ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
O ναυτικός αποκλεισμός των ΗΠΑ έχει λειτουργήσει ως εμπόδιο σε πλοία οποιασδήποτε σημαίας που επιδιώκουν να φορτώσουν ή να εκφορτώσουν σε ιρανικά λιμάνια, από τον Κόλπο του Ομάν στις προσεγγίσεις προς το Στενό του Ορμούζ.
Από την 1η Σεπτεμβρίου, η CENTCOM αναφέρει ότι οι δυνάμεις της έχουν ανακατευθύνει 84 εμπορικά πλοία, έχουν ακινητοποιήσει τρία πλοία και έχουν επιβιβαστεί σε δύο για να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση.
Ωστόσο, επισημαίνεται ότι υπάρχει νευρικότητα στον ιρανικό στόλο δεξαμενόπλοιων, διότι η ναυτική δράση των ΗΠΑ θα μπορούσε να επεκταθεί ώστε να περιλαμβάνει την κατάσχεση ιρανικών σκαφών αλλού, όπως ήδη καλύπτει η ειδοποίηση αποκλεισμού.
Προηγουμένως υπήρξαν ενέργειες μεγάλης εμβέλειας σε πλοία που έχουν ξεφύγει από τον αποκλεισμό.
Η τεταμένη κατάσταση είναι εμφανής σε ένα σύμπλεγμα ιρανικών δεξαμενόπλοιων που έχει συγκεντρωθεί στο αγκυροβόλιο Galle στα ανοικτά της νοτιοδυτικής γωνίας της Σρι Λάνκα.
Οι Financial Times εκτίμησαν ότι «περισσότερα από δώδεκα» από αυτά τα πλοία είναι αγκυροβολημένα λίγα μέτρα έξω από τα χωρικά ύδατα της Σρι Λάνκα, εντός των οποίων η κατάσχεση ενός πλοίου θα αποτελούσε παραβίαση της UNCLOS.
Οι λιμενικές αρχές της Σρι Λάνκα λένε ότι τα πλοία βρίσκονται εκτός των χωρικών τους υδάτων και, ως εκ τούτου, δεν υπόκεινται στη δικαιοδοσία τους. Αλλά εάν οι πλοίαρχοι των ιρανικών σκαφών πίστευαν ότι απειλούνται, θα μπορούσαν γρήγορα να μετακινηθούν στα χωρικά ύδατα της Σρι Λάνκα, όχι απαραίτητα με κάποια άδεια, και να ζητήσουν προστασία εξ ορισμού.
Αυτές οι διακρίσεις έχουν σημασία, επειδή η ιρανική φρεγάτα IRINS Dena (F75) βυθίστηκε στις 4 Μαρτίου σε διεθνή ύδατα 40 ναυτικά μίλια νότια της Galle με την απώλεια 87 ζωών, αφού ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα Anura Dissanayake αρνήθηκε στο πλοίο να καταφύγει στα ύδατα της Σρι Λάνκα.
Δορυφορικές εικόνες δείχνουν μεγάλο αριθμό δεξαμενόπλοιων αγκυροβολημένων στα όρια των χωρικών υδάτων και η έρευνα στη βάση δεδομένων VesselFinder δείχνει ότι πολλά από αυτά τα δεξαμενόπλοια είναι πλοία που έχουν λάβει κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι Financial Times, επικαλούμενοι την ΜΚΟ UANI (Ενωμένοι Ενάντια στο Πυρηνικό Ιράν), έχουν επίσης εντοπίσει άλλα 48 δεξαμενόπλοια που συνδέονται με το εμπόριο ιρανικού αργού πετρελαίου, τα οποία είναι αγκυροβολημένα ανατολικά του Johore και ακριβώς έξω από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Μαλαισίας.
Διαβάστε επίσης:
Δύο νεκροί Φιλιππινέζοι ναυτικοί στο Στενό του Ορμούζ
Βασίλης Μπακολίτσας: Νέα μεγάλη επένδυση στα τάνκερ – Παραγγελία έως 8 aframax από την Sea Pioneer
Britannia P&I: Τέσσερις στους πέντε θανάτους στα πλοία οφείλονται σε ασθένειες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- METLEN – Coca-Cola 3E: 10ετής στρατηγική συμφωνία για «πράσινη» ενέργεια από φωτοβολταϊκό σταθμό
- Θάνος Σοφιός (Breakwave Advisors): Θετικές οι προοπτικές για τους spot ναύλους των capesize
- Τουρκία: Υποχώρησε στο 31,5% ο πληθωρισμός, περισσότερο από τις εκτιμήσεις – Ενισχύονται τα σενάρια μείωσης επιτοκίων
- Πετρέλαιο κίνησης: Σε υψηλά 4 ετών οι τιμές στις ΗΠΑ – Μία ανάσα από νέο ρεκόρ
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.