• Ναυτιλία

    Διευκρινίσεις AΑΔΕ στο mononews για τα σκάφη αναψυχής των Βρετανών

    myData: Τέλος από σήμερα στα χάρτινα τιμολόγια

    myData: Τέλος από σήμερα στα χάρτινα τιμολόγια


    Διευκρινίσεις σχετικά με το άρθρο του συντάκτη του mononews Αντώνη Τσιμπλάκη με τίτλο «Σκάφη αναψυχής: Δεκτές από την ΑΑΔΕ οι θέσεις των Βρετανών μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις και τρεις εγκυκλίους» (https://www.mononews.gr/business/shipping/skafi-anapsichis-dektes-apo-tin-aade-i-thesis-ton-vretanon-meta-apo-polimines-diapragmatefsis-ke-tris-egkiklious), δίνει η ΑΑΔΕ.

    Όπως επισημαίνει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης και ΦΠΑ κ. Χρήστος Λάμπρου «με αφορμή την επερχόμενη διαδικασία του Brexit, η ΑΑΔΕ, ως οφείλει θεσμικά, απευθύνεται στα αρμόδια όργανα της ΕΕ με σκοπό τη σύμφωνη με το ενωσιακό δίκαιο εφαρμογή της συμφωνίας Brexit και την, εντός του πλαισίου αυτού, διευκόλυνση του εμπορίου και των συναλλαγών

    Συνεπώς η ΑΑΔΕ, εξέδωσε τις Εγκυκλίους Ε.2050/2021 και Ε.2067/2021 (1/3/2021 και 26/3/2021, αντίστοιχα), σύμφωνα με τις τότε διαθέσιμες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ) για τη μεταχείριση των ιδιωτικών σκαφών αναψυχής με σημαία Ηνωμένου Βασιλείου που βρίσκονταν στην Ελλάδα την 1/1/2021.

    Εν προκειμένω μάλιστα η ΑΑΔΕ προέβλεψε τη χορήγηση Δελτίου Κίνησης αορίστου χρόνου (Unlimited Transit Log) στα σκάφη για τα οποία ο ΦΠΑ αγοράς είχε καταβληθεί πριν την 1/1/2021 στην ΕΕ27 (και όχι ΕΕ28), πάντα με βάση τις οδηγίες αυτές, και με σκοπό τη διευκόλυνση των ιδιοκτητών σκαφών με σημαία ΗΒ που βρίσκονταν στην Ελλάδα την 1/1/2021 (έναρξη ισχύος του Brexit).

    Μάλιστα, λαμβάνοντας υπόψη τα ερωτήματα φορέων που τέθηκαν, στις 29/3/2021 η ΑΑΔΕ απέστειλε επιστολή προς την ΕΕ, με σκοπό να διευκρινιστεί εάν (ενόψει της αναφοράς σε ΕΕ27 και όχι σε ΕΕ28), από το παραπάνω καθεστώς εξαιρούνται τα σκάφη για τα οποία ο ΦΠΑ είχε καταβληθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στις 8/4/2021, η ΕΕ επιβεβαίωσε την προαναφερθείσα θέση.

    Η ΑΑΔΕ, την 1η/6ου/2021 επανήλθε προς την ΕΕ, κατόπιν πληροφοριών που έλαβε σχετικά με νεότερη προσέγγιση στο συγκεκριμένο θέμα από την τελευταία. Στις 2/6/2021, η ΕΕ απέστειλε επιστολή στην ΑΑΔΕ, σύμφωνα με την οποία επιβεβαίωσε τη διαμόρφωση νεότερης προσέγγισης, αποδεχόμενη ότι στο παραπάνω απλοποιημένο καθεστώς μπορούν να ενταχθούν και τα σκάφη για τα οποία ο ΦΠΑ είχε καταβληθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Βάσει της νεότερης απάντησης της ΕΕ, το θέμα επιλύθηκε οριστικά με την Ε.2119 Εγκύκλιο Διοικητή ΑΑΔΕ 2.6.2021.»

    Διαβάστε επίσης

    Σκάφη αναψυχής: Δεκτές από την ΑΑΔΕ οι θέσεις των Βρετανών μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις και τρεις εγκυκλίους



    ΣΧΟΛΙΑ