• Οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Sunlight Group στην Ξάνθη και την Κομοτηνή

    Οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Sunlight Group στην Ξάνθη και την Κομοτηνή

    Business

    Ψήφος εμπιστοσύνης του Ταμείου Ανάκαμψης στις επενδύσεις της Sunlight Group

    • NewsRoom

    Ψήφος εμπιστοσύνης στη στρατηγική προσπάθεια της Sunlight Group να αναπτύξει καινοτόμες τεχνολογίες στην παραγωγή συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας και μπαταριών για βιομηχανικές και εκτός δρόμου εφαρμογές, είναι η σημαντική κοινοπρακτική χρηματοδότηση της εταιρείας στo πλαίσιo του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

    Το επενδυτικό έργο της Sunlight Group Συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας «Επέκταση και εκσυγχρονισμός της υφιστάμενης παραγωγικής δυναμικότητας», συνολικού προϋπολογισμού €175 εκατ., εξασφάλισε κοινοπρακτική χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), καθώς και τις τράπεζες Πειραιώς και Eurobank.

    Το έργο αφορά μεταξύ άλλων την κατασκευή νέων, ενεργειακά αποδοτικών κτηριακών εγκαταστάσεων, την προσθήκη υπερσύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού, και την περαιτέρω αυτοματοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας στις εγκαταστάσεις της Sunlight.

    Η επένδυση εντάσσεται στον πυλώνα «Εξωστρέφεια» του Ταμείου Ανάκαμψης και, παράλληλα, συμβάλλει σημαντικά στην εκπλήρωση των στόχων του Ταμείου αναφορικά με την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

    Η χρηματοδότηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Περιλαμβάνει τη χορήγηση μακροπρόθεσμου δανείου συνολικού ποσού €140 εκατ., με την αξιοποίηση δανειακών κεφαλαίων ύψους €87,5 εκατ. από πόρους του ΤΑΑ, και δανειακά κεφάλαια ύψους €52,5 εκατ. από τις Τράπεζες Πειραιώς και Eurobank. Το υπολειπόμενο 20% του επενδυτικού έργου της Sunlight, ύψους €35 εκατ., θα καλυφθεί από ίδια κεφάλαια της εταιρείας. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες μέχρι σήμερα χρηματοδοτήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από το «Ελλάδα 2.0» για την κεφαλαιακή στήριξη αυτής της σημαντικής επένδυσης σε πρωτοποριακές τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας που κρίνονται απαραίτητες για την ενεργειακή μετάβαση.

    Η υπογραφή της σχετικής συμφωνίας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εκδήλωσης, με την παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών και αρμόδιου για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», κ. Θόδωρου Σκυλακάκη, του Διευθύνοντα Συμβούλου της Sunlight Group, κ. Λάμπρου Μπίσαλα, του Διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, κ. Νίκου Μαντζούφα, του Ανώτερου Γενικού Διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Θεόδωρου Τζούρου, και του Αναπληρωτή Διευθύνοντα Συμβούλου της Eurobank, κ. Κωνσταντίνου Βασιλείου.

    Σχολιάζοντας την υπογραφή της συμφωνίας, ο κ. Μπίσαλας δήλωσε: «Η χρηματοδότηση από τον ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τις ελληνικές τράπεζες αναγνωρίζει την εθνικής σημασίας προσπάθεια που υπηρετεί η μακροπρόθεσμη στρατηγική μας στην αποθήκευση ενέργειας. Τα κεφάλαια αυτά στηρίζουν τις τεράστιες επενδύσεις που ήδη υλοποιούμε για τη θεμελίωση κέντρων R&D λιθίου, την ανάπτυξη αυτοματοποιημένων βιομηχανικών υποδομών και ‘έξυπνων’ προϊόντων που συμβάλλουν στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, στην οικονομία και απασχόληση, στην καινοτομία και την έρευνα – το σύνολο δηλαδή των πυλώνων του ‘Ελλάδα 2.0’».

    Στο ίδιο πλαίσιο –των στρατηγικών επενδύσεων, του αναπτυξιακού οράματος και της δυναμικής προοπτικής– κινήθηκαν και οι δηλώσεις των έτερων συμβαλλομένων στην υπογραφή της συμφωνίας με τον Υπουργό κ. Σκυλακάκη να τονίζει ότι «το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που απευθύνεται σε επενδυτές με όραμα, για την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας», και τον κ. Μαντζούφα να προσθέτει πως «Η συγκεκριμένη αποτελεί μια εμβληματική επένδυση που συνδυάζει βιομηχανική παραγωγή, εξωστρέφεια και καινοτομία στους πυλώνες της κλιματικής αλλαγής και της ψηφιοποίησης».

    Οι εκπρόσωποι της Πειραιώς και της Eurobank, κκ. Τζούρος και Βασιλείου, ανέδειξαν την ετοιμότητα του τραπεζικού συστήματος να στηρίξει επιχειρήσεις με όραμα, εξωστρεφή χαρακτήρα και καινοτόμα επενδυτικά σχέδια.

    Ο κ. Τζούρος επισήμανε την εξειδίκευση του στελεχιακού δυναμικού της Πειραιώς στην «αξιολόγηση και υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων, συμβάλλοντας στην ανασυγκρότηση του παραγωγικού μοντέλου και στην ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών της εθνικής οικονομίας», ενώ ο κ. Βασιλείου από πλευράς Eurobank σημείωσε: «Αισθανόμαστε ιδιαίτερη τιμή για τη συμμετοχή μας στο έργο αναβάθμισης της υφιστάμενης παραγωγικής διαδικασίας στη Sunlight που στοχεύει στη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και προάγει την εξωστρέφεια».

    Από αριστερά: Θόδωρος Σκυλακάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Τζούρος, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς, Λάμπρος Μπίσαλας, Διευθύνων Σύμβουλος της Sunlight Group, Κωνσταντίνος Βασιλείου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Νίκος Μαντζούφας, Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης.
    Από αριστερά: Θόδωρος Σκυλακάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Τζούρος, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς, Λάμπρος Μπίσαλας, Διευθύνων Σύμβουλος της Sunlight Group, Κωνσταντίνος Βασιλείου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Νίκος Μαντζούφας, Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης.

    5ετές επιχειρηματικό πλάνο και σημαντικές επενδύσεις

    Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο κ. Μπίσαλας πρόσθεσε ότι με τα κεφάλαια του ΤΑΑ και των τραπεζών η Sunlight ολοκλήρωσε πλέον τη χρηματοδότηση του πενταετούς επιχειρηματικού της πλάνου, σε συνέχεια σχετικών δανείων, κοινοπρακτικών αλλά και μη, και αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

    Το πλάνο αυτό, συνολικού ύψους 560 εκατομμυρίων ευρώ, υλοποιείται από το 2021 και αφορά στην επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας της εταιρείας σε μπαταρίες μολύβδου-οξέος και ιόντων λιθίου και σε συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. Επίσης, εστιάζει στην εξασφάλιση και ενδυνάμωση της εφοδιαστικής αλυσίδας και του δικτύου πωλήσεων της εταιρείας.

    Για τον σκοπό αυτό, η Sunlight Group επενδύει στις εγκαταστάσεις της στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε εξοπλισμό, αυτοματοποιημένη παραγωγή, ρομποτικά συστήματα, γραμμές συναρμολόγησης, Έρευνα & Ανάπτυξη, ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και συγχωνεύσεις και εξαγορές.

    Στο πλαίσιο της δυναμικής ανάπτυξης και επέκτασης της εταιρείας, η Sunlight θα δημιουργήσει στο άμεσο μέλλον ακόμη 2.000 θέσεις εργασίας στη βόρεια Ελλάδα, όπου βρίσκονται οι εγχώριες βιομηχανικές της εγκαταστάσεις. Και μάλιστα, σε μερικές από τις λιγότερο προνομιούχες περιοχές της επικράτειας.

    Πρόκειται άλλωστε για έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες στην ευρύτερη περιοχή με αντίστοιχα μεγάλη συμβολή στην τοπική, αλλά και εθνική οικονομία. Μόνο από την αξιοποίηση των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν πάνω από 300 θέσεις απασχόλησης.

    Με αφετηρία λοιπόν τις παραγωγικές εγκαταστάσεις της Sunlight στην Ξάνθη, την Κομοτηνή και το Κιλκίς, αλλά και τη δράση της στο εξωτερικό – την Αμερική, την Ιταλία, τη Ρουμανία και αλλού– η εταιρεία συνεχίζει την προσπάθειά της για την επίτευξη του βασικού της στόχου: να εδραιωθεί ως πρωταγωνίστρια της παγκόσμιας αγοράς στην τεχνολογία, την καινοτομία, και την παραγωγή μπαταριών για βιομηχανικές και εκτός δρόμου εφαρμογές.