• Business

    Με πρόταση για μείωση αφορολογήτου και διεύρυνση του κόφτη ο Χουλιαράκης στο EuroWorking Group

    Γιώργος Χουλιαράκης

    Γιώργος Χουλιαράκης


    Έχουμε συνηθίσει πια τα τελευταία χρόνια στα διαδοχικά “κρίσιμα” για την Ελλάδα Eurogroup, όπως τα χαρακτηρίζει στερεοτυπικά ο Τύπος. Όμως φαίνεται πως πλέον οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι τόσο οριακές, που θεωρούνται κρίσιμες ακόμα και οι συνεδριάσεις του EuroWorking Group, δηλαδή των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης!

    Το EuroWorking Group συνεδριάζει σήμερα, λίγες μέρες μετά το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ και την “αδίστακτα ειλικρινή”, σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ, έκθεση του Ταμείου για την Ελλάδα, για να προετοιμάσει το (όπως συνήθως, κρίσιμο) Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, και δεν αποκλείεται από τη συνεδρίαση αυτή να προκύψουν θετικά ή αρνητικά σημάδια για την πορεία των συζητήσεων με τους θεσμούς και το πώς και αν θα κλείσει τελικά η εκκρεμής αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

    Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο EuroWorking Group, αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα μία ελληνική πρόταση που έχει σαν στόχο να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των Ευρωπαίων, προωθώντας τις ελληνικές θέσεις για τα μέτρα που μπορούν να γίνουν αποδεκτά από την κυβέρνηση.

    Η πρόταση που θα παρουσιάσει ο κ. Χουλιαράκης αναμένεται να περιλαμβάνει μέτρα όπως η μείωση του αφορολογήτου από τα 8.636 ευρώ στα 7.500 ευρώ περίπου, με στόχο την είσπραξη επιπλέον φόρων 1 δις ευρώ και η επέκταση του δημοσιονομικού “κόφτη” στα κοινωνικά επιδόματα και στις φοροαπαλλαγές, με “αντάλλαγμα” την εξαγγελία των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εντός του Μαρτίου.

    Οι προσδοκίες πάντως στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για σήμερα δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες – αντιθέτως, η εικόνα που επικρατεί είναι ότι σήμερα θα γίνει απλώς μία “τεχνική συζήτηση” για την εκκρεμότητα της αξιολόγησης, χωρίς το EuroWorking Group να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με τα μέτρα με τα οποία θα κλείσει αυτή.

    Το κλίμα πάντως δεν είναι θετικό για τη χώρα μας, μετά και τη σκληρή έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, αλλά και τις χθεσινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που επανέφερε τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αν δεν δεσμευθεί να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Ανατροπή στην εκπαίδευση: Αυτές είναι οι 9 σαρωτικές αλλαγές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υποχρεωτικά POS σε 12 κλάδους μέχρι τις 30 Ιουνίου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δεν κυκλοφόρησαν «Τα Νέα» λόγω έλλειψης χαρτιού



    ΣΧΟΛΙΑ