• Business

    Risky Games: Ο Λεκκάκος, η Πειραιώς και ο Grimaldi


    Η στήλη Risky Games σήμερα αναφέρεται στην διαμάχη της Πειραιώς με τον όμιλο Grimaldi άλλα και στην επίθεση σε όλα τα μέτωπα του  CEO της Τράπεζας Στ. Λεκκάκου για να κλείσει πολλές από τις εκκρεμότητες του παρελθόντος.

    Λεκκάκος-Πειραιώς  1

    Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρούν οι αναδιαρθρώσεις δανείων κάποιων επιχειρήσεων  από την ημέρα που ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς ο κ. Σταύρος Λεκκάκος. Ο έμπειρος τραπεζίτης προσπαθεί να τρέξει πολλές από τις υποθέσεις που είχαν μείνει πίσω τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου άλλα και της αναταραχής των τελευταίων μηνών εξαιτίας της αλλαγής του management.

    Ήδη σε κάποιες επιχειρήσεις που τα πράματα είχαν κολλήσει οι διαδικασίες προχωρούν με ταχύτατα βήματα αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο ότι ο CEO της Πειραιώς την ξέρει την δουλειά και μάλιστα πολύ καλά.

    Σταύρος Λεκκάκος. CEO Τράπεζας Πειραιώς
    Σταύρος Λεκκάκος. CEO Τράπεζας Πειραιώς

    Πειραιως – Grimaldi 1:

    Όμως ο κ. Λεκκάκος έχει να αντιμετωπίσει και τον Emmanuel Grimaldi ο οποίος κινείται πολύ επιθετικά για την αγορά μετοχών της HSW.

    Μέτοχοι στην εταιρία είναι η Τράπεζα Πειραιώς (που πήρε το 40-41% που κατείχε η ΑΝΕΛ την περίοδο του Γιάννη Σ. Βαρδινογιάννη) και ο Ιταλός που ελέγχει περίπου το 34% της Hellenic Sea Ways μέσω των Μινωικών Γραμμών. Το υπόλοιπο 25% ήταν σε διάφορους μετόχους. Και όταν λέμε διάφορους μετόχους εννοούμε από κοσμικούς Αθηναίους όπως π.χ. ο κοσμηματοπώλης Καίσαρης, μέχρι θεσμικούς επενδυτές.

    Ήδη προ ήμερων (όπως έγραψε και το mononews.gr ) o Ιταλός αγόρασε το 3,91%  των μετοχών από την Interamerican.

    Πειραιως – Grimaldi 2:

    H σημερινή συγκυρία έκανε τον έναν βασικό μέτοχο και συγκεκριμένα τον Grimaldi, να δει την εταιρία με άλλο μάτι. Άρχισε λοιπόν να μαζεύει ποσοστά.

    Στην Πειραιώς λέγεται ότι δεν άρεσε αυτή η κίνηση. Έτσι λοιπόν ψιθυρίζεται ότι κινήθηκε άμεσα να κλείσει το δρόμο στον Grimaldi αλλά παρενέβη η DG Comp που είχε ενστάσεις να αγοράσει η τράπεζα μετοχές.

    Emanouele Grimaldi . Επικεφαλης Grimaldi Group
    Emanouele Grimaldi. Επικεφαλης Grimaldi Group

    Σύμφωνα με πληροφορίες η Πειραιώς είναι σε διαβουλεύσεις με τη DG Comp για να λυθούν τα χέρια της και να προστατεύσει τα συμφέροντα της. Ο Grimaldi κτυπά πόρτες και προτείνει να αγοράσει. Όταν ξεκίνησε την προσπάθεια της επιθετικής εξαγοράς οι προτάσεις του ήταν 1,30 ευρώ ανά μετοχή. Ο πήχης έφθασε ήδη στο 1,50 ευρώ και στην αγορά ακούγεται ότι ήδη έχει ανέβει και βρίσκεται στο 1,60 ευρώ.

    Στουρνάρας -ΤτΕ

    Όπως όλοι γνωρίζετε η Τράπεζα της Ελλάδος θέλει να δώσει την δυνατότητα στις εταιρίες διαχείρισης να χορηγούν δάνεια στις υπερδανεισμένες επιχειρήσεις που χρειάζονται ρευστότητα διευκολύνει, όπως πληροφορείται η στήλη, τις εν εξελίξει συζητήσεις μεταξύ τραπεζών και private equity funds.

    Ο Νίκος Καραμούζης της Eurobank και ο Βασίλης Ράπανος της Alpha Bank συζητούν να αναθέσουν στο KKR, πιλοτικά, τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων από κάποιους επιλεγμένους κλάδους. Tα δάνεια θα παραμείνουν στον ισολογισμό των τραπεζών και το private equity θα αναλάβει τη διαχείρισή τους μέσω εταιρείας που θα έχει λάβει τη σχετική άδεια servicing από την ΤτΕ.

    Αν η πρόθεση της ΤτΕ δεν τροποποιηθεί και οι συζητήσεις μεταξύ τραπεζών και KKR ευοδωθούν, η εταιρεία διαχείρισης θα έχει τη δυνατότητα να χορηγεί την απαραίτητη ρευστότητα για να τρέξει η αναδιάρθρωση δανείων.



    ΣΧΟΛΙΑ