενημέρωση του για τον Παγκόσμιο Δείκτη Εμπορευματοκιβωτίων, ο οποίος αναφέρει συγκεκριμένα μια πτώση 8% και διαμόρφωση στα 3.071 δολάρια για το ταξίδι Σαγκάη-Γένοβα, για ένα εμπορευματοκιβώτιο 40 ποδών και μια πτώση 4% στα 2.147 δολάρια για τη διαδρομή από το κινεζικό λιμάνι της Σαγκάης στο Ρότερνταμ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον Drewry, οι μεταφορείς που δραστηριοποιούνται κατά μήκος αυτών των διαδρόμων έχουν ανακοινώσει μόνο τρία κενά δρομολόγια για την επόμενη εβδομάδα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει σημαντική μείωση της χωρητικότητας σε καμία από τις δύο διαδρομές στο εγγύς μέλλον.
Οι τάσεις σε άλλες διαδρομές που παρακολουθούνται από την εταιρεία αναλυτών ήταν διαφορετικές.
Στους θαλάσσιους διαδρόμους του Ειρηνικού, όπου η συρρίκνωση της χωρητικότητας φορτίου ήταν και θα είναι πιο σημαντική, οι τιμές των εμπορευματοκιβωτίων από τη Σαγκάη προς το Λος Άντζελες αυξήθηκαν κατά 4% την τελευταία εβδομάδα στα 2.934 δολάρια, ενώ αυτές προς τη Νέα Υόρκη παρέμειναν σταθερές στα 3.562 δολάρια.
Η τάση στις υπερατλαντικές διαδρομές ήταν επίσης σαφώς θετική, με τη διαδρομή Ρότερνταμ-Νέα Υόρκη να σημειώνει άνοδο 15% στα 2.326 δολάρια χάρη στις μειώσεις χωρητικότητας και την εισαγωγή επιβαρύνσεων, ενώ στην αντίστροφη διαδρομή οι ναύλοι μεταφοράς αυξήθηκαν κατά 1% στα 1.031 δολάρια.
Ανασκοπώντας την περασμένη εβδομάδα, ο Drewry αναφέρει μείωση 1% στον σύνθετο δείκτη της —τη δεύτερη συνεχόμενη— στα 2.232 δολάρια, αντανακλώντας τη δυσκολία των μεταφορέων να διατηρήσουν τις τιμές εν μέσω μειωμένης ζήτησης.
Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή, σημειώνουν οι αναλυτές, συνεχίζουν να επηρεάζουν τις δραστηριότητες στην περιοχή και να περιορίζουν τις κινήσεις των πλοίων, ενώ οι τιμές των καυσίμων, αν και υψηλές, μειώνονται ελαφρώς.
Η ανοδική πίεση στις τιμές των ναύλων παραμένει, αλλά εξακολουθεί να μην επαρκεί για να αντισταθμίσει την καθοδική πίεση από την ασθενή ζήτηση.
Διαβάστε επίσης:
Γιάννης Μυτιληναίος: Στρατηγικό «άνοιγμα» της M/Maritime στα feeder containerships
TEN (Νίκος Τσάκος): Εξασφάλισε 200 εκατ. δολάρια από δύο ναυλώσεις – Διαχειρίζεται 83 πλοία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άτυπος Σύνοδος Κορυφής στην Κύπρο: Έκκληση Μέτσολα για νέα χρηματοδότηση και μακροπρόθεσμη ενεργειακή στρατηγική εν μέσω κρίσεων
- IEA: «Στενά» τα περιθώρια στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου για τουλάχιστον δύο χρόνια
- Η επίδραση του ξυδιού στον μεταβολισμό της γλυκόζης και το σωματικό βάρος
- Γεωργιάδης: Στόχος το 50% για τον συμψηφισμό clawback με τις δαπάνες για έρευνες
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.