Ναυτιλία

Safe Bulkers: Επιτυχημένο πιλοτικό έργο με την Cargill για τα βιοκαύσιμα

Ο CEO της Safe Bulkers, Πόλυς Χατζηιωάννου)

Πόλυς Χατζηιωάννου, εφοπλιστής Safe Bulkers


Mια επιτυχημένη δοκιμή βιοκαυσίμων πραγματοποίησε σε ένα από τα πλοία της η ναυτιλιακή Safe Bulkers του εφοπλιστή Πόλυ Β. Χατζηιωάννου, σε συνεργασία με την Cargill.

Όπως ανακοίνωσε, το πρώτο πιλοτικό έργο πραγματοποιήθηκε στο bulker Troodos Oak (χωρητικότητας 85,000 dwt και κατασκευής 2020), το οποίο ταξίδεψε με 346 μετρικούς τόνους μείγματος βιοκαύσιμου B20, αποτελούμενο κατά  20% από Spent Bleaching Earth (SBE) αναμεμειγμένο με συμβατικό πετρέλαιο πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο (VLSFO).

Το έργο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την ναυλώτρια του πλοίου Cargill, την Cargill Marine Fuels και την Oilchart που προμήθευσαν τα μικτά βιοκαύσιμα.

Η Safe Bulkers επισήμανε ότι, στο πλαίσιο πολλών περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών που στοχεύουν στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακά της, αξιολογεί τη χρήση βιοκαυσίμων ως εναλλακτικά καύσιμα. Ένας αριθμός πιλοτικών έργων έχουν σχεδιαστεί για να δοκιμάσουν τις λειτουργικές επιδόσεις και την αλληλεπίδραση των βιοκαυσίμων με τις λειτουργίες της κύριας μηχανής και τις γεννήτριες ντίζελ του πλοίου και να αξιολογήσουν τη μείωση των εκπομπών CO2.

Η δοκιμή ακολούθησε τις κατευθυντήριες γραμμές της Οδηγίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας της ΕΕ «RED II» για τον υπολογισμό των εκπομπών CO2.

Οι δοκιμές είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση του ισοδύναμου CO2 κατά 13,54% σε σύγκριση με το συμβατικό VLSFO. Δεν απαιτήθηκε καμία τροποποίηση στον υπάρχοντα εξοπλισμό του πλοίου, ενώ δεν παρατηρήθηκαν λειτουργικές ανωμαλίες ή φθορά στην κύρια μηχανή και στις γεννήτριες ντίζελ, τονίζει η ναυτιλιακή.

Παράλληλα η ναυτιλιακή επισημαίνει ότι θα συνεχίσει να διερευνά την πιθανή χρήση μειγμάτων βιοκαυσίμων ως εναλλακτική λύση για την απανθρακοποίησή της, επεκτείνοντας περαιτέρω τη συνεργασία της με την Cargill, έτσι ώστε να συμπεριλάβει κι άλλα πλοία, καθώς και άλλα μείγματα βιοκαυσίμων στις δοκιμές, ενώ θα μετρά και τις εκπομπές οξειδίων του αζώτου.

Ο Δρ. Λουκάς Μπαρμπάρης, Πρόεδρος της Safe Bulkers, σχολίασε: «Το επιτυχημένο πιλοτικό έργο που ολοκληρώσαμε με την Cargill είναι ενθαρρυντικό για τη χρήση βιοκαυσίμων ως εναλλακτικών καυσίμων. Θα συνεχίσουμε να αξιολογούμε τη χρήση τους παράλληλα με άλλες διαθέσιμες τεχνολογίες, με στόχο τη βελτιστοποίηση των λειτουργιών μας και τη βελτίωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος».

Διαβάστε ακόμη:

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ξεκίνησε σήμερα η διαπραγμάτευση του εταιρικού ομολόγου της Safe BulkersΣΧΟΛΙΑ