• Business

    Rolex: Τέλος στην ύφεση για τα ρολόγια πολυτελείας; Σταθεροποιούνται οι τιμές

    • NewsRoom


    Μετά τις απότομες  διακυμάνσεις που είχε η αγορά των μεταχειρισμένων  ρολογιών πολυτελείας, όπως τα Rolex και τα Patek Philippe, οι τιμές φαίνεται να σταθεροποιούνται.

    Ήταν μια περίεργη χρονιά για τους λάτρεις των ρολογιών πολυτελείας, οι οποίοι είδαν μέσα στον Μάρτιο του 2022 τις τιμές στα μεταχειρισμένα ρολόγια να εκτοξεύονται και την αγορά να μένει «στεγνή» από τα αγαπημένα μοντέλα – «τρόπαια» όπως Rolex Daytona και Datejust, καθώς και το Patek Philippe Nautilus και Audemars Piguet Royal Oak.

    Τον Μάιο όμως, η αγορά «γέμισε» με Rolex, ρίχνοντας τις τιμές στα μεταχειρισμένα.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, ένας δείκτης για τις τιμές μεταπώλησης Rolex της WatchCharts, μιας συμβουλευτικής εταιρείας, υποχώρησε κατά 1,84% στις αρχές Σεπτεμβρίου. Τον Αύγουστο, ο αντίστοιχος δείκτης έδειχνε υποχώρηση 5,1%.

    Στον δείκτη Subdial50, ο οποίος παρακολουθεί τις τιμές των ρολογιών πολυτελείας με τις περισσότερες συναλλαγές, κατεγράφη άνοδος.

    Η κατάρρευση των crypto έριξε τις τιμές

    Με την αγορά πολυτελών ρολογιών να καταγράφει σταθερή άνοδο και την εμβληματική μπουτίκ του Λονδίνου να μεταφέρεται  σε ένα 8 φορές μεγαλύτερο κατάστημα, λόγω της πεποίθησής ότι θα αυξηθεί η ζήτηση τα επόμενα χρόνια, η αγορά των μεταχειρισμένων παρουσίασε σημαντικές διακυμάνσεις.

    Με τις τιμές ανάλογα το μοντέλο να ποικίλλουν, ορισμένα πολυπόθητα μοντέλα της Rolex και της Patek Philippe είδαν τις τιμές τους να φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη, λόγω ελλείψεων σε προσφορά και στα τέλη της Άνοιξης να καταγράφουν καθοδική πορεία, η οποία συνεχίστηκε και μέσα στο καλοκαίρι.

    Πολλοί συνέδεσαν αυτή την πτώση με την κατάρρευση των κρυπτονομισμάτων, καθώς πολλοί κάτοχοι έσπευσαν να πουλήσουν τα πολυτελή ρολόγια τους για να καλύψουν τις ζημιές που υπέστησαν.

    Άνοδος και πτώση

    Η ζήτηση για τις πιο περιζήτητες μεταπωλήσεις ρολογιών εκτοξεύτηκε τον Μάρτιο, με τον δείκτης WatchCharts Rolex να αυξάνεται κατά 35% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.

    «Ήταν σχεδόν μια αίσθηση ευφορίας στην αγορά», δήλωσε η Austen Chu, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της διαδικτυακής πλατφόρμας ρολογιών Wristcheck.

    Μετά ήρθε η πτώση, η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί σερί για κάποιους μήνες. Ο δείκτης WatchCharts Rolex υποχώρησε 5,9% τον Ιούνιο, ακολουθούμενος από πτώση 3,5% τον Ιούλιο και πτώση 5,1% τον Αύγουστο.

    Ανθεκτική η αγορά

    Μπορεί μια κατηγορία αγοραστών να συρρικνώθηκε και να προκάλεσε «τριγμούς» στην ανοδική πορεία της αγοράς, όμως οι καταναλωτές συνεχίζουν το κυνήγι για να αποκτήσουν ένα δημοφιλές μοντέλο.

    Σύμφωνα με το Chrono24, πλατφόρμα πολυτελών μεταχειρισμένων ρολογιών, η τιμή ενός Patek Philippe Nautilus 5711A, που πωλείται για περίπου 35.000 δολάρια στη λιανική, εκτινάχθηκε στα 240.000 δολάρια το πρώτο τρίμηνο.

    Κατά το δεύτερο τρίμηνο, η τιμή του αθλητικού ρολογιού από χάλυβα έπεσε στα 190.000 δολάρια.

    Αυξήσεις στις τιμές κατεγράφησαν το καλοκαίρι  και σε μοντέλα όπως Cartier και Breitling, αλλά και σε όλα τα μοντέλα της συλλογής Omega Speedmaster.

    «Η ζήτηση των καταναλωτών ήταν ανθεκτική», δήλωσε σε συνέντευξή της η Κάθριν Πάρκερ, αναλύτρια πολυτελών ερευνών στο Jefferies.

    Διαβάστε επίσης:

    Ρεκόρ εξαγωγών στα ελβετικά ρολόγια: Rolex, Omega και Vacheron Constantin στο επίκεντρο



    ΣΧΟΛΙΑ