• Business

    Renault-Fiat: «Γάμος» έκπληξη με στόχο την κατάκτηση της τρίτης θέσης στην παγκόσμια κατάταξη

    • NewsRoom

    Ο John Elkann, εγγονός του Gianni Agnelli και πρόεδρος της Fiat Chrysler


    Με στόχο την κατάκτηση της τρίτης θέσης στην παγκόσμια κατάταξη, το διοικητικό συμβούλιο της Renault είπε τη Δευτέρα το «ναι» στην πρόταση της Fiat Chrysler Automobiles (FCA) για συγχώνευση μεταξύ ίσων. Μια είδηση που, για πολλούς, ήταν κεραυνός εν αιθρία.

    Οι στόχοι ιδιαίτεροι υψηλοί… Αν ολοκληρωθεί η συγχώνευση, ο νέος όμιλος θα είναι τρίτος σε μέγεθος παγκοσμίως, με παραγωγή 8,7 εκατ. οχημάτων ετησίως, πίσω από τη Volkswagen και την Toyota, αλλά πάνω από την General Motors.

    Την ίδια ώρα, η συγχώνευση των δύο ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών οδηγεί στη δημιουργία ενός «πρωταθλητή» με καθαρά ευρωπαϊκό χαρακτήρα, όπως και ευρωπαϊκές βάσεις.

    «Γάμος μεταξύ ίσων»

    Το σχέδιο συγχώνευσης προβλέπει ότι οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίες θα συμμετέχουν στο νέο σχήμα επί ίσοις όροις, δηλαδή με 50% η κάθε πλευρά.

    Για να αντισταθμιστεί ωστόσο το μεγαλύτερο βάρος της χρηματιστηριακής αξίας της FCA, σε σχέση με την κεφαλαιοποίηση της Renault, οι μέτοχοι της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας θα λάβουν πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία συνολικό μέρισμα 2,5 δισ. ευρώ.

    Τα ποσοστά του γαλλικού Δημοσίου και της Nissan, που συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Renault με 15% κάθε πλευρά, θα απομειωθούν στο 7,5 %, ενώ το ποσοστό της οικογένειας Agnelli, η οποία ελέγχει το 29% της FCA μέσω της εταιρείας holding Exor, θα πέσει στο 15%.

    Ο νέος όμιλος θα έχει την έδρα του στην Ολλανδία, μέσω μιας μητρικής εταιρείας με «ισορροπημένη διοικητική διάρθρωση», η οποία θα εποπτεύεται από 11μελές διοικητικό συμβούλιο, όπου θα εκπροσωπούνται με 4 μέλη η Renault, με 4 η FCA και με 1 η Nissan.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της γαλλικής Les Echos, πρόεδρος θα αναλάβει ο κληρονόμος των Agnelli, John Elkann (εγγονός του Gianni Agnelli), ενώ τη Γενική Διεύθυνση θα έχει ο Jean-Dominique Senard, ο οποίος ανέλαβε πρόεδρος της Renault τον Ιανουάριο, αντικαθιστώντας τον Carlos Ghosn.



    ΣΧΟΛΙΑ