• Ναυτιλία

    Χ. Βαφειάς: Δύο νέα πλοία για το στόλο της StealthGas

    Χάρης Βαφειάς ναυτιλία StealthGas

    Χάρης Βαφειάς. Εφοπλιστής


    Στην διεύρυνση του στόλου της με δύο νέα πλοία προχώρησε η ναυτιλιακή StealthGas, συμφερόντων του εφοπλιστή Χάρη Βαφειά.

    Κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δεύτερου τριμήνου, η εταιρεία γνωστοποίησε ότι εξαγόρασε πλοίο μεταφοράς LPG χωρητικότητας 11,000 cbm το οποίο βρίσκεται υπό κατασκευή σε ναυπηγείο της Ιαπωνίας και θα το παραλάβει το 2021. Το συγκεκριμένο πλοίο θα είναι από τα μεγαλύτερα του στόλου της.

    Παράλληλα η ναυτιλιακή εισήλθε σε μία νεά υποκατηγορία του κλάδου LPG μέσω της εξαγοράς ενός πλοίου πλήρους ψύξης και χωρητικότητας 38,000 cbm, κατασκευής 2007. Η συγκεκριμένη εξαγορά πραγματοποιήθηκε μέσω της κοινοπραξίας JV Partners.

    Kατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους η εταιρεία προχώρησε σε έξι νέες συμφωνίες ναύλωσης.

    Ο πρόεδρος του ΔΣ της StealthGas Michael Jolliffe σχολίασε: “Λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργήθηκε από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας, η πιεσμένη αγορά της Ασίας δημιούργησε δύσκολες συνθήκες κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους για τους πλοιοκτήτες. Οι ναυλωτές στην περιοχή ήταν απρόθυμοι να συνάψουν ή να ανανεώσουν τις υφιστάμενες συμβάσεις, αναγκάζοντας έτσι τα πλοία να δραστηριοποιούνται στη spot αγορά με χαμηλά ναύλα. Αυτόw ήταν και ο κύριος λόγος που τα έσοδα μας ήταν λιγότερα από τα αναμενόμενα, παρά την ευνοϊκή λειτουργική χρήση που διαμορφώθηκε σχεδόν στο 95% και την αύξηση των ημερήσιων εσόδων από τα πλοία μας από τις συμβάσεις χρονοναύλωσης.”

    Αναφερόμενος στη στρατηγική της εταιρείας ο Jolliffe επισήμανε ότι “η StealthGas εισήλθε για πρώτη φορά στην αγορά των LPG χωρητικότητας 11,000 cbm. Παράλληλα, μέσω συμφωνίας της κοινοπραξίας που έχει δημιουργήσει, επεκτάθηκε και σε μία ακόμη υποκατηγορία του κλάδου LPG, καθώς απέκτησε πλοίο μεταφοράς LPG πλήρους ψύξης και χωρητικότητας 38.000 cbm.”

    Μία ακόμη σημαντική κίνηση της εταιρείας ήταν η ενεργοποίηση του προγράμματος επαναγοράς μετοχών, με την απόκτηση πάνω από 170.000 ιδίων μετοχών, στηρίζοντας τόσο τον τίτλο όσο και τους επενδυτές της.

    Ο Πρόεδρος του ΔΣ της StealthGas εκτιμά ότι η ασιατική αγορά θα διορθώσει σύντομα. Η εταιρεία, όπως τονίζει, διαθέτει πολύ ισχυρό ισολογισμό και διαφοροποιημένο στόλο, ελεύθερη ταμειακή βάση που υπερβαίνει το εκατομμύριο και δείκτη χρέους προς στοιχεία ενεργητικού μικρότερο από 40%, επομένως εκφράζει την αισιοδοξία του για το μέλλον καθώς οι συνθήκες της αγοράς βελτιώνονται.

    Αναφορικά με τα αποτελέσματα της εταιρείας, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2019, περιόρισε τις ζημιές της σε 200.000 δολάρια έναντι ζημιών 400.000 δολαρίων την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

    Τα έσοδα της μειώθηκαν στα 34,08 εκατ. δολάρια έναντι 43,3 εκατ. δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο του 2019, γεγονός που αποδίδεται στην απόσυρση των παλαιότερων πλοίων της και ως εκ τούτου τη μείωση του στόλου της κατά δέκα πλοία.



    ΣΧΟΛΙΑ