• Ναυτιλία

    Αλλαγές συσχετισμών στην ΠΝΟ: Αποφασίστηκαν 48ωρη απεργία για 8-9/2 και αλλαγή του καταστατικού – Καταψηφίστηκε ο απολογισμός

    • NewsRoom


    Εκπλήξεις επεφύλασσε το γενικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), δεδομένου ότι από τη συνεδρίαση απείχαν οι 9 αντιπρόσωποι της Ένωσης Θαλαμηπόλων, με αποτέλεσμα επί 79 αντιπροσώπων διαμορφώθηκε μια οριακή πλειοψηφία με 35 ψήφους από τα τέσσερα σωματεία, των μηχανικών, των ναυτών, των μαγείρων και των θερμαστολαδάδων.

    Σε ψηφοφορία τέθηκαν ο απολογισμός και ο προγραμματισμός της ΠΝΟ, όπου οι διαφωνούντες πήραν την ψηφοφορία με 35 -33 και έτσι καταψηφίστηκαν οι εισηγήσεις. Στη συνέχεια αποφασίστηκε κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων στις 8 και 9 Φεβρουαρίου και η έγκριση αλλαγής του καταστατικού της ΠΝΟ.

    Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν με 35 υπέρ και αποχή των αντιπροσώπων των υπολοίπων ναυτικών σωματείων.

    Έγινε επίσης γνωστό ότι η ΠΕΝΕΝ θα συγκαλέσει έκτακτο ΔΣ με ευρεία συμμετοχή των μελών της προκειμένου να λάβει τα αναγκαία μέτρα τόσο για την εφαρμογή των αποφάσεων που ελήφθησαν στο ετήσιο ΓΣ αλλά και τις περαιτέρω ενέργειες της που είναι αποτέλεσμα της καταψήφισης των πεπραγμένων του Γ.Γ. και της ομάδας του.

    Η ανακοίνωση της ΠΕΑΘΕΝ

    Η Ένωση Αρχιθαλαμηπόλων — Θαλαμηπόλων Ε.Ν. με ανακοίνωση της γνωστοποίησε ότι δεν θα συμμετείχε στις εργασίες του Τακτικού Γενικού Συμβουλίου της ΠΝΟ.

    «Ο λόγος αποχής της ιστορικής Ένωσης μας, τονίζεται στην ανακοίνωση, που υπήρξε ένα από τα πρώτα ιδρυτικά μέλη της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, είναι οι απαξιωτικοί χειρισμοί του Γενικού Γραμματέα καθώς και της πλειοψηφίας της ΠΝΟ απέναντι στην ιστορική και πολυπληθέστερη σε μέλη Ένωση μας (τα στοιχεία του ΝΑΤ μπορούν να το βεβαιώσουν), σε ότι αφορά τον πλημμελή χειρισμό καταβολής οφειλών ημερησίων δρομολογίων πλοίων των γραμμών της Κρήτης αλλά και άλλων πλοίων που δραστηριοποιούνται σε έτερες γραμμές, μιας και αφού βεβαιώθηκαν οι οφειλές από το Τμήμα Ελέγχου, και αφού δεσμεύτηκε απέναντι στα πληρώματα ότι θα διεκδικηθούν και θα καταβληθούν στο δια ταύτα ανέκρουσε πρύμναν, σε ότι αφορά την εκπαίδευση του κλάδου μας που έχει παραμείνει με την ίδια εκπαιδευτική ύλη τα τελευταία 50 χρόνια, την απαξίωση της έκδοσης του Επαγγελματικού Περιγράμματος που επιμελήθηκε το Ι.Ν.Ε. — ΓΣΕΕ, μια επιστημονική εργασία που αποτυπώνει την ανάγκη εξέλιξης του επαγγέλματος του Θαλαμηπόλου αναφορικά με την εκπαίδευση του, τα θέματα ασφαλείας επί του πλοίου, τους χειρισμούς ΑΜΕΑ, τις πρώτες βοήθειες και εν κατακλείδι τις σύγχρονες ναυτικές και επαγγελματικές γνώσεις, απαραίτητα εργαλεία για τις απαιτήσεις και τις ανάγκες της ισχύουσας νεότερης ναυτιλίας, τη σπουδαία προσφορά των Θαλαμηπόλων στο πλοίο σε ό,τι αφορά την φιλοξενία αλλά και την ασφάλεια του επιβατικού κοινού.

    Όπως επίσης και τον τρόπο λειτουργίας του νεοαφιχθεντες τμήματος ελέγχου της Ομοσπονδίας, ενός μηχανισμού αποπροσανατολισμού των δικαιωμάτων των ναυτικών μας (πολλά λόγια και τηγανίτα τίποτα).Οι προσδοκίες της Ένωσης μας για τη νέα ηγεσία της ΠΝΟ, που εμείς από μεριά μας τόσο στηρίξαμε και ουσιαστικά πρωτοστατήσαμε για την αλλαγή του τέως Γεν. Γραμματέα κου Ιωάννη Χαλά, δεν ευόδωσαν.

    Τα μεγάλα λόγια, οι υποσχέσεις και οι εκσυγχρονιστικές κορώνες για τα συμφέρον των ναυτικών μας και γενικά της Ελληνικής ναυτιλίας, αποδείχθηκαν πυροτεχνήματα.

    Και η αλάνθαστη ρήση του καπτά-Γιάννη Χαλά, συνεχίζει ακάθεκτη και ανεπηρέαστη «Σφραγίδες — σφραγίδες αλλά την δουλειά μου την κάνω».

    Κατόπιν όλων των ανωτέρω οι (9) αντιπρόσωποι της Ένωσης μας πέρα από την αποχή από το σημερινό Γενικό Συμβούλιο, δηλώνουμε σύσσωμοι ότι δεν εγκρίνουμε τον απολογισμό — προγραμματισμό καθώς το ψήφισμα που έχει υποβληθεί προς έγκριση από τον Γ.Γ. και τα Σωματεία που συμφώνησαν σε αυτό».



    ΣΧΟΛΙΑ