Ναυτιλία

Ακινητοποιήθηκαν τα επιβατηγά πλοία – Αγωνία για παράταση της απεργίας

  • NewsRoom
πλοία - απεργία - πνο


Από τις 6 το πρωί άρχισε η διήμερη απεργιακή κινητοποίηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) η οποία ενδέχεται να συνεχιστεί και μετά την Παρασκευή, όπως δηλώνουν συνδικαλιστές ναυτικοί, στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Από την πλευρά των εταιρειών των ακτοπλοϊκών εταιρειών επισημαίνεται ότι «ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας ουδέποτε αρνήθηκε την υπογραφή ΣΣΕ», αρκεί οι ναυτεργάτες να λάβουν υπόψη ότι «ο κλάδος της επιβατηγού ναυτιλίας αντιμετώπισε μία πρωτοφανή κρίση, με απαγορεύσεις μετακινήσεων, μειωμένα πρωτόκολλα και μείωση της τουριστικής κίνησης κατά 75% (2020) και 55% (2021) σε σχέση με το 2019».

Επίσης, ο ΣΕΕΝ τονίζει ότι «μόνο το 2020 τα ζημιογόνα αποτελέσματα των εταιρειών ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ και το 2021 δεν προβλέπεται καμία βελτίωση, λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων, οι οποίες σήμερα είναι υπερδιπλάσιες αυτών του 2020».

Οι ναυτικοί διεκδικούν τα εξής:

■ Κατάργηση του ν.4808/2021 (Χατζηδάκη), του ν.4714/2020 και του συνόλου των αντεργατικών νόμων.

■ Ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις, 7ωρο – 35ωρο – 5ήμερο, υποχρεωτική ασφάλιση στο ΝΑΤ, για όλους τους ναυτεργάτες από όποια χώρα και αν προέρχονται

■ Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, δημόσια, υποχρεωτική. Κατάργηση του νόμου Βρούτση/Κατρούγκαλου και Χατζηδάκη και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης. Καμία σύνταξη κάτω από 600 ευρώ. Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων. Άμεση επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες από ΝΑΤ/ΕΦΚΑ, σε κύριες – επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ.

■ Άμεση κάλυψη και επιδότηση όλων των ανέργων για όσο διαρκεί η ανεργία. Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ. Κανένας άνεργος χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου, σε ανέργους, απλήρωτους εργαζόμενους. Αναστολή κάθε υποχρέωσης προς τράπεζες και Δημόσιο. Διαγραφή των χρεών από τόκους.

■ Άμεσα μέτρα για τον ασφαλή επαναπατρισμό των χιλιάδων εγκλωβισμένων ναυτεργατών, στα ποντοπόρα καράβια.

■ Άμεση επίλυση του οξυμμένου προβλήματος της ανανέωσης των διπλωμάτων και πιστοποιητικών.

■ Πλήρη, επαρκή κι αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος Υγείας. Μαζικός εμβολιασμός, χωρίς εκβιασμούς, υποχρεωτικότητα και «ατομική ευθύνη», με την λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας. Ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, με παροχή όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας με ευθύνη της εργοδοσίας.

■ Άμεσα μέτρα για τον ασφαλή επαναπατρισμό των χιλιάδων εγκλωβισμένων ναυτεργατών, στα ποντοπόρα καράβια.

■ Υπεράσπιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Διαβάστε επίσης:

Αθανάσιος Λιάγκος (πρόεδρος ΟΛΘ): Διεισδύουμε με δημιουργία dry port σε όλα τα Βαλκάνια – Διακομιστικός κόμβος της Ευρώπης το λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο η απόφαση για τη μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στον Γιώργο Προκοπίου

Λέσβος: Η τουρκική ακτοφυλακή κατευθύνει λέμβο με πρόσφυγες στα ελληνικά χωρικά ύδαταΣΧΟΛΙΑ