• Business

    Πρόστιμο 170 εκατ. ευρώ στην Google για παράνομη συλλογή δεδομένων παιδιών από το Youtube

    • NewsRoom
    youtube


    Πρόστιμο μαμούθ 170 εκατ. δολαρίων επιβλήθηκε στο YouTube της Google, καθώς κρίθηκε ότι παραβίαζε τη νομοθεσία περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων των παιδιών καθώς συνέλεγε δεδομένα παιδιών ηλικίας κάτω των 13 ετών, χωρίς την συγκατάθεση των γονιών τους, και τα χρησιμοποιούσε για να κατευθύνει διαφημίσεις και να αποκομίζει τεράστια κέρδη.

    Το πρόστιμο είναι το μεγαλύτερο που έχει επιβάλλει η αρμόδια Επιτροπή Εμπορίου (FTC) των ΗΠΑ κατά της Google,  στην οποία πλέον ανήκει το YouTube, και ο αμερικάνικος κολοσσός συμφώνησε να πληρώσει το πρόστιμο σε έναν διακανονισμό με την Επιτροπή. Ωστόσο  τα 170 εκατ. δολάρια είναι «ελάχιστο» ποσό, σε σχέση με τα 5  δισ. δολάρια που η ίδια Επιτροπή υποχρέωσε το Facebook να πληρώσει, για παρόμοιους λόγους.

    Η πλατφόρμα συστηματικά συνέλεγε δεδομένα που αφορούσαν παιδιά κάτω των 13 ετών, χωρίς την συγκατάθεση των γονιών τους και υπολογίζεται πως, από αυτήν την πρακτική, το YouTube αποκόμισε κέρδη εκατομμυρίων.

    Στις ΗΠΑ τα παιδιά έως 13 ετών προστατεύονται από ειδική ομοσπονδιακή νομοθεσία που απαιτεί την συγκατάθεση των γονέων για την παραχώρηση δεδομένων σε διαδικτυακές πλατφόρμες.

    «Το YouTube εκμεταλλευόταν την δημοφιλία του στα παιδιά, επιχειρώντας να κερδίσει πελάτες» είπε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής και εξήγησε πως η πλατφόρμα δεν παραδέχθηκε την παράνομη πρακτική ούτε όταν τέθηκε υπό έρευνα, αρνούμενη να αποδεχθεί ότι οι πρακτικές της είχαν άμεσο στόχο τα παιδιά. «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την παραβίαση της νομοθεσίας από το YouTube», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.



    ΣΧΟΛΙΑ