• Business

    Προσωπικό ασφαλείας: Πώς ορίζει ο εργοδότης το ωράριο του εργαζόμενου για τους επόμενους 6 μήνες με μείωση μισθού 50%


    Τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις που λειτουργούν με “προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας” να διαμορφώσουν το ωράριο εργασίας των εργαζομένων για τους επόμενους 6 μήνες, καταβάλλοντας το 50% του μισθού τους δίνει η τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, εργατολόγων αλλά και εκπροσώπων εργαζομένων.

    Με τον τρόπο αυτό τίθεται σε εφαρμογή μια νέα μορφή εκ περιτροπής εργασίας και κάθε εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται κατ’ ελάχιστο δύο εβδομάδες ανά μήνα, ενώ αντίστοιχα θα προσαρμόζονται και οι αποδοχές. Οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση που θα βγει εντός της εβδομάδας, ενώ σημειώνεται ότι όποιος κάνει χρήση του μέτρου του προσωπικού ασφαλείας  δεν θα μπορεί να προχωρήσει σε απολύσεις. Όμως το εύλογο ερώτημα που γεννιέται είναι γιατί προκαθορίζεται ότι αυτό το καθεστώς θα διαρκέσει για διάστημα έξι μηνών κι όχι μόνο για την περίοδο που ισχύουν τα έκτακτα και προσωρινά μέτρα  στην αγορά εργασίας για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19.

    Πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας αναφέρουν πως το μέτρο θα αφορά τις επιχειρήσεις που πλήττονται, δηλαδή όσες συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τους ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι σαφές και πρέπει να αποτυπώνεται, στην υπουργική απόφαση στην οποία παραπέμπει η διάταξη και με την οποία«ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια».

    Ειδικότερα, σύμφωνα με το επίμαχο άρθρο 9 της ΠΝΠ, το μέτρο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 6 μήνες από την έναρξη ισχύος της επίμαχης ΠΝΠ, δηλαδή έως 20 Σεπτεμβρίου. Όπως ρητά αναφέρεται «ο εργοδότης δύναται, με απόφασή του, να ορίζει προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας της επιχείρησης ως εξής:

    • Κάθε εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται κατ’ ελάχιστο 2 εβδομάδες με περίοδο αναφοράς τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα,
    • Ο ανωτέρω τρόπος οργάνωσης της εργασίας γίνεται ανά εβδομάδα και εντάσσεται σε αυτόν τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης,
    • Εργοδότης που θα εφαρμόσει αυτόν τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούνταν κατά την έναρξη εφαρμογής του.

    Στο τέλος κάθε μήνα o εργοδότης υποχρεούται να δηλώνει την εφαρμογή του ανωτέρω τρόπου εργασίας σε ειδικό έντυπο στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

    Ειδικοί εκτιμούν πως εφόσον το μέτρο εφαρμόζεται συνδυαστικά με την αναστολή συμβάσεων, το 50% υπολογίζεται στο σύνολο των εργαζομένων πριν τις αναστολές συμβάσεων.

    Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης ανέφερε ειδικότερα ότι: «Βρισκόμαστε σε έκτακτη περίοδο και το ζητούμενο είναι να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας την επόμενη μέρα. Για να υπάρξουν θέσεις εργασίας πρέπει να υπάρξουν και επιχειρήσεις. Και για να υπάρξουν επιχειρήσεις πρέπει να δώσουμε ευέλικτα εργαλεία διατήρησης των θέσεων εργασίας. Στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί αλλά λειτουργούν με βάση τις ΚΑΔ δώσαμε δυο εργαλεία

    • να αξιολογήσουν το προσωπικό τους και σε ένα τμήμα να αναστείλουν την σύμβαση εργασίας τους με απαγόρευση απόλυσης και να πάρουν τα 800 ευρώ,
    • οι άλλοι τους δώσαμε το εργαλείο της ευελιξίας. Να χρησιμοποιήσουν το προσωπικό τους 50% στη βάση του μήνα, με τις μισές αποδοχές για να ζήσουν οι επιχειρήσεις».



    ΣΧΟΛΙΑ