• Business

    Σε φασαρίες ξανά ο μεγιστάνας του ομώνυμου λογισμικού John McAfee – Συνελήφθη στην Ισπανία για φοροδιαφυγή

    • NewsRoom

    Τζον ΜακΆφι


    Συνελήφθη στην Ισπανία ο μεγιστάνας John McAfee για φοροδιαφυγή στις ΗΠΑ, όπως αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης στην Ουάσινγκτον.

    Ο McAfee, εμπνευστής του πασίγνωστου λογισμικού προστασίας από ιούς, κατηγορείται για αδήλωτους φόρους από το 2014 έως το 2018 και την απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων ακινήτων, ενός οχημάτος και ενός σκάφους.

    Συνελήφθη στις 3 Οκτωβρίου στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης ενώ ταξίδευε στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τις ισπανικές Αρχές. Το κατηγορητήριο που απαγγέλθηκε τον Ιούνιο ξεσφραγίστηκε την Τρίτη, αφού τον προφυλάκισαν. Κρατείται μέχρι να βγει η έκδοσή του, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

    Αμερικανοί εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ο McAfee έχει βγάλει εκατομμύρια δολάρια από την προώθηση κρυπτονομισμάτων, από συμβουλευτικές εργασίες και από την πώληση των δικαιωμάτων της προσωπικής του ιστορίας για τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ, ωστόσο, ποτέ δεν δήλωσε τους φόρους.

    Αντίθετα, το εισόδημά του κατατέθηκε σε λογαριασμούς τρίτων. Σε περίπτωση που καταδικαστεί για φοροδιαφυγή, βρίσκεται αντιμέτωπος με την ποινή φυλάκισης πέντε χρόνων και ενός έτους για κάθε υπόνοια εσκεμμένης αποτυχίας υποβολής φορολογικής δήλωσης.

    Το κατηγορητήριο της 15ης Ιουνίου 2020 δημοσιοποιήθηκε μετά τη σύλληψη του McAfee στην Ισπανία όπου εκκρεμεί η έκδοσή του.

    Πρόκειται για τα πιο πρόσφατα δικαστικά μπλεξίματα που αφορούν τον εκκεντρικό μεγιστάνα. Προηγουμένως, υπήρξε ύποπτος για μια δολοφονία στο Μπελίζ, ωστόσο, δεν καταδικάστηκε για το έγκλημα.

    Πέρσι, τέθηκε υπό κράτηση στη Δομινικανή Δημοκρατία, καθώς βρέθηκαν όπλα και πυρομαχικά πάνω του κατά την είσοδό του στη χώρα.

    Ακόμη υπήρξε για λίγο υποψήφιος για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, ωστόσο, αποσύρθηκε τον Μάρτιο.

    Η επιτροπή υποστηρίζει ότι ο McAfee πρότεινε τουλάχιστον επτά αρχικές δημόσιες προσφορές κρυπτονομισμάτων στο Twitter χωρίς να ενημερώνει ότι πληρώνεται για τις διαφημίσεις από τις εταιρείες που τις διενεργούν.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ