• Business

  Σε κίνδυνο οι εξαγωγές ελληνικού κρασιού στις ΗΠΑ – Ο Τράμπ σκέφτεται να επιβάλλει δασμούς

  Ντόναλντ Τραμπ


  Μια ανεπάντεχη είδηση έχει κάνει εδώ και λίγα 24ώρα τους Έλληνες οινοποιούς να χάσουν «τον ύπνο τους». Πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν σε έγκυρο περιοδικό των ΗΠΑ αναφέρουν πως ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλτ Τράμπ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να επιβάλλει από τη νέα χρονιά δασμούς και στο ελληνικό κρασί, το οποίο εξαιρέθηκε από τη λίστα των ευρωπαϊκών προϊόντων τον περασμένο Οκτώβριο. Όπως λέει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), Γιώργος Σκούρας, εάν επαληθευθούν οι πληροφορίες και επιβληθούν δασμοί της τάξης του 25%, θα πρόκειται για την απόλυτη καταστροφή των εξαγωγών ελληνικού κρασιού στην αμερικάνικη αγορά.

  «Το ελληνικό κρασί κινδυνεύει να βρεθεί άμεσα εκτός αγοράς καθώς οι δασμοί θα το καταστήσουν εξαιρετικά ακριβό για τον τελικό καταναλωτή αλλά και τους επαγγελματίες της εστίασης», σημειώνει χαρακτηριστικά για να προσθέσει πως παρ’ ότι διευρύνουν την απήχησή τους, οι ελληνικές ετικέτες δεν έχουν αποκτήσει ακόμη τη διείσδυση άλλων επώνυμων ευρωπαϊκών κρασιών. Μαζί με την απώλεια των πελατών, υπογραμμίζει ο κ. Σκούρας, θα καταρρεύσουν και τα δίκτυα διανομής στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, τα οποία πήρε 20 χρόνια σκληρής και επίμονης δουλειάς για να χτισθούν.

  Ανάλογο κίνδυνο με τον ελληνικό κρασί, αντιμετωπίζουν το ελληνικό ελαιόλαδο και οι ελιές καθώς η αμερικάνικη κυβέρνηση επανεξετάζει από μηδενική βάση το ενδεχόμενο επιβολής δασμών σε όλα τα ευρωπαϊκά προϊόντα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ κάλεσε πριν από μερικές μέρες σε δημόσια διαβούλευση τα ενδιαφερόμενα μέλη, προκειμένου να ξαναδούν τη λίστα με τα ευρωπαϊκά προϊόντα αγροδιατροφής.

  Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Οκτώβριο, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να επιβάλλουν πρόσθετους δασμούς από 10% ως 25% σε μια σειρά από ευρωπαϊκά προϊόντα λόγω της σύγκρουσης με την ΕΕ για τις επιδοτήσεις στην Airbus. Τότε, είχαν εξαιρεθεί από την Ελλάδα, οι ελιές, το ελαιόλαδο και το κρασί.

  Ενήμεροι Μητσοτάκης – Πάιατ

  Οι Έλληνες οινοποιοί έχουν ενημερώσει ήδη για τον παραπάνω κίνδυνο τα συναρμόδια υπουργεία ενώ απευθύνθηκαν και στον Αμερικανό Πρέσβη στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, επισημαίνοντας την ανάγκη να διατηρηθεί η εξαίρεση για το ελληνικό κρασί. Για το θέμα έχει ενημερωθεί και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος καλείται να αναλάβει πρωτοβουλίες ενόψει και της συνάντησης που θα έχει τον Ιανουάριο με τον Ντόναλτ Τράμπ στις ΗΠΑ. «Κάνουμε ότι μπορούμε για να αποσοβήσουμε τον ενδεχόμενο να επιβληθούν δασμοί. Όλες μας οι προσπάθειες εστιάζονται εκεί», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΟ, λέγοντας πως τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά.

  Όλα αυτά έρχονται τη στιγμή που το ελληνικό κρασί βιώνει μια πρωτοφανή άνθηση τα τελευταία χρόνια στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, κερδίζοντας διαρκώς νέους καταναλωτές. Ειδικότερα, από το 2010 έως το 2017 οι εξαγωγές ελληνικού κρασιού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 108,4% σε αξία και κατά 54% της μέσης τιμής εξαγωγής, που φθάνει τα 5,3 ευρώ ανά λίτρο.

  Να σημειωθεί πως στις ΗΠΑ πραγματοποιείται η μεγαλύτερη κατανάλωση κρασιού στον κόσμο, με τις προοπτικές να παραμένουν θετικές για τα επόμενα χρόνια καθώς οι Αμερικανοί οινόφιλοι αναζητούν νέες και ιδιαίτερες γεύσεις απ’ όλο τον κόσμο.  ΣΧΟΛΙΑ