• Business

    Σε κίνδυνο οι επενδύσεις των Cosmote, Vodafone και Wind για τα δίκτυα νέας γενιάς

    • Tέτη Ηγουμενίδη


    Στον… αέρα κινδυνεύουν να βρεθούν οι επενδύσεις για την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς άνω του 1,5 δισ. ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια, από τις Cosmote, Vodafone και Wind και συνακόλουθα η μετάβαση της χώρας στη νέα ψηφιακή εποχή, αλλά και η ομαλή λειτουργία του υφιστάμενου δικτύου κινητής τηλεφωνίας, από την ατολμία της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ψήφιση σχεδίου νόμου που επιλύει το χρόνιο πρόβλημα της αδειοδότησης των κεραιών.

    «Το γεγονός ότι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο νόμου δεν προωθήθηκε για ψήφιση στο Κοινοβούλιο, δεν επέτρεψε στην απερχόμενη κυβέρνηση να επιδείξει έργο στις υποδομές» επισημαίνει σχετικά ο Γιώργος Στεφανόπουλος, γενικός διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) ο οποίος μίλησε χθες στο 9ο Συνέδριο Mobile & Connected World, με κεντρικό θέμα το 5G.

    Για τον τηλεπικοινωνιακό κλάδο το θέμα είναι μείζονος σημασίας και όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Στεφανόπουλος αναφερόμενος στο επίμαχο νομοθέτημα «για πρώτη φορά έπειτα από 25 χρόνια λειτουργίας της υπηρεσίας αποφασίσαμε ως πολιτικό σύστημα και κοινωνία ότι η κινητή τηλεφωνία χρειάζεται…» καθώς πολύ απλά χωρίς κεραίες δεν υπάρχει.

    Προηγήθηκε πολύμηνη νομοπαρασκευαστική διαδικασία (δημόσια και κλαδική διαβούλευση με τη συνεισφορά των εμπλεκόμενων υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης, της ΕΕΑΕ, της ΕΕΤΤ, του ΤΕΕ και διαδοχικές συσκέψεις στελεχών της δημόσιας διοίκησης και εκπροσώπων του κλάδου) αποτέλεσμα της προσπάθειας της γενικής γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Βασίλη Μαγκλάρα και το σχέδιο νόμου είναι έτοιμο προς ψήφιση από τη Βουλή. Αυτό θα μπορούσε να είχε γίνει ήδη αν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, υπό τον Νίκο Παπά, δεν υπέκυπτε στον λαϊκισμό που αναπτύσσεται από βουλευτές και άλλα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος με επίκεντρο τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

    Με ενδιαφέρον αναμένεται αν η επόμενη κυβέρνηση θα το υιοθετήσει ή θα επιχειρήσει να νομοθετήσει εξαρχής, εξέλιξη που θα σημαίνει ότι θα χαθεί πολύτιμος χρόνος και θα σημειωθεί μεγάλη καθυστέρηση στην είσοδο της χώρας στη νέα γενιά κινητής τηλεφωνίας.

    Συνοψίζοντας, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο με αυξημένη βαρύτητα καθώς:

    § Επιλύει βασικά ζητήματα, όπως οι καθυστερήσεις στην έγκριση αιτήσεων για κεραιοσυστήματα.

    § Διαμορφώνει σύγχρονο καθεστώς αδειοδότησης των κεραιοσυστημάτων στα πρότυπα διεθνών καλών πρακτικών.

    § Ευνοεί την καινοτομία και τη χρήση ψηφιακών υπηρεσιών στη δημόσια διοίκηση και τις ΜμΕ αναβαθμίζοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες και επιταχύνει την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης.

    § Αποτελεί βασικό κομμάτι του εθνικού σχεδίου δράσης αλλά και προαπαιτούμενο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

    § Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη της πιλοτικής λειτουργίας δικτύου 5G στις 3 πόλεις της χώρας που έχουν επιλεγεί.

    § Μεταρρυθμίζει και εκσυγχρονίζει τη χώρα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής στρατηγικής κινητών επικοινωνιών.

    § Επιτρέπει επενδύσεις σε υποδομές ψηφιακής ανάπτυξης που ενισχύουν την εθνική οικονομία. Πάνω σε αυτές τις υποδομές θα βασιστεί η ανάπτυξη του IoT (Internet of Things), θα διασυνδεθεί η τεχνολογική καινοτομία των startups στη χώρα, η ανάπτυξη έξυπνων πόλεων, η ψηφιακή αναβάθμιση των ΜμΕ, κ.ά.

    Σύμφωνα επίσης με τον γενικό διευθυντή της ΕΕΚΤ στην ευρύτερη ψηφιακή πολιτική απουσίασε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και στρατηγική με προτεραιότητες. Ο ίδιος χαρακτήρισε τη δημιουργία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής «εξαιρετική πρωτοβουλία». Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι «η στρατηγική διαμόρφωση προτεραιοτήτων υπήρξε ελλιπής, προβληματική και δεν αξιοποιήθηκε η ευκαιρία να συνδεθεί με ουσιαστική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης».

    Ακόμη, μείζονος σημασίας θέμα χαρακτηρίζεται από την τηλεπικοινωνιακή αγορά η υπερφορολόγιση των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας με τους έμμεσους φόρους να είναι υπερδιπλάσιοι συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τα τέλη κινητής παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και σε συνδυασμό με τα τέλη στη σταθερή τηλεφωνία και την τηλεόραση δημιουργούν υπερβολική οικονομική επιβάρυνση στους καταναλωτές και φέρουν τη χώρα σε πολύ υψηλή κατάταξη παγκοσμίως στις χρεώσεις κινητών υπηρεσιών. Επιπλέον, δεν έχει δοθεί ακόμα διέξοδος στο αίτημα των παρόχων για ρύθμιση σχετική με τις επισφαλείς απαιτήσεις, η οποία εκκρεμεί εδώ και δύο χρόνια από το Υπουργείο Οικονομικών.

    Συμφωνία των εταιρειών για δίκτυο κινητής στο Μετρό

    Έπειτα από διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν μεγάλο χρονικό διάστημα οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας Cosmote, Vodafone και Wind συμφώνησαν με την Αττικό Μετρό για την υλοποίηση υποδομών που θα κάνουν δυνατή την κάλυψη του Μετρό με επαρκές δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της ΕΕΚΤ για να καλυφθούν οι υφιστάμενες γραμμές του Μετρό, πιθανότατα να χρειασθούν και 2 χρόνια καθώς οι εργασίες θα πρέπει να γίνονται σε ώρες εκτός λειτουργίας, ενώ οι επένδυση των εταιρειών εκτιμάται σε 10 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος πρόσθεσε με την ευκαιρία ότι όλες οι υποδομές θα πρέπει εξαρχής να φροντίζουν για την κάλυψή τους με δίκτυο κινητής τηλεφωνίας.



    ΣΧΟΛΙΑ