• Business

    Ράλι στην αγορά ομολόγων, μικρή άνοδος στο ΧΑ


    Σημαντική άνοδο σημειώνουν σήμερα οι τιμές των ελληνικών ομολόγων, με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων να υποχωρούν σε χαμηλό τεσσάρων μηνών, μετά την υπερψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου από τη Βουλή. Αντίθετα, οι επενδυτές στην αγορά μετοχών εμφανίστηκαν αρχικά διστακτικοί στις κινήσεις τους, με το γενικό δείκτη να αναζητά κατεύθυνση σημειώνοντας διακυμάνσεις. Ωστόσο, στη λήξη επικράτησαν οι αγοραστές.

    Σύμφωνα με τον αναλυτή της BNP Paribas Patrick Jacq, “η υπερψήφιση του νομοσχεδίου είναι θετική για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Eurogroup και θα μπορούσε να βοηθήσει στις αποφάσεις για περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι η ελληνική αγορά ομολόγων είναι ρηχή, το γεγονός ότι οι αποδόσεις υποχωρούν είναι θετικό σημάδι”.

    Οι αποδόσεις των διετών ελληνικών ομολόγων υποχωρούν κατά 80μονάδες βάσης, ενώ αυτές των πενταετών σημειώνουν πτώση 30 μονάδων βάσης, υπεραποδίδοντας έναντι των υπολοίπων ομολόγων της ευρωζώνης.

    Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων υποχωρούσαν κατά 20 μονάδες βάσης, στο 8,4%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

    Ορισμένα hedge funds θεωρούν φτηνές τις επενδύσεις στις ελληνικές αγορές ομολόγων και μετοχών, καθώς προβλέπουν ανάκαμψη μετά από επτά χρόνια κρίσης. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών τον περασμένο χρόνο και οι νέοι κανόνες περί χρεοκοπίας που κάνουν ευκολότερη την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σε συνδυασμό με την υποχώρηση των τιμών των μετοχών σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, έχουν δημιουργηθεί αξιόλογες ευκαιρίες για τους επενδυτές που αναλαμβάνουν ρίσκο.

    Άλλοι αναλυτές εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν εμπόδια στο δρόμο της Ελλάδας, όπως το αίτημα του ΔΝΤ για τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που καλείται να περάσει η ελληνική κυβέρνηση.

    Διστακτική άνοδος στο ΧΑ

    Με το βλέμμα στραμμένο στις Βρυξέλλες ήταν οι επενδυτές στη σημερινή συνεδρίαση του ΧΑ. Μετά από αρκετή νευρικότητα, διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμου, στο τέλος επικράτησαν αγοραστές. Παρά το γεγονός ότι το σημερινό Eurogroup θα περιοριστεί στην καταγραφή της προόδου της και δεν αναμένεται να υπάρξει τελική συμφωνία, η αγορά κατόρθωσε να διατηρήσει το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων.

    Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,74% στις 610,07 μονάδες, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίαση σημείωσε χαμηλότερη τιμή στις 601 μονάδες και υψηλότερη στις 613 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 66,8 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης των τραπεζών σημείωσε άνοδο 2,19%. Η Εθνική έκλεισε με κέρδη 3,16%, ενώ με άνοδο άνω του 2% τερμάτισαν Eurobank και Alpha Bank. Η ΔΕΗ ενισχύθηκε κατά 3,27%, κέρδη άνω του 2% σημείωσε ο Μυτιληναίος, ενώ με άνοδο άνω του 1% έκλεισαν οι Folli Follie, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, Μέτκα. Σε θετικό έδαφος αλλά με περιορισμένα κέρδη τερμάτισαν ΟΤΕ και Πειραιώς.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/blackrock-aftes-ine-i-ependitikes-efkeries-gia-to-v-examino-tou-2016/43479

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/brexit-sto-5050-to-apotelesma-simfona-me-tis-dimoskopisis/43690



    ΣΧΟΛΙΑ