• Business

    Σε τροχιά περαιτέρω ανάπτυξης η ελληνική διαστημική βιομηχανία-Tα νέα δεδομένα και οι προσδοκίες

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Αντώνης Τζωρτζακάκης


    Τζίρο 183 εκατ. ευρώ αυξημένο 8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, πραγματοποίησε το 2019 η ελληνική διαστημική βιομηχανία και ειδικότερα οι 45 εταιρείες μέλη της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) που απασχολούν σήμερα περίπου 2.500 εξειδικευμένους επιστήμονες.

    Σημαντικό μέρος του τζίρου τους αφορά εξαγωγές ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας, ενώ ένα τμήμα του προέρχεται από τα έργα που αναλαμβάνουν οι εταιρείες στο πλαίσιο των προγραμμάτων του διακυβερνητικού Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (European Space Agency – ESA).

    Η Ελλάδα για την τριετία 2017 – 2019 συμμετείχε στον ESA με 38,5 εκατ. ευρώ και ειδικότερα 30 εκατ. ευρώ στο υποχρεωτικό σκέλος και 8,5 εκατ. ευρώ στο προαιρετικό. Έπειτα από απόφαση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την τριετία 2020 – 2022 θα διατεθούν 30 εκατ. ευρώ (τα υποχρεωτικά) και 33 εκατ. ευρώ (αντί των 8,5 εκατ.) ως προαιρετικά (σύνολο 63 εκατ.) κάτι που θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στις ελληνικές διαστημικές εταιρείες.

    Τα παραπάνω κονδύλια διατίθενται για έργα που αναλαμβάνουν ελληνικές εταιρείες ή πανεπιστήμια από την ESA ως επιστροφή της συνδρομής που καταβάλλει το Δημόσιο και τα οποία αξιολογούνται από τον ίδιο τον ευρωπαϊκό οργανισμό που διενεργεί και τους διαγωνισμούς.

    Όπως τονίζει σχετικά στο mononews ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Αντώνης Τζωρτζακάκης «ο τομέας των διαστημικών εφαρμογών είναι και απαιτητικός και πολύπλοκος και η χώρα μας εισέρχεται σε αυτό τον τομέα διεκδικώντας το μερίδιο που της αναλογεί. Σε μια ευρωπαϊκή αγορά με συνολικό κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 66,5 δισ. ευρώ η Ελλάδα φιλοδοξεί να παίξει ενεργό ρόλο και να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία και την εμπειρία που έχουν ήδη αποκτήσει ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα. Θέλουμε, ταυτόχρονα, να αξιοποιήσουμε το επιχειρηματικό ταλέντο που υπάρχει στη χώρα, στοχεύοντας στην ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς. Έτσι λοιπόν η χώρα μας συμμετέχει, πλέον, ενεργά στα προγράμματα της ESA, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, μέσω τόσο των υποχρεωτικών όσο και των προαιρετικών προγραμμάτων και με έμφαση στις υπηρεσίες και εφαρμογές που αφορούν στους τομείς των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και της γεωπισκόπησης.»

    Σύμφωνα επίσης με όσα είπε o πρόεδρος της ΕΒΙΤΙΔΕ Θανάσης Πότσης την περασμένη Παρασκευή στην εκδήλωση «Ελλάδα – Γαλλία Space Industry Day» ένα σημαντικό τμήμα των 33 εκατ. ευρώ (τα 16 εκατ. ευρώ) θα διατεθεί για ολοκληρωμένες τηλεπικοινωνιακές εφαρμογές. Ο ίδιος επεσήμανε ότι η διαστημική βιομηχανία αποτελεί πλέον βασικό πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης παγκοσμίως καθώς οι εφαρμογές που αναπτύσσονται αφορούν πλήθος δραστηριοτήτων, όπως είναι η προστασία του περιβάλλοντος και των συνόρων, η έξυπνη γεωργία, αλλά και τομείς στους οποίους η Ελλάδα επενδύει σε μεγάλο βαθμό, όπως είναι η έξυπνη ψηφιακή ναυτιλία και η ασφάλεια στη θάλασσα.

    Η προαναφερόμενη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τη συμμετοχή του προέδρου της CNES (ο διαστημικός οργανισμός της Γαλλίας) Μr. Jean-Yves Le Gall και μεγάλων γαλλικών εταιρειών του κλάδου της διαστημικής τεχνολογίας.

    Ακόμη, η ελληνική διαστημική βιομηχανία τελεί εν αναμονή των αποφάσεων του υπουργείου για το πρόγραμμα της κατασκευής μικροδορυφόρων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόθεση του υπουργείου είναι να εξεταστούν ενδελεχώς οι ανάγκες της χώρας, ώστε να προσδιοριστεί τι ακριβώς θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα. Υπενθυμίζεται ότι πέρσι τον Μάρτιο υπεγράφη μεταξύ της γενικής γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και της ESA μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία εθνικού διαστημικού προγράμματος κατασκευής μικροδορυφόρων GEMS (Greek Earth observation Micro Satellites) συνολικής αξίας στην πενταετία 140 εκατ. ευρώ (25 εκατ. ευρώ ετησίως, ποσό που αυξάνεται στο τελευταίο έτος).

    Η προοπτική του εν λόγω προγράμματος ενδιαφέρει προφανώς ιδιαίτερα την ελληνική διαστημική βιομηχανία καθώς το προαναφερόμενο ποσό θα επιστρέψει στο μεγαλύτερο μέρος του (ακόμα και στο 90%) στην Ελλάδα με τη μορφή βιομηχανικών συμβολαίων της ESA προς ελληνικούς φορείς. Οι υπηρεσίες που θα αναπτυχθούν θα αφορούν κυρίως την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας, ωστόσο, το όφελος θα είναι ευρύτερο. Οι δορυφόροι δεν θα είναι ερευνητικοί, αλλά θα δίνουν υπηρεσίες στο Δημόσιο και τα δεδομένα που θα παράγουν θα αξιοποιούνται ευρύτερα από την ελληνική αγορά για εμπορικούς σκοπούς.



    ΣΧΟΛΙΑ