• Business

    Σε νέα υψηλά 15 μηνών ο Baltic Dry – Κέρδη για τις μετοχές του dry bulk

    Οικονόμου ναυτιλία

    Γιώργος Οικονόμου, εφοπλιστής DryShips


    Άλλη μία καλή μέρα για τις μετοχές των εισηγμένων στη Νέα Υόρκη ναυτιλιακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα του dry bulk ήταν η χθεσινή, μετά και τη νέα άνοδο του δείκτη Baltic Dry Index στα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2015, καθώς τα ναύλα για δρομολόγια με προορισμό την Κίνα κατέγραψαν νέα άνοδο.

    Την πιο εντυπωσιακή ανάκαμψη παρουσίασε η μετοχή της DryShips (συμφερόντων του Γιώργου Οικονόμου) στον δείκτη Nasdaq, που εκτοξεύθηκε κατά 121%, στα 30,11 δολάρια, ενώ εντυπωσιακά κέρδη κατέγραψαν και οι μετοχές της Eagle Bulk Shipping (+24,2%, στα 7,55 δολάρια) και της Euroseas (+20,6%, στα 1,70 δολάρια).

    Η μέρα ήταν ευνοϊκή και για τις ναυτιλιακές μετοχές εν γένει, με τον US Marine Transportation Index να σημειώνει άνοδο 3,4%, στα 210,90 δολάρια.

    Παράλληλα, ο Baltic Dry Index «σκαρφάλωσε» εκ νέου στις 1.065 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 20 μονάδων και φτάνοντας στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 15 μηνών. Ενδεικτικό του καλού κλίματος που επικρατεί στην αγορά του dry bulk είναι ότι η μέση τιμή ναύλωσης για πλοία τύπου panamax αυξήθηκε μέσα σε μία μέρα κατά 4,6%, στα 8.440 δολάρια ημερησίως. Παράλληλα, ανεβασμένες εμφανίζονται και οι τιμές για δρομολόγια πλοίων τύπου capesize από τη Βραζιλία προς την Κίνα, στα 12-12,25 δολάρια ανά τόνο, αυξημένες κατά 25 με 30 σεντς του δολαρίου ανά τόνο.

    Όπως γράφαμε στο mononews.gr τις τελευταίες μέρες, αυτή η απότομη ανάκαμψη στον κλάδο του dry bulk εξηγείται αφενός από το απότομο «ξεσκαρτάρισμα» πλεονάζουσας χωρητικότητας κατά το τελευταίο διάστημα και αφετέρου (και κυρίως) από την αύξηση της ζήτησης για εμπορεύματα, ειδικά στην Κίνα, που προκαλούν άνοδο των τιμών. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι τιμές για κινεζικό χάλυβα καταγράφουν αύξηση 19% σε σχέση με τον Οκτώβριο και ξεπερνούν τα 500 δολάρια ανά τόνο, ενώ ανοδικά κινείται και η τιμή του αμερικανικού χάλυβα, στα 492 δολάρια ανά τόνο, και του ευρωπαϊκού χάλυβα, στα 440 δολάρια ανά τόνο. Ανοδικά κινούνται και οι τιμές του άνθρακα και των σιδηρομεταλλευμάτων.

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο θρίαμβος της ΤΙΤΑΝ. Πώς ο Τάκης Κανελλόπουλος συνεχίζει να καρφώνει τις διεθνείς αγορές

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΔΕΠΑ: Οι δανειστές θέλουν να πουληθεί σύντομα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Π. Γεωργιόπουλος: Ζημίες στο τρίτο τρίμηνο και παραλαβή νέων πλοίων για τη Gener8



    ΣΧΟΛΙΑ