• Ναυτιλία

    Μπιάγκης: Στη Βουλή το θέμα των 2 πλοίων και των ναυτικών που κρατούνται στο Ιράν

    O βουλευτής Κερκύρας του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μπιάγκης

    O βουλευτής Κερκύρας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μπιάγκης


    Η βίαιη κατάληψη των δύο δεξαμενοπλοίων υπό ελληνική σημαία, «PRUDENT WARRIOR» και «DELTA POSEIDON», από ένοπλες δυνάμεις του Ιράν, έχει προκαλέσει εύλογη ανησυχία, όχι μόνον στους Έλληνες, αλλά και σε όλη τη διεθνή κοινότητα, επισημαίνει με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο βουλευτής Κερκύρας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μπιάγκης και προσθέτει:

    «Όπως είναι φυσικό η μεγαλύτερη ανησυχία αφορά στη διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των πληρωμάτων των πλοίων. Οι περιορισμένες πληροφορίες που έχουμε ως τώρα προέρχονται κυρίως από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ενώ από πλευράς της κυβέρνησης η μόνη μέχρι σήμερα ενημέρωσή μας αφορά στο κείμενο του διαβήματος του Υπουργείου Εξωτερικών που (ορθώς) επιδόθηκε προς την κυβέρνηση του ΙΡΑΝ.

    Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, φαίνεται ότι πρόκειται για μία πρωτοφανή, απρόκλητη, αδικαιολόγητη και απολύτως παράνομη επιχείρηση που μάλλον συνάδει με πειρατική ενέργεια και η οποία πραγματοποιήθηκε σε διεθνή ύδατα από δυνάμεις ασφαλείας τρίτου κράτους επί πλοίων τα οποία φέρουν την ελληνική σημαία και ως εκ τούτου εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της χώρας μας.

    Έχει τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και η ακεραιότητα των πλοίων και των φορτίων τους, ενώ παράλληλα έχει παραβιαστεί το δικαίωμα της ελεύθερης ναυσιπλοΐας καθώς και βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου της θάλασσας. Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν η επιλογή κατάληψης των δύο παραπάνω πλοίων είναι μεθοδευμένη ώστε να πληγεί η ισχυρή και ακμάζουσα (ιδιαίτερα στον κλάδο των πετρελαιοφόρων δεξαμενοπλοίων) ελληνική ποντοπόρος ναυτιλία ή και ευρύτερα η χώρα μας, στο πλαίσιο ακατανόητων γεωστρατηγικών σχεδιασμών.

    Σίγουρα όμως έχει ήδη πληγεί το διεθνές εμπόριο και η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη θαλάσσια περιοχή πέριξ των ακτών του ΙΡΑΝ, θέτοντας εις το εξής δυνητικά σε διαρκή κίνδυνο την ασφάλεια και άλλων διερχόμενων πλοίων, ειδικά υπό ελληνική σημαία ή πλοιοκτησία. Δεδομένου ότι, με τη βίαιη και συνεχιζόμενη κατάληψη των δύο υπό ελληνική σημαία πλοίων τίθεται διαρκώς σε άμεσο κίνδυνο η υγεία και ασφάλεια των πληρωμάτων, και παραβιάζονται βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και των διεθνών κανονισμών για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας».

    Στη συνέχεια ο Δ. Μπιάγκης ερωτά τον αρμόδιο υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας:

    1. Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου σας η άμεση και ενδελεχής ενημέρωση για τα πραγματικά γεγονότα που αφορούν στην κατάληψη των δύο υπό ελληνική σημαία πλοίων από τις δυνάμεις ασφαλείας του ΙΡΑΝ; Αν ναι, υπάρχουν ενδείξεις ότι η παραπάνω ενέργεια είναι μεθοδευμένη ώστε να υπονομεύσει τα συμφέροντα της ελληνικής ναυτιλίας και της χώρας μας και για ποιους λόγους;

    2. Ποιες ενέργειες έχουν ήδη ληφθεί από το Υπουργείο σας προκειμένου να διασφαλιστεί πρωτίστως η υγεία, η ασφάλεια και η απελευθέρωση των υπό κράτηση πληρωμάτων καθώς και η ακεραιότητα των πλοίων και των φορτίων τους;

    3. Ποιες ενέργειες έχουν ήδη ληφθεί ή πρόκειται να ληφθούν από το Υπουργείο σας σε διμερές (Ελλάδα-ΙΡΑΝ), ευρωπαϊκό (Ευρωπαϊκή Ένωση) και διεθνές (Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός) επίπεδο, στο πλαίσιο διαχείρισης της εν λόγω κρίσης, ώστε πέραν του τερματισμού της υφιστάμενης κατάληψης, να αποφευχθούν και νέα αντίστοιχα περιστατικά στο μέλλον;

    Διαβάστε επίσης:

    Θρίλερ στον Περσικό: Σε αχαρτογράφητα νερά τα ελληνικά τάνκερ μετά το ρεσάλτο

    Μπλίνκεν: Καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τη βίαιη κατάληψη των ελληνικών τάνκερ

    Αποφύγετε τα χωρικά ύδατα του Ιράν-Οδηγία Ελλάδας μετά την κατάληψη των ελληνικών τάνκερ



    ΣΧΟΛΙΑ