• Business

    ΣΔΙΤ το εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα της Αθήνας – Τι σημαίνει αυτό για την ΕΥΔΑΠ 

    ΕΥΔΑΠ


    Σε τρίτο φορέα ως ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) σχεδιάζει να αναθέσει την υπηρεσία που έως σήμερα παρέχει η ΕΥΔΑΠ «Διαχείριση – Λειτουργία και Συντήρηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (Ε.Υ.Σ.) Αθήνας» το υπουργείο Υποδομών.

    Η ακριβής επίπτωση για την ΕΥΔΑΠ, εφόσον αυτό συμβεί, θα εκτιμηθεί όταν θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία της επιχείρησης με το δημόσιο που αφορά και την τιμή του αδιύλιστου νερού, η οποία εκκρεμεί από τη χρήση του 2004, με τις δύο πλευρές να έχουν κλείσει τις εκκρεμότητες με συμψηφισμό έως το 2013. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ετήσια απώλεια εσόδων θα είναι της τάξεως των 25 εκατ. ευρώ με ταυτόχρονη μείωση των εξόδων που συνεπάγεται η απασχόληση περίπου 200 εργαζομένων στην Ε.Υ.Σ.

    Η υπηρεσία Ε.Υ.Σ. αφορά ειδικότερα τη διαχείριση, λειτουργία και συντήρηση των κεντρικών υποδομών του νερού (πηγές, ταμιευτήρες, υδραγωγεία κ.λ.π.) με στελέχη της επιχείρησης και εργαζομένους να επισημαίνουν ότι σχετίζεται και με την ασφάλεια της ποιότητας του νερού.

    Σημειώνεται, πάντως, ότι στόχος της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ είναι, εφόσον τελικά προχωρήσει διαγωνιστική διαδικασία για την ανάθεση της υπηρεσίας (κάτι που θα χρειασθεί δύο με τρία χρόνια), να συμμετέχει και η ίδια η επιχείρηση νερού στο διαγωνισμό, προτάσσοντας την τεχνογνωσία που διαθέτει το προσωπικό της επί δεκαετίες.

    Σε αυτή τη φάση το υπουργείο Υποδομών διενεργεί τρεις παράλληλους διαγωνισμούς για την σύναψη συμβάσεων παροχής υπηρεσιών Τεχνικού, Νομικού και Χρηματοοικονομικού Συμβούλου προς υποβοήθησή του για τις ενέργειες διεξαγωγής διεθνούς διαγωνισμού του ΣΔΙΤ για το Ε.Υ.Σ., δαπάνης 138.424 ευρώ η κάθε μια.

    Σύμφωνα με το σωματείο των μηχανικών της ΕΥΔΑΠ, για την επιχείρηση νερού η απόσπαση της υπηρεσίες αυτής «θα επιφέρει μεγάλη επισφάλεια στην αδιάλειπτη υδροδότηση του Λεκανοπεδίου, καθώς η ΕΥΔΑΠ η οποία έχει αναλάβει την ευθύνη για την αδιάλειπτη υδροδότηση της Αττικής, δεν θα μπορεί πλέον να ελέγξει τις διαδικασίες ασφαλούς υδροληψίας και μεταφοράς του αδιύλιστου νερού, με το οποίο τροφοδοτούνται οι μονάδες επεξεργασίας νερού και το δίκτυο διανομής του καθαρού νερού».

    Αναφορικά με την εκκρεμότητα της τιμολόγησης του αδιύλιστου νερού ελλείψει γραπτής συμφωνίας με το δημόσιο η ΕΥΔΑΠ συνέχισε και μετά την 30.06.2013, να συμψηφίζει το τίμημα του αδιύλιστου ύδατος που αντλεί με τις υπηρεσίες συντήρησης και λειτουργίας που προσφέρει για τα πάγια περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στην Εταιρεία Παγίων ΕΥΔΑΠ ΝΠΔΔ καλύπτοντας με τον τρόπο αυτό την σχετική της υποχρέωση και επιβαρύνοντας αντίστοιχα τα αποτελέσματά της.

    Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ πέρσι δεν αναγνώρισε απαίτηση της Εταιρείας Παγίων να καταβάλει για τα έτη 2013 – 2019 το επιπλέον ποσό των 266 εκατ. ευρώ και σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης και οριστικής διευθέτησης της σχετικής εκκρεμότητας έχει αναθέσει σε εξωτερικούς οικονομικούς, τεχνικούς και νομικούς συμβούλους την εξέταση των οικονομικών, τεχνικών και νομικών παραμέτρων της απαίτησης του ελληνικού Δημοσίου.

    Στα αποτελέσματα της επιχείρησης για το 2019 σημειώνεται σχετικά: «Δεδομένων των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων, των σχετικών συζητήσεων και της ύπαρξης διαχρονικά σημαντικής απόκλισης μεταξύ των μερών, σχετικά με τα οικονομικά, τεχνικά και νομικά κριτήρια που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για την οριστική διευθέτηση της υπόθεσης αυτής, δεν είναι εφικτή, στο παρόν στάδιο, η αξιόπιστη εκτίμηση της έκβασης της.

    Η εταιρεία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την διευθέτηση της, στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα, στο πλαίσιο των ευρύτερων συζητήσεων που διεξάγονται για την επέκταση του δικαιώματος αποκλειστικής διάθεσης ύδατος στην περιοχή της Αθήνας».



    ΣΧΟΛΙΑ