• Ναυτιλία

    Αρ. Πίττας: Μεγάλες ανακοινώσεις για την Euroseas

    Α. Πίττας: Σημαντικό deal από τη Euroseas για τη ενίσχυση του στόλου της

    Αριστείδης Πίττας, εφοπλιστής Euroseas


    Την απόκτηση τεσσάρων feederships συμφερόντων της οικογένειας Πίττα ανακοίνωσε η ναυτιλιακή εταιρεία Euroseas του εφοπλιστή Αριστείδη Πίττα, έναντι ποσού 15 εκατ. δολαρίων σε ρευστό, συν μία έκδοση 22,5 εκατομμυρίων μετοχών της Euroseas υπέρ των πωλητών.

    Οι μετοχές αυτές, με την τρέχουσα τιμή στα 60 σεντς του δολαρίου ανά μετοχή, είναι συνολικής αξίας 13,5 εκατομμυρίων δολαρίων και αντιστοιχούν στο 64,3% περίπου της εταιρείας.

    Τα τέσσερα πλοία που αποκτά η Euroseas είναι τα EM Hydra (χωρητικότητας 1.700 teu, κατασκευής 2005), EM Spetses (χωρητικότητας 1.700 teu, κατασκευής 2007), EM Kea (χωρητικότητας 3.100 teu, κατασκευής 2007) και Diamantis P (χωρητικότητας 2.008 teu, κατασκευής 1998). Όλα τους ανήκουν σε εταιρείας συμφερόντων της οικογένειας Πίττα.

    Με την ολοκλήρωση του deal, η Euroseas θα έχει στον στόλο της 15 πλοία, εκ των οποίων τα 14 θα είναι feederships.

    Για τη χρηματοδότηση της εξαγοράς των πλοίων, η Euroseas θα κάνει χρήση τραπεζικού δανείου, με το οποίο θα αποπληρωθούν δάνεια που συνδέονται με τα πλοία. Αυτό σημαίνει ότι οι πωλητές δεν θα πάρουν στα χέρια τους ρευστό, αλλά μόνο τις μετοχές της Euroseas.

    Παράλληλα, η εταιρεία ανακοίνωσε την αναχρηματοδότηση δύο πλοίων της, με ταυτόχρονη μείωση των επιτοκίων για όλα τα άλλα υπάρχοντα δάνεια. Με τον τρόπο αυτό, η Euroseas απελευθερώνει ρευστότητα ύψους περίπου 8 εκατομμυρίων δολαρίων και, σε συνδυασμό με υπάρχουσα ρευστότητα ύψους 3,7 εκατομμυρίων, θα αποπληρώσει προνομιούχες μετοχές της σειράς Β ύψους 11,7 εκατ. δολαρίων.

    Πλέον, όλα τα πλοία της Euroseas χρηματοδοτούνται από την ίδια τράπεζα, η οποία στο πλαίσιο της συμφωνίας μείωσε το συνολικό επιτόκιο κατά 0,5%, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.

    Οι προνομιούχες μετοχές της σειράς Β έχουν αθροιστική αξία 19,7 εκατ. δολαρίων και από τον Ιανουάριο δίνουν ετήσιο μέρισμα 12%, που επρόκειτο να αυξηθεί στο 14% από τον Ιανουάριο του 2021. Με την αποπληρωμή των 11,7 εκατ. δολαρίων, το μέρισμα θα μειωθεί στο 8% έως τον ερχόμενο Ιανουάριο.

    Η εταιρεία εκτιμά πως με τις κινήσεις αυτές οι δαπάνες της για τόκους και μερίσματα θα μειωθούν κατά περίπου 1,4 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.



    ΣΧΟΛΙΑ