• Ναυτιλία

    Brave Maritime (όμιλος Βαφειά): Συνεχίζει τις επιλεκτικές κινήσεις στην αγορά μεταχειρισμένων πλοίων

    Χάρης Βαφειάς ναυτιλία StealthGas

    Χάρης Βαφειάς. Εφοπλιστής


    Σε νέες κινήσεις ισχυροποίησης του στόλου της έχει προχωρήσει από τις αρχές του έτους η Brave Maritime της οικογένειας Βαφειά, η οποία την τελευταία διετία εμφανίζεται ιδιαίτερα δραστήρια στη second hand αγορά.

    Σύμφωνα με την Xclusiv Shipbrokers η εταιρεία απέκτησε το χωρητικότητας 55,612 dwt bulker Melia1, κατασκευής 2011, έναντι 17 εκατ. δολαρίων.

    Επίσης, με βάση τα στοιχεία της VesselsValue, η ναυτιλιακή συνδέεται και με την απόκτηση του φορτηγού πλοίου Ultra Vanscoy, χωρητικότητας 38,215 dwt και κατασκευής 2013, το οποίο άλλαξε χέρια στην τιμή των 18 εκατ. δολαρίων.

    Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την VV, η εταιρεία του ομίλου Βαφειά έχει προχωρήσει από τον Απρίλιο του 2022 μέχρι σήμερα στην εξαγορά 14 μεταχειρισμένων πλοίων, κατά κύριο λόγο bulkers, επενδύοντας συνολικά περίπου 300 εκατ. δολάρια.

    Ήταν από τις πρώτες ναυτιλιακές που εστίασε στα φορτηγά πλοία capesize, οι τιμές των οποίων έχουν εκτιναχθεί στα ύψη το τελευταίο διάστημα, προσθέτοντας στον στόλο της επτά μεγάλα φορτηγά πλοία. Με τελευταίο το Suigo (χωρητικότητας 174.802 dwt και κατασκευής 2011), που εξαγόρασε τον Σεπτέμβριο του 2023 έναντι 23,4 εκατ. δολαρίων.

    Παράλληλα, ολοκλήρωσε φέτος την παραλαβή τεσσάρων νέων υπερσύγχρονων πλοίων μεταφοράς αμμωνίας, χωρητικότητας 40.000 cbm έκαστο, που κατασκευάστηκαν στο ναυπηγείο της Hyundai στη Νότια Κορέα.

    Εκτός από τις εξαγορές, η Brave Maritime προχώρησε την διετία 2022-2023 και στην πώληση εννέα εκ των παλαιότερης κατασκευής πλοίων της, αποκομίζοντας, σύμφωνα με την VesselsValue συνολικά περίπου 173 εκατ. δολάρια.

    Ο στόλος της εταιρείας αποτελείται από 20 πλοία, στην πλειονότητα τους bulkers, συνολικής αξίας 575,15 εκατ. δολαρίων, κατά την VV.

    Ωστόσο η οικογένεια Βαφειά δραστηριοποιείται και στις αγορές των τάνκερ και των LPG carriers, μέσω της ιδιωτικής εταιρεία Stealth Maritime, αλλά και των εισηγμένων στο αμερικανικό χρηματιστήριο StealthGas, Imperial Petroleum και C3is. Ο συνολικός της στόλος ξεπερνά τα 80 πλοία.

    Διαβάστε ακόμη:

    VesselsValue: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στις αγοραπωλησίες πλοίων – Οι κινήσεις της εβδομάδας

    Γιώργιος Αλεξανδράκης: Παρατάθηκε η θητεία του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος

    Samos Steamship: Πούλησε το παλαιότερο suezmax του στόλου της σε συμφέρουσα τιμή

     



    ΣΧΟΛΙΑ