• Business

    Ryanair: Τέρμα ο «πόλεμος» με τις ταξιδιωτικές πλατφόρμες; – Νέα συνεργασία υπό όρους

    • Μαρία Βε

    O CEO της Ryanair Michael O’Leary


    Συνεργασία με τον διαδικτυακό πάροχο πακέτων διακοπών Loveholidays ανακοινώνει η Ryanair, η οποία έχει πολεμήσει τέτοιου είδους πλατφόρμες στο παρελθόν, φτάνοντας μέχρι και τα δικαστήρια.

    Η ιρλανδική economy αεροπορική εταιρεία, βρίσκεται σε μια μακροχρόνια διαμάχη με τους ιστότοπους ηλεκτρονικών κρατήσεων, ενώ έχει ξεκινήσει νομικές διαδικασίες στις ΗΠΑ εναντίον της ιδιοκτήτριας της Booking.com, Booking Holdings και των θυγατρικών της, συμπεριλαμβανομένων των Kayak, Agoda και Priceline.

    Στις αρχές του μήνα, κατηγόρησε τους διαδικτυακούς ταξιδιωτικούς πράκτορες για τη διαγραφή των πτήσεών της από τις πλατφόρμες τους, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια προειδοποίηση.

    Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία υποστήριξε ότι οι μεγαλύτερες ηλεκτρονικές πλατφόρμες όπως η Booking.com, η Kiwi και η Kayak αφαίρεσαν ξαφνικά τις πτήσεις της τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με το BBC.

    Κατόπιν τούτου, η εταιρεία δήλωσε τότε, ότι ο αποκλεισμός της από τις πλατφόρμες, θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των κενών θέσεων κατά 1% ή 2% για τους Δεκέμβριο και Ιανουάριο.

    «Πειρατές» οι διαδικτυακοί πράκτορες

    Την ίδια στιγμή, ο CEO της εταιρείας Michael O’Leary, χαρακτήρισε «πειρατές» τους διαδικτυακούς πράκτορες, οι οποίοι όπως είπε «αποκτούν παράνομα πληροφορίες από τον ιστότοπο της Ryanair και στη συνέχεια εξαπατούν ανυποψίαστους ταξιδιώτες με χρεώσεις για υπηρεσίες που παρέχονται από τη Ryanair δωρεάν».

    Μάλιστα ανέφερε ότι οι πλατφόρμες χρεώνουν μαζικά τους πελάτες, συχνά 3 ή 4 φορές πάνω από την τιμή της Ryanair για διάφορες υπηρεσίες.

    Δεν δίστασε επίσης να κατηγορήσει και τη βρετανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (CAA) και την Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών του Ην. Βασιλείου (CMA), επισημαίνοντας ότι «αγνοούν την ανεξέλεγκτη πειρατεία στο διαδίκτυο και τις καταχρηστικές πωλήσεις κατά των καταναλωτών από τα διαδικτυακά ταξιδιωτικά πρακτορεία (OTA)».

    Νέα συμφωνία υπό όρους

    Ωστόσο, σήμερα η Ryanair διατείνεται ότι η συμφωνία με την Loveholidays, περιλαμβάνει την παροχή άμεσης πρόσβασης στους πελάτες της και διαβεβαιώσεις ότι η Loveholidays δεν θα αυξήσει καταχρηστικά τις τιμές των πτήσεων με σκοπό την κερδοσκοπία.

    Επιπλέον, ο αερομεταφορέας εγγυάται πλήρη διαφάνεια, ευέλικτες επιλογές πληρωμής και προστασία του πελάτη.

    Σύμφωνα με την αεροπορική εταιρία, αυτό σημαίνει ότι οι πελάτες του ΟΤΑ δεν θα χρειάζεται να ολοκληρώνουν τη διαδικασία ταυτοποίησης πελατών της Ryanair, κάτι που θα χρειαστεί ωστόσο να κάνουν οι πελάτες των μη εξουσιοδοτημένων «πειρατικών».

    Η συμφωνία με τη Loveholidays μπορεί να χρησιμεύσει ως πρότυπο για μελλοντικές συμφωνίες, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ryanair, Dara Brady, σημειώνοντας παράλληλα ότι αρκετοί διαδικτυακοί ταξιδιωτικοί πράκτορες έχουν ήδη επικοινωνήσει με την αεροπορική εταιρεία.

    «Είμαστε σίγουρα ανοιχτοί να συνεργαστούμε με οποιονδήποτε επιθυμεί αυτό το είδος συμφωνίας», συμπλήρωσε ο Brady.

    Κέρδη μετά την αύξηση τιμών

    Σημειώνεται ότι πέρσι, η Ryanair ανέβασε τις τιμές της οι οποίες αυξήθηκαν κατά μέσο όρο στα 58 ευρώ, εν μέρει εξαιτίας του υψηλού κόστους καυσίμων, ενώ το περασμένο καλοκαίρι η εταιρεία προέβλεψε ότι οι ναύλοι της θα ήταν αυξημένοι κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2023.

    Τον Δεκέμβριο καταγράφηκε αύξηση 9% της επιβατικής κίνησης, στους 12,5 εκατ. επιβάτες, ωστόσο, ο συντελεστής βάρους μειώθηκε στο 91% έναντι 92% το προηγούμενο έτος.

    Ταυτόχρονα, αναμένει ότι τα κέρδη μετά από φόρους για το οικονομικό έτος 2024, θα κυμαίνονται από 1,85 δισ. ευρώ έως 2,05 δισ. ευρώ.

    Η μετοχή σήμερα Τρίτη 23/01 περίπου στις 15:09 ώρα Ελλάδος παρουσίαζε μικρή άνοδο 0,26% στον Nasdaq των ΗΠΑ στα 127 δολάρια.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Νοέμβριο του 2021, η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία κατέθεσε επίσημο αίτημα διαγραφής της μετοχής της από το χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE), καθώς ο όγκος των συναλλαγών της εκεί, δεν δικαιολογούσαν την παρουσία της.

    Διαβάστε επίσης: 

    Ryanair: Επαναλαμβάνει τις αεροπορικές συνδέσεις με το Ισραήλ από την 1η Φεβρουαρίου

    Ryanair: Βρέθηκαν εξαρτήματα με πλαστά έγγραφα σε κινητήρες – Ποιες εταιρείες έπεσαν «θύματα»

    Swatch: Διαψεύστηκε η πρόβλεψη του CEO για ρεκόρ πωλήσεων – Οι δύο κύριοι λόγοι



    ΣΧΟΛΙΑ