• First Top Stories

    Ανετος ο Dijsselbloem: Eurogroup σε 7 η 14 ημέρες

    • NewsRoom
    Jeroen Dijsselbloem Ντάισελμπλουμ

    Eurogroup President Jeroen Dijsselbloem


    Την εκτίμηση πως το Eurogroup, για την Ελλάδα, θα μπορούσε να διεξαχθεί την επόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα, εξέφρασε ο Jeroen Dijsselbloem, παρατηρώντας πως είναι “πολύ νωρίς” για να ορισθεί η ακριβής ημερομηνία σύγκλησης του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Eurogroup, υπάρχουν ακόμη νομικά και πολιτικά ζητήματα που απομένουν να διευθετηθούν. “Δεν έχω κάποια προθεσμία, αλλά γνωρίζω ότι υπάρχει μια αίσθηση κατεπείγοντος που μοιραζόμαστε όλοι. Πρέπει επομένως να δούμε εάν (το Eurogroup) θα γίνει την επόμενη εβδομάδα ή το αργότερο αυτήν που ακολουθεί”, εξήγησε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Michel Sapin.

    Eurogroup President Jeroen Dijsselbloem
    Eurogroup President Jeroen Dijsselbloem

    “Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να εργαστούμε μαζί με τους Θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση”, ανέφερε, μία ημέρα αφ’ότου ελήφθη η απόφαση να αναβληθεί το Eurogroup που αρχικά σχεδιαζόταν να διεξαχθεί τη Μεγάλη Πέμπτη.

    Πάντως, ο ίδιος σημείωσε πως “είμαστε πιο κοντά σε συμφωνία για την Ελλάδα”, τονίζοντας, μάλιστα, πως οι επόμενες ημέρες θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου “να εργαστούμε πάνω στο θέμα του ελληνικού χρέους”.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, ο επιπρόσθετος χρόνος “θα δώσει πιο ισχυρές πιθανότητες επιτυχίας” στο προσεχές συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

    Αναφερόμενος στα νομικά ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν ο Sapin έκανε ορισμένες διευκρινίσεις: “Δεν απαιτούμε προφανώς η Ελλάδα να αλλάξει το Σύνταγμα (…). Ζητούμε να βρεθεί μια οδός σύμφωνη με το νομικό της σύστημα που θα επιτρέπει να προσδοθεί περισσότερη αξιοπιστία στις δεσμεύσεις” της ελληνικής κυβέρνησης, όπως είπε.

    Σημειωτέον πως νωρίτερα, σήμερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk διεμήνυσε πως “το Eurogroup πρέπει να πραγματοποιηθεί σε διάστημα ημερών και όχι εβδομάδων”, λέγοντας εμμέσως “όχι” σε Σύνοδο Κορυφής.

    Μάλιστα, σύμφωνα με επίσημη κυβερνητική ενημέρωση, νέα τηλεφωνική επικοινωνία θα έχουν, το πρωί της Μ. Πέμπτης, ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, “προκειμένου να επανεξετάσουν την κατάσταση, έχοντας πληρέστερη εικόνα των δεδομένων”.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός, από την πλευρά του, είχε καλέσει τους πολιτικούς θεσμούς της Ε.Ε. να αναλάβουν πρωτοβουλίες, ώστε να αρθούν τα εμπόδια στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους διεθνές πιστωτές, κυρίως το ΔΝΤ, ζητώντας τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, εάν δεν υπάρξει πρόοδος σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών.

    Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί πως είχαν προηγηθεί και δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, ο οποίος ανέφερε ότι δεν “βλέπει” ανάγκη, αυτήν τη στιγμή, για τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. για την Ελλάδα.

    Διαβάστε ακόμα: 

    http://www.mononews.gr/alexis-tsipras-estise-skiniko-rixis-gia-theatro-i-gia-ekloges/41412

    Διαβάστε ακόμα: 

    http://www.mononews.gr/i-emploki-stis-diapragmatefsis-vithise-to-cha/41418



    ΣΧΟΛΙΑ