• Ναυτιλία

    Αριστείδης Πίττας (Euroseas): Επιστροφή στο μέρισμα μετά από εννέα χρόνια

    Αριστείδης Πίττας, πρόεδρος και CEO της Euroseas

    Αριστείδης Πίττας, πρόεδρος και CEO της Euroseas


    Αυξημένα κέρδη παρουσίασε το πρώτο τρίμηνο του 2022 η εισηγμένη ναυτιλιακή εταιρεία Euroseas, του εφοπλιστή Αριστείδη Πίττα, εξέλιξη που της επέτρεψε να προχωρήσει στη διανομή μερίσματος για τις κοινές μετοχές της για πρώτη φορά από το 2013.

    Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 η εταιρεία εμφάνισε έσοδα 45,4 εκατ. δολάρια αυξημένα κατά 217% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο που διαμορφώθηκαν στα 14,3 εκατ. δολάρια.

    Τα κέρδη της ανήλθαν στα 29,9 εκατ. δολάρια το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2022 έναντι 3,8 εκατ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του 2021.

    O Αριστείδης Πίττας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Euroseas σχολίασε: «Παρά τις πρόσφατες μικρές διορθώσεις, οι τιμές των ναύλων στα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων παράμειναν σε επίπεδα κοντά στα ιστορικά υψηλά με αποτέλεσμα την αύξηση της κερδοφορίας για την Euroseas. Παράλληλα, οι προσδοκίες για διατήρησης της ισχυρής ναυλαγοράς, μας επέτρεψε να ναυλώσουμε τα δύο πρώτα από τα εννέα νεότευκτα που περιλαμβάνονται στο ναυπηγικό μας πρόγραμμα, σε τιμές που θα μας επιτρέψουν να ανακτήσουμε πλήρως το κόστος κατασκευής τους κατά τη διάρκεια των τριετών ναυλώσεων τους».

    Παράλληλα ο κ. Πίττας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αγορά θα παραμείνει ισχυρή βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, τονίζοντας ότι η εταιρεία παρακολουθεί τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία που παράλληλα με το νέο κανονισμό σχετικά με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και τις αναμενόμενες αυξημένες παραδόσεις νέων πλοίων θα διαμορφώσουν το τοπίο.

    Νέες επενδύσεις

    «Σε αυτό το περιβάλλον, αναζητούμε συνεχώς επενδύσεις και άλλες ευκαιρίες που θα επιτρέψουν να μεγιστοποιήσουμε τις αποδόσεις στους μετόχους μας. Η επενδυτική μας στρατηγική επικεντρώνεται είτε στην τοποθέτηση νέων παραγγελιών που ενισχύουν επίσης το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της εταιρείας μας ή σε μεταχειρισμένα πλοία με ταυτόχρονες ναυλώσεις που φέρνουν τη βάση κόστους τους σε επίπεδα κάτω του ιστορικού μέσου όρου κατά το τέλος της ναύλωσης, παρέχοντάς μας έτσι την επιλογή για αυξημένες επιστροφές. Η κάλυψη ναύλων μας παρέχει ορατότητα κερδών μέχρι το 2024», τόνισε.

    Επαναγορά μετοχών και μέρισμα

    «Παρά το ότι, οι μετοχές μας διαπραγματεύονται σε επίπεδα που δεν αντικατοπτρίζουν την αξία των συμβατικών κερδών μας, πόσο μάλλον την καθαρή αξία ενεργητικού της εταιρείας, αντιπροσωπεύουν έτσι μια από τις πιο ελκυστικές επενδύσεις ευκαιρίες για εμάς. Σε αυτό το πλαίσιο το Διοικητικό μας Συμβούλιο έχει εγκρίνει πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 20 εκατ. δολαρίων».

    Το ΔΣ της εταιρεία εκτιμώντας ότι η αυξημένη κερδοφορία και η προβολή των κερδών θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση της μερισματικής της πολιτικής η οποία υλοποιούνταν αδιαλείπτως από το 2005 έως το 2013, αποφάσισε να προχωρήσει φέτος σε διανομή μερίσματος 0,50 δολαρίων για κάθε κοινή μετοχή.

    H πληρωμή του προγραμματίστηκε για τις 16 Ιουνίου 2022.

    Διαβάστε ακόμη:

    EuroDry Ltd: 113% υψηλότερα τα καθαρά έσοδα το πρώτο τρίμηνο – Είχε ημερήσια έσοδα για κάθε πλοίο 24.636 δολάρια



    ΣΧΟΛΙΑ