• Business

    Σε επέκταση της συνεργασίας τους προχωρούν ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ

    • NewsRoom

    Ο Νίκος Χατζηαργυρίου, πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ


    Στην αναβάθμιση της λειτουργίας του Συστήματος Ενέργειας στοχεύουν ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), που, όπως ανακοίνωσαν, προχωρούν σε επέκταση της συνεργασίας τους.

    Η συνεργασία αποφασίστηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος CoordiNET, στο οποίο συμμετέχουν συνολικά 33 μέλη από 10 χώρες της Ευρώπης. Στην Ελλάδα, συμμετέχοντες είναι ο ΑΔΜΗΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

    Ο προϋπολογισμός του προγράμματος υπολογίζεται στα 19,2 εκατομμύρια ευρώ.

    Τα μέρη της συνεργασίας επιθυμούν να αξιοποιήσουν ουσιαστικά τις διεσπαρμένες μονάδες παραγωγής, κατά βάση φωτοβολταϊκών, προκειμένου να βελτιώσουν το Δίκτυο Διανομής και το ρόλο του στην αποτελεσματικότητα των ηλεκτρικών συστημάτων. Σε αυτό αναμένεται να συμβάλουν και οι νέες τεχνολογίες, που υπολογίζεται να εγκατασταθούν μέσα στο επόμενο διάστημα, όπως είναι οι ηλεκτρονικοί μετρητές και τα ηλεκτρικά οχήματα.

    Στόχος της συνεργασίας είναι να επιτυγχάνεται αποτελεσματικότερα η επίλυση προβλημάτων τάσης και συμφόρησης της ροής ισχύος, η αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ και η επίτευξη ποιοτικότερων υπηρεσιών για τον καταναλωτή.

    Το σχέδιο αναβάθμισης θα περάσει από ένα δοκιμαστικό στάδιο, που θα λάβει χώρα σε τρία ευρωπαϊκά κράτη, την Ελλάδα, την Ισπανία και τη Σουηδία. Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά εδάφη συγκεκριμένα, το πιλοτικό πρόγραμμα θα εφαρμοστεί στην Αττική, αλλά και στο νησί της Κεφαλλονιάς.

    Η πρώτη συνάντηση μεταξύ των συμμετεχόντων έγινε στις 25 Ιανουαρίου στη Μαδρίτη και ο πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ, Νίκος Χατζηαργυρίου, ήταν αυτός που την προλόγισε εκ μέρους των Ευρωπαίων Διαχειριστών Διανομής (E.DSO).

    Ο κύριος Χατζηαργυρίου δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τη σημασία που θα έχει η σύμπραξη των διαχειριστών μεταφοράς και διανομής, αλλά και των ενεργών μελών της αγοράς, σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση σύνθετων προβλημάτων, που διακρίνονται σήμερα στα σύγχρονα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νέα συλλογική ασφάλιση για τους εργαζόμενους του ΑΔΜΗΕ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γ. Σταθάκης: Σύντομα ο ΑΔΜΗΕ μπορεί να αξίζει διπλάσια από όταν έγινε ανεξάρτητος

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΑΔΜΗΕ: Είσοδος νέων επενδυτών για τη θυγατρική «Αριάδνη Interconnector»



    ΣΧΟΛΙΑ