• Top Stories

    Ο Draghi σπρώχνει τις τράπεζες να ρίξουν χρήμα στην πραγματική οικονομία

    • NewsRoom
    Mario Draghi.

    Mario Draghi. Ετων 65. Επικεφαλης ECB


    Στη μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων στο -0,3%, από – 0,2%, προχώρησε η ΕΚΤ, κάτι το οποίο εμμέσως πλην σαφώς είχε προαναγγείλει ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι. Με την απόφαση επιδιώκεται πρώτον, οι εμπορικές τράπεζες να διοχετεύσουν τα κεφάλαιά τους στην πραγματική οικονομία και δεύτερον, η ΕΚΤ να μπορέσει να διευρύνει τις αγορές κρατικών ομολόγων, κυρίως των βραχυχρόνιων.

    Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα συνεχιστεί και μετά το 2017

    Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, ανακοινώνοντας νέα μέτρα νομισματικής πολιτικής, σημείωσε πως το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ θα μπορούσε να συνεχιστεί και για περισσότερο καιρό, πέρα από 2017, εάν χρειαστεί, και μέχρι να υπάρξει βιώσιμη ανοδική προσαρμογή στις προοπτικές για τον πληθωρισμό. Στο πλαίσιο του προγράμματος θα περιλαμβάνονται οι αγορές ομολόγων που έχουν εκδώσει και δήμοι και περιφέρειες, σημείωσε, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως ο ρυθμός των μηνιαίων αγορών θα παραμείνει σταθερός στα 60 δισ. ευρώ.

    Ο Μάριο Ντράγκι επανέλαβε την ετοιμότητα της ΕΚΤ για χρήση κάθε διαθέσιμου εργαλείου ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη και να επιστρέψει ο πληθωρισμός κοντά στο στόχο του 2%. Όπως τόνισε η ΕΚΤ δεσμεύεται να παρακολουθεί στενά την πορεία εξέλιξης της σταθερότητας των τιμών και είναι πρόθυμη και ικανή να δράσει περαιτέρω εάν κριθεί απαραίτητο. Σημείωσε δε ότι οι σημερινές αποφάσεις του ΔΣ της ΕΚΤ δεν ήταν ομόφωνες, αλλά συγκέντρωσαν τη μεγάλη πλειοψηφία του Συμβουλίου.

    Υπερασπιζόμενος τις αποφάσεις της ΕΚΤ και τα μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης, ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε πως οι πολιτικές αυτές μέχρι σήμερα ήταν αποτελεσματικές το μέτωπο του πληθωρισμού και ακριβώς για αυτό επεκτείνουμε το πρόγραμμα. «Κάνουμε περισσότερα διότι αυτό είχε αποτέλεσμα, όχι γιατί έχει αποτύχει», τόνισε απαντώντας σε ερωτήσεις.

    Ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε πως αναθεωρήθηκαν χαμηλότερα οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό του 2016, στο 1% από 1,1% που ανέμενε η ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο. Για τον πληθωρισμό του 2017 εκτιμάται πως θα κινηθεί στο 1,6%. Σχετικά με την ανάπτυξη, η ΕΚΤ εκτιμά πως θα καταγραφεί αύξηση κατά 1,5% το 2015, έναντι εκτίμησης για αύξηση 1,4% τον Σεπτέμβριο. Σημειώνεται, τέλος, πως η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο της Ευρωζώνης στο 0,05%.



    ΣΧΟΛΙΑ