• Business

    Σε προειδοποιητική στάση εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΠΑ

    • NewsRoom


    Με ιδιαίτερη ανησυχία, όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους, παρακολουθούν το τελευταίο διάστημα οι εργαζόμενοι της ΔΕΠΑ το εγχείρημα του ΥΠΕΝ να προβεί στον διαχωρισμό της ΔΕΠΑ σε Εμπορία και Υποδομές. Και αυτό γιατί από την ισχυρή οικονομικά, υγιή, ενιαία ΔΕΠΑ – συνώνυμο της ανάπτυξης του φυσικού αερίου στη χώρα μας – προωθείται ένα σχήμα με δύο νέες Εταιρείες, για την αναγκαιότητα και σκοπιμότητα του οποίου έχουν εγερθεί πολλές αμφιβολίες. Μια εξέλιξη η οποία δημιουργεί, όπως αναφέρουν, εύλογα ανησυχίες και αγωνία για τη βιωσιμότητα των δύο νέων εταιρειών και κατ’ επέκταση για το μέλλον όλων των εργαζομένων.

    Οι εργαζόμενοι αναφέρουν, επίσης, ότι τις τεκμηριωμένες, εμπεριστατωμένες και συγκεκριμένες θέσεις τους για τη δίκαιη αντιμετώπιση όλων των εργαζομένων – μονίμων και συμβασιούχων – και την κατοχύρωση των νόμιμων εργασιακών τους δικαιωμάτων στο πλαίσιο της επικείμενης διάσπασης της ΔΕΠΑ τις έχουν γνωστοποιήσει επανειλημμένα, τόσο προς την Διοίκηση της εταιρείας όσο και προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

    Εντούτοις, και ενόψει της επικείμενης κατάθεσης του νομοσχεδίου για την διάσπαση της ΔΕΠΑ, διαπιστώνεται ότι επικρατεί πλήρης συσκότιση ως προς τις προθέσεις του αρμοδίου Υπουργείου για το εργασιακό μέλλον όλων των εργαζομένων – μονίμων και συμβασιούχων – παρά τις διαβεβαιώσεις για διαβούλευση επί των κρίσιμων εργασιακών θεμάτων.

    Ταυτόχρονα, τα δείγματα γραφής από τις Διοικήσεις των θυγατρικών και συνδεδεμένων εταιρειών της ΔΕΠΑ καθιστούν το όλο περιβάλλον εξόχως ανησυχητικό και νοσηρό. «Χαρακτηριστικό δείγμα η άρνηση υπογραφής νέας ΕΣΣΕ στην ΕΔΑ, η καταγγελία της υπογραφείσας ΕΣΣΕ στην ΔΕΔΑ και η έλλειψη πλάνου και σχεδίου για τους όρους απασχόλησης και την εξασφάλιση των συμβασιούχων συναδέλφων μας», αναφέρουν.

    Και συμπληρώνουν: «Εν έτει 2019 το προσωπικό της ΔΕΠΑ που στήριξε και στηρίζει την εταιρεία επί δεκαετίες δεν μπορεί να υποβαθμίζεται και να απαξιώνεται, ούτε να διαγράφονται εν μία νυκτί τα κατοχυρωμένα εργασιακά του δικαιώματα, αφήνοντας τους εργαζόμενους εκτεθειμένους στην αβεβαιότητα και στην εργασιακή ζούγκλα, στο πλαίσιο ενός «νέου status quo» που ορισμένοι θέλουν να διαμορφώσουν στον κλάδο της ενέργειας».

    Στο πλαίσιο αυτό, το σωματείο των εργαζομένων της ΔΕΠΑ, ΣΕΔΕΠΑ, με απόφαση του Δ.Σ. του σωματείου, κατόπιν σχετικής εξουσιοδότησης της Γενικής Συνέλευσης, αποφάσισε την κήρυξη 4ωρης ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ την ΠΕΜΠΤΗ 14-02-2019, 12:00 – 16:00, με παράσταση όλων των εργαζομένων στο Υπουργείο Ενέργειας, με αιτήματα:

    • Την ΑΜΕΣΗ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ στους θεσμικούς εκπροσώπους των εργαζομένων και ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ για το εργασιακό μέλλον όλων των εργαζομένων εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου.
    • Την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων της ΔΕΠΑ και τη σύναψη άμεσων εργασιακών σχέσεων, με αναγνώριση της σχετικής προϋπηρεσίας, των συμβασιούχων εργαζομένων συναδέλφων μας, στα διάδοχα σχήματα που θα προκύψουν.
    • Την αποκατάσταση της εργασιακής κανονικότητας και ειρήνης με την υπογραφή της νέας ΕΣΣΕ 2019 στην ΕΔΑ Αττικής και επαναφορά σε ισχύ της υπογραφείσας ΕΣΣΕ στη ΔΕΔΑ.

    «ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΟΒΟΥΜΕ ΣΕ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΩΝ  ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΜΑΣ ΜΕ ΚΑΘΕ ΝΟΜΙΜΟ ΤΡΟΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΔΕΠΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΥΓΑΤΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ», καταλήγει η ανακοίνωση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΔΕΠΑ: Εγκρίθηκε από την ΕΕ η συγχρηματοδότηση του έργου «SecureGas»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΔΕΠΑ: 3+1 αναπάντητα ερωτήματα για τη ELFE και τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη



    ΣΧΟΛΙΑ