Ναυτιλία

Δημήτρης Μητσάτσος: Ολοκλήρωσε τη θητεία του στη HELMEPA μετά από 38 χρόνια υπηρεσίας

Δημήτρης Μητσάτσος


To δικό του αντίο στη Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος HELMEPA, στέλνει ο μέχρι πρότινος γενικός διευθυντής της, Δημήτρης Μητσάτσος, ο οποίος, μαζί με τον ιδρυτή της, αείμνηστο Γιώργο Π. Λιβανό, έκτισε την Ένωση κομμάτι – κομμάτι.

Ο κ. Μητσάτσος, γνωστός για το ήθος του στη ναυτιλιακή και όχι μόνο κοινότητα, «απομακρύνθηκε», σύμφωνα με απόφαση του τελευταίου διοικητικού συμβουλίου της HELMEPA, μετά από 38 συναπτά έτη που προσέφερε τις υπηρεσίες του στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για το θαλάσσιο περιβάλλον.

Σε επιστολή του προς τη ναυτιλιακή κοινότητα, κάνει μια αναφορά στην ιστορία της HELMEPA και καλεί άπαντες να σταθούν δίπλα στην Ένωση, και στο έργο που υλοποιεί, με στόχο «Να σώσουμε τις θάλασσες».

Η επιστολή

Στην επιστολή του ο κ. Μητσάτσος αναφέρει:

«Έχουν περάσει σχεδόν 38 χρόνια από τότε που ο αείμνηστος Γιώργος Π. Λιβανός, ο άνθρωπος που συνέλαβε την ιδέα της HELMEPA, της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος, μου εμπιστεύτηκε την οργάνωση της Γραμματείας της και την υλοποίηση της Ιδρυτικής Διακήρυξης του 1982, «Να Σώσουμε τις Θάλασσες».

Είχα ακόμη την ικανοποίηση να με τιμήσουν με την εμπιστοσύνη τους τα Συμβούλια που ακολούθησαν την προεδρία του Γ.Π. Λιβανού, υπό τους Βασίλη Φρ. Παπαχρηστίδη, Καπτ. Γιάννη Χαλά, Καπτ. Βασίλη Κ. Κωνσταντακόπουλο, Πήτερ Γ. Λιβανό, Νίκο Π. Τσάκο, Νίκο Παππαδάκη, Γιάννη Κούστα και Γιώργο Γράτσο.

Στα χρόνια που πέρασαν, οι συνεργάτες μου κι εγώ εργαστήκαμε για να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν και προσωπικά ήμουν στην υπηρεσία του Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού. Το παρόν Συμβούλιο, σε πρόσφατη συνεδρίαση του, αποφάσισε κατά πλειοψηφία την απομάκρυνση μου από τη θέση του Γενικού Διευθυντή.

Είμαι υπερήφανος για το έργο που εκτελέσαμε στη HELMEPA ως σήμερα. Διαδοχικά τα Συμβούλια, μας έδωσαν τη δυνατότητα να δουλέψουμε μαζί με τους εθελοντές μέλη μας για τη δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Έξω από τα όρια της Ελλάδας, προσπαθήσαμε να πείσουμε όλους τους εμπλεκόμενους για τη σημασία που έχει ο ανθρώπινος παράγοντας για να γίνει πραγματικότητα το μήνυμα του ΙΜΟ «Ασφαλή Πλοία σε Καθαρές Θάλασσες». Διαφάνεια, συνέπεια και σχολαστική μη κερδοσκοπική λειτουργία έχτισαν την αξιοπιστία της HELMEPA και την κατέστησαν σεβαστή στη διεθνή ναυτιλία. Πολλοί ήταν οι φορείς που υποστήριξαν ηθικά αλλά και υλικά αυτή τη μοναδική και καινοτόμο, εθελοντική πρωτοβουλία.

Αποχαιρετώντας σας σήμερα, θέλω να ευχαριστήσω τους πλοιοκτήτες Μέλη της HELMEPA και τους διευθυντές, στελέχη και ναυτικούς, τους Έλληνες και ξένους Επίτιμα Μέλη, την ηγεσία και αξιωματικούς της Ελληνικής Ακτοφυλακής και του Πολεμικού Ναυτικού όλων αυτών των χρόνων, τους εισηγητές των επιμορφωτικών μας προγραμμάτων και τα μέλη της Εκπαιδευτικής Επιτροπής.

Χαιρετίζω τους χιλιάδες νέους και νέες, που πέρασαν από την Παιδική HELMEPA καθώς και τους εθελοντές δασκάλους τους.

Ευχαριστώ το Ναυτιλιακό Τύπο και τα άλλα Μέσα, που αναγνώρισαν τη HELMEPA και κάλυψαν δραστηριοτήτες μας, προκαλώντας έτσι ευρύτερη προσοχή στις προσπάθειες μας. Και βεβαίως τo Lloyd’s List και το Seatrade, που από την αρχή πρόβαλαν τη HELMEPA διεθνώς. Τις ηγεσίες και τα επιτελεία των ΙΜΟ, UNEP/MAP, U.S. Coast Guard and Australian Maritime Safety Authority, που μας τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους μέχρι σήμερα.

Προβάλλοντας την ανάγκη συνέργειας σε άλλες εθνικές ναυτιλιακές βιομηχανίες και το μη κερδοσκοπικό πνεύμα της Ιδρυτικής Διακήρυξης της HELMEPA, βοηθήσαμε στην ίδρυση 6 άλλων MEPAs, όλες σήμερα μέλη της INTERMEPA, που μαζί ιδρύσαμε. Αποχαιρετώντας τους συναδέλφους μου στις MEPAs, τους ευχαριστώ για τη συνεργασία και τη φιλία τους.

Ευχαριστώ επίσης τον ιδρυτή της ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ ΑΕ, Θέμη Βώκο και τους συνεργάτες του, που ποτέ δεν έπαψαν να προβάλλουν την πρωτοποριακή HELMEPA διεθνώς καθώς και τον Πανελλήνιο Όμιλο Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Ο.Ι.Α.Θ.) γιατί μας περιέλαβε σε διεθνείς αγώνες ιστιοπλοΐας. Επίσης, το Lloyd’s Register Foundation, που υποστηρίζοντας προγράμματα μας συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση πολλών τομέων δραστηριότητας στην Ελλάδα και τώρα και στην Κύπρο. Ακόμη, τα διεθνή Βραβεία Seatrade, τα Lloyd’s List Greek Shipping Awards και άλλους για τη συνεργασία τους.

Ιδιαίτερα όμως θέλω να αναγνωρίσω τη συμβολή των συνεργατών μου στη Γραμματεία της HELMEPA, με ορισμένους από τους οποίους εργαστήκαμε μαζί περισσότερα από 15 χρόνια. Εδώ, θα ήθελα να σημειώσω τον Σταύρο Γεωργιάδη, το δημιουργό του «Γλάρου» της HELMEPA και στενό συνεργάτη από την αρχή και την Κριστιάνα Πρεκεζέ, η οποία, αν και Αμερικανίδα, επέλεξε να αφοσιωθεί στην αποστολή της HELMEPA τα τελευταία 32 χρόνια. Ευχαριστώ όλους σας.

Υπερήφανος για τα μέχρι τώρα επιτεύγματα της HELMEPA, με ικανοποίηση την αφήνω σήμερα σε πολύ καλή οικονομική κατάσταση, που θα τη βοηθήσει στο μέλλον.

Σας εύχομαι υγεία και δύναμη και σας παρακαλώ να είστε κοντά στη HELMEPA για να μπορέσει να συνεχίσει να κινητοποιεί τόσο τη ναυτιλιακή κοινότητα όσο και την ευρύτερη κοινωνία με το σύνθημα της «Να Σώσουμε τις Θάλασσες».

Διαβάστε ακόμη:

Gourdomichalis Maritime: Πούλησε ένα από τα νεότερα bulker του στόλου της

Προς πώληση, άμεσα, και τα δύο κομμάτια των ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Σε λειτουργία βάζει η Cosco την εφαρμογή HPCS

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση


ΣΧΟΛΙΑ