• Ναυτιλία

    Clarksons Platou: Νέα εποχή για τις μετοχές των ναυτιλιακών το 2019

    ναυτιλία ναυλαγορά


    Για ένα νέο ξεκίνημα των μετοχών του ναυτιλιακού κλάδου το 2019 κάνει λόγο σε ανάλυση της η Clarksons Platou Securities, εκτιμώντας ότι οι τίτλοι θα ανακάμψουν μετά από μία χρονιά κατά την οποία ο εμπορικός πόλεμος του Donald Trump με την Κίνα βύθισε τις αποτιμήσεις.

    Οι αναλυτές της εταιρείας με επικεφαλής τον Frode Morkedal εκτιμούν ότι η υιοθέτηση των νέων κανόνων του IMO το 2020, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι νέες παραγγελίες βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο δύο δεκαετιών, θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανάκαμψη των μετοχών αυτή τη χρονιά.

    Όπως επισημαίνουν ο Morkedal και οι συνεργάτες του Erik Hovi και Henriette Vevstad, οι αποτιμήσεις των μετοχών βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά, ελκυστικά επίπεδα, με τους σημαντικούς τίτλους να διαπραγματεύονται μεταξύ 30% και 50% χαμηλότερα από την καθαρή αξία του ενεργητικού τους, μετά από τα αλλεπάλληλα πτωτικά κύματα του 2018.

    “Αναμένουμε ότι αυτό θα είναι το έτος όλων των ναυτιλιακών τομέων, όπως αποτυπώνεται στις προοπτικές για το 2020”, ανέφεραν οι αναλυτές, σημειώνοντας τις αναμενόμενες επιπτώσεις της τοποθέτησης των scrubbers, του low steaming και των μεταβολών στη χρήση της παραγωγικής ικανότητας.

    Ταυτόχρονα, όλοι οι τομείς ξεκινούν το έτος με μικρότερα βιβλία παραγγελιών σε σχέση με τον εμπορικό στόλο.

    Στα φορτηγά πλοία οι παραγγελίες διαμορφώνονται στο 10% του ενεργού στόλου, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 ετών. Για τα δεξαμενόπλοια, στο 11%, που αποτελεί το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων 22 ετών, ενώ στο 12% διαμορφώνεται των containerships και είναι το χαμηλότερο που υπήρξε ποτέ, αναφέρουν οι αναλυτές.

    Η Clarksons Platou με βάση τις προοπτικές της αγοράς είχε ονομάσει το 2018 χρονιά των τάνκερ. Αντίστοιχα το 2017 ήταν η χρονιά των containerships και το 2016 η χρονιά του ξηρού φορτίου, όταν η συγκεκριμένη αγορά βρίσκονταν στα χαμηλά της.

    tanker ναυτιλία δεξαμενόπλοια ναυλαγορά

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Κεφάλαια 7,9 δισ. δολ. άντλησαν οι ναυτιλιακές από τις αγορές το 2018

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γ. Προκοπίου: Απροσδόκητη περιπέτεια με νεότευκτο πλοίο της Dynagas

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Ισμήνη Παναγιωτίδη: Έφτασε τα 15 πλοία ο στόλος της Pavimar



    ΣΧΟΛΙΑ