• Business

    Προς αναδιάρθρωση δανείων 2,5 δισ. δολαρίων η Dogus

    • NewsRoom

    Faret Sahink. CEO Dogus Group


    Διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του 40% των δανείων της ξεκινά, αυτήν την εβδομάδα, η Dogus Holding AS του Τούρκου δισεκατομμυριούχου, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Ο όμιλος, στον οποίο ανήκουν, μεταξύ άλλων, οι αλυσίδες εστιατορίων Zuma και Nusr-Et, αλλά και πλήθος άλλων συμμετοχών στην Τουρκία και στο εξωτερικό, διαπραγματεύεται με πάνω από δέκα τουρκικές τράπεζες την αναδιάρθρωση δανείων ύψους 2,5 δισ. δολαρίων.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στόχος της Dogus είναι η επέκταση της μέσης διάρκειας των δανείων της, μέσω νέων δανείων, περίπου στα 5 1/2 χρόνια, από 2 1/2 χρόνια που είναι σήμερα, καθώς και η πληρωμή μόνο των τόκων για την επόμενη διετία.

    Περίπου το 80% των εγγυήσεων που θα δοθούν για την αναδιάρθρωση των δανείων θα καλυφθεί από περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, μεταξύ των οποίων θα είναι και ξενοδοχεία στην Ισπανία, τα οποία, αν παραστεί ανάγκη, θα ρευστοποιηθούν.

    Ο Sahenk, ο οποίος υπήρξε κάποτε ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Τουρκία, επένδυσε τα προηγούμενα χρόνια μεγάλα ποσά σε εστιατόρια, μαρίνες και ξενοδοχεία στην Τουρκία και στο εξωτερικό, αφού πούλησε το 31% που κατείχε στην Turkiye Garanti Bankasi στην Banco Bilbao Vizcaya Argentaria έναντι σχεδόν 5,5 δισ. δολαρίων. Μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις της Dogus είναι η ανάπτυξη του λιμανιού Galataport, ύψους 1,5 δισ. δολαρίων, στον Βόσπορο.

    Η παρουσία στην Ελλάδα

    Να σημειωθεί ότι η Dogus διεκδικεί τη μαρίνα Αλίμου μαζί με τον όμιλο της Lamda Development μέσω της κοινής εταιρείας Lamda Dogus Marina Investments.

    Ο τουρκικός όμιλος είναι συνέταιρος της Lamda στη μαρίνα Φλοίσβου, ενώ συμμετέχει και στις εταιρείες διαχείρισης των τουριστικών λιμένων Γουβιών (Κέρκυρα), Λευκάδας και Ζέας.

    Σύμφωνα με την εξαμηνιαία λογιστική κατάσταση της Dogus Holding, οι Τούρκοι έχουν πλέον στην Ελλάδα εννέα θυγατρικές ή συγγενείς εταιρείες. Πρόκειται για τις Dogus Hellas, Μαρίνα Γουβιών, Home Holdings Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών (την κοινοπραξία ΤΕΜΕΣ των ομίλων Κωνσταντακόπουλου με την τουρκική Dogus), Ιονική Ξενοδοχειακή, Lamda Dogus Marina Investments, Lamda Flisvos Holding, Lamda Flisvos Marina, ΑΣΤΗΡ Μαρίνα Βουλιαγμένης και Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Παράταση σύμβασης για το Hilton Athens: Τα επόμενα βήματα των Kωνσταντακόπουλου-Dogus 



    ΣΧΟΛΙΑ