• Business

    ΣΔΟΕ: Μπλόκο στα περιουσιακά στοιχεία φοροφυγάδων χωρίς καμία προειδοποίηση


    Αντιμέτωποι με δέσμευση από το ΣΔΟΕ τραπεζικών λογαριασμών, ακινήτων, οχημάτων, σκαφών αναψυχής, αλλά και του περιεχομένου τραπεζικών θυρίδων και άλλων περιουσιακών στοιχείων, και μάλιστα χωρίς καμία προειδοποίηση, θα βρίσκονται όσοι πιαστούν στην τσιμπίδα των ελέγχων για μεγάλη φοροδιαφυγή, σύμφωνα με διάταξη της τροπολογίας που κατέθεσε χθες στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.

    Η διάταξη αυτή αφορά σε περιπτώσεις όπου διαπιστώνεται φοροδιαφυγή άνω των 150.000 ευρώ και προβλέπει ότι η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του ελεγχόμενου θα γίνεται με διαδικασία-εξπρές, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του ελεγχόμενου, απλά με αιτιολογημένη πράξη του προϊστάμενου της αρμόδιας επιχειρησιακής διεύθυνσης του ΣΔΟΕ. Για τη δέσμευση θα ενημερώνεται εντός 24 ωρών ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος. Η πράξη δέσμευσης θα επιδίδεται εντός 10 ημερών στον ελεγχόμενο, ο οποίος μπορεί μέσα σε διάστημα 15 ημερών να υποβάλλει έγγραφες ενστάσεις προς το ΣΔΟΕ, ενώ μπορεί επιπλέον να ζητήσει την αποδέσμευση συγκεκριμένων ποσών από τους τραπεζικούς του λογαριασμούς, τα οποία κρίνονται αναγκαία για την κάλυψη των δαπανών διαβίωσής του και μόνο.

    Η διάρκεια της δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων του ελεγχόμενου θα είναι αντίστοιχη με τη διάρκεια της έρευνας σε βάρος του, η οποία δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη του ενός έτους, με δυνατότητα παράτασης για έξι ακόμα μήνες, εφόσον υπάρχει σχετική ειδικά αιτιολογημένη πράξη του προϊστάμενου του ΣΔΟΕ. Εφόσον από την έρευνα διαπιστωθεί ότι το ποσό της φοροδιαφυγής ήταν χαμηλότερο των 150.000 ευρώ, οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ελεγχόμενου θα αποδεσμεύονται άμεσα.

    Δίνεται τέλος η δυνατότητα άρσης των δεσμεύσεων για φορολογικές υποθέσεις, κατόπιν αίτησης του φορολογούμενου και εφόσον ο έλεγχος ολοκληρώνεται εντός 18 μηνών από την έναρξη ισχύος της διάταξης, και για τελωνειακές υποθέσεις εφόσον συντρέχει τουλάχιστον μία από τις παρακάτω συνθήκες:

    – έχει εξοφληθεί ολοσχερώς το οφειλόμενο ποσό

    – έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση που ακυρώνει την καταλογιστική πράξη στο σύνολο της και για λόγους ουσίας,

    – έχει εκδοθεί απαλλακτική πράξη από την αρμόδια τελωνειακή αρχή στην οποία έχει αποσταλεί η σχετική έκθεση ελέγχου για το πρόσωπο σε βάρος του οποίου έχει ληφθεί το μέτρο της δέσμευσης

    – έχει καταβληθεί ποσό ίσο ή μεγαλύτερο του 70% των διαφυγόντων δασμών και φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων καθώς και των αναλογούντων τόκων.

    – έχουν ληφθεί τα προβλεπόμενα κατά τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Η φήμη από ένα ριάλιτι φέρνει περισσότερα χρήματα από ένα πτυχίο της Οξφόρδη ή του Κέμπριτζ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Σήμερα καταβάλλεται το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Οι μετοχές των 7,6 εκατ. ευρώ, η ψήφος της Generali και πώς πήραν τη νίκη στον ‘’Ελλάκτωρα’’ οι αδελφοί Καλλιτσάντση



    ΣΧΟΛΙΑ