• Ναυτιλία

    Διαμαντής Διαμαντίδης: Super deal 140 εκατ. δολαρίων – Πούλησε τέσσερα τάνκερ

    Διαμαντής Διαμαντίδης, εφοπλιστής


    Στην πώληση τεσσάρων εκ των παλαιότερων τάνκερ του στόλου της προχώρησε η ναυτιλιακή  Delta Tankers, συμφερόντων του εφοπλιστή Διαμαντή Διαμαντίδη, εν μέσω της εκτίναξης των τιμών των μεταχειρισμένων aframax.

    Σύμφωνα με την Intermodal και την Xclusiv Shipbrokers, πρόκειται για τα δεξαμενόπλοια ice class χωρητικότητας 111,000 dwt Delta Captain, Delta Sailor και Delta Victory, όλα κατασκευής 2005, καθώς και το Delta Pioneer που ναυπηγήθηκε το 2004. Tα πλοία κατά τις ναυλομεσιτικές πουλήθηκαν στην τιμή των 35 εκατ. δολαρίων έκαστο, ωστόσο δεν έχει γίνει γνωστό το όνομα του αγοραστή.

    Το τίμημα θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό για πλοία 17 ετών, παρά το γεγονός ότι είναι εξοπλισμένα με scrubbers και σύστημα επεξεργασίας νερού έρματος (BWTS).

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της VesselsValue, οι αξίες των τάνκερ έχουν αυξηθεί από τις αρχές του έτους, σε όλες τις κατηγορίες και τις ηλικίες. Μάλιστα οι νέες κυρώσεις της ΕΕ για το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου που τέθηκαν σε ισχύ την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου εκτιμάται ότι επηρεάζουν περαιτέρω τις αξίες και τις αγοραπωλησίες των δεξαμενόπλοιων και των LNG carriers.

    Ενδεικτικά, σε πρόσφατη ανάλυση της Rebecca Galanopoulos Jones επισημαίνεται ότι οι αξίες στα δεξαμενόπλοια aframax – παρόμοια με  αυτά που πούλησε η Delta Tankers- χωρητικότητας 105,000 dwt, 20ετίας, εκτινάχθηκαν κατά 86% από 11,84 εκατ. δολάρια την 1η Ιανουαρίου 2022 σε 22,02 εκατ. δολάρια στις αρχές του Δεκεμβρίου.

    Σημειώνεται ότι o ισχυρός εφοπλιστής την περασμένη άνοιξη προχώρησε στην εξαγορά δύο τάνκερ suezmax, πραγματοποιώντας τις πρώτες κινήσεις στη second hand αγορά μετά από τουλάχιστον ένα χρόνο.

    Σύμφωνα με τις Seasure Shipbroking και Banchero Costa εξαγόρασε το χωρητικότητας 160,000 dwt δεξαμενόπλοιο Stena Supreme, κατασκευής 2012. Κατά την Seasure το τίμημα της συναλλαγής ανήλθε στα 37,25 εκατ. δολάρια ενώ κατά την άλλη ναυλομεσιτική στα 37,5 εκατ. δολάρια. To πλοίο έχει ενταχθεί στο στόλο της εταιρείας με την ονομασία  Delta Supreme.

    Με βάση τις αποτιμήσεις της Signal που περιλαμβάνονται στο marinetraffic, η τρέχουσα αξία του πλοίου ανέρχεται στα 45,8 εκατ. δολάρια.

    Επίσης, η Delta Tankers, εξαγόρασε το suezmax Densa Orca (χωρητικότητας 158,300 dwt, κατασκευής 2012), στην τιμή των 33,5 εκατ. δολαρίων, το οποίο έχει πλέον μετονομαστεί σε Delta Blue. Η αξία του έχει αυξηθεί σύμφωνα με την Signal, στα 45,4 εκατ. δολάρια.

    Η ναυτιλιακή κατείχε στόλο με 32 τάνκερ, πριν την πρόσφατη πώληση.

    Διαβάστε ακόμη:

    Οι Έλληνες εφοπλιστές αγόρασαν και πούλησαν 483 πλοία συνολικής αξίας 10,6 δισ. δολαρίων!



    ΣΧΟΛΙΑ