• Business

    Ryanair: Κέρδη υψηλότερα των εκτιμήσεων στο τρίμηνο – Ανησυχία για τις καθυστερήσεις παράδοσης των νέων Boeing

    • Bloomberg
    Michael O’Leary, επικεφαλής Ryanair

    Michael O’Leary, επικεφαλής Ryanair


    Η Ryanair ανακοίνωσε κατά το πρώτο δημοσιονομικό τρίμηνο κέρδη υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, ενώ προειδοποίησε ότι οι καθυστερήσεις των νέων αεροσκαφών της Boeing Co. θα επηρεάσουν την αύξηση της κυκλοφορίας το επόμενο έτος.

    Η κορυφαία αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους εμφάνισε κέρδη μετά από φόρους 663 εκατ. ευρώ (737 εκατ. δολάρια) έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για 648 εκατ. ευρώ.

    Οι συνολικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 40%, στα 3,65 δισεκατομμύρια ευρώ, ανέφερε η Ryanair την Δευτέρα.

    Ο αερομεταφορέας μείωσε την εκτίμηση του για την επισκεψιμότητα ολόκληρου του έτους, επισημαίνοντας ότι θα αυξηθεί σε περίπου 183,5 εκατομμύρια επιβάτες, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 185 εκατομμύρια, επικαλούμενη τις καθυστερήσεις παράδοσης από την Boeing, τον μοναδικό προμηθευτή των αεροσκαφών της.

    Η αεροπορική εταιρεία είπε επίσης ότι μπορεί να χρειαστεί να προσφέρει περισσότερα «κίνητρα ναύλων» για να γεμίσει θέσεις αυτό το χειμώνα, καθώς οι επιβάτες αποκτούν μεγαλύτερη συνείδηση όσον αφορά στις τιμές, εν μέσω υψηλότερου κόστους ζωής.

    «Θέλουμε να γεμίσουμε τα αεροπλάνα και θα τιμολογήσουμε όπως πρέπει για να γίνει αυτό», επισήμανε ο Οικονομικός Διευθυντής Neil Sorahan στους δημοσιογράφους. «Είναι πολύ νωρίς σε αυτό το στάδιο για να πούμε πού θα πάνε οι ναύλοι», πρόσθεσε.

    Πλήγμα η έλλειψη αεροσκαφών

    Η ισχυρή ζήτηση για καλοκαιρινές διακοπές ενίσχυσε τους ισολογισμούς των αεροπορικών εταιρειών φέτος μετά από μια περίοδο περιορισμένων ταξιδιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Την ίδια στιγμή, ο κλάδος υποφέρει από έλλειψη αεροσκαφών, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες σπεύδουν να παραγγείλουν νέα μοντέλα.

    Η Ryanair είπε ότι η διακοπή της εφοδιαστικής αλυσίδας στην Boeing οδήγησε σε επαναλαμβανόμενες καθυστερήσεις παράδοσης και ότι ενδέχεται να υπάρξουν περισσότερες στις αρχές του επόμενου έτους.

    Η Ryanair ήταν ένας από τους αερομεταφορείς που προχώρησε φέτος σε παραγγελία-μαμούθ, κλείνοντας συμφωνία για έως και 300 αεροσκάφη Boeing 737 Max αξίας 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Η ιρλανδική εταιρεία στοχεύει στο 30% της ευρωπαϊκής αγοράς αεροπορικών ταξιδιών μέχρι το 2034. Η Ryanair είχε συνολικά 558 αεροσκάφη στο στόλο της στις 30 Ιουνίου, με σχέδια να αποκτήσει επιπλέον 173 έως τα τέλη Μαρτίου.

    Τα λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν κατά σχεδόν 1/3 το πρώτο οικονομικό τρίμηνο, φτάνοντας τα 2,94 δισ. ευρώ. Η Ryanair απέδωσε την αύξηση στα υψηλότερα κόστη καυσίμων, προσωπικού και ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, συμπεριλαμβανομένων των τελών αεροδρομίου και εξυπηρέτησης.

    Η μετοχή της Ryanair έχει αυξηθεί περίπου 35% φέτος έναντι ανόδου κατά 47% της μετοχής της EasyJet και κατά 40% της Wizz Air Holdings.

    Διαβάστε ακόμη:

    Βέλγιο: Συνεχίζονται οι απεργίες στην Ryanair

    Ryanair: Ρεκόρ στην επιβατική κίνηση τον Ιούνιο

    Aegean: Προσδεθείτε, έρχεται απογείωση με τις ευλογίες της Morgan Stanley



    ΣΧΟΛΙΑ