• Business

    Προειδοποίηση-βόμβα: Η εγγύηση καταθέσεων έως 100.000 ευρώ μπορεί σύντομα να μην ισχύει

    • NewsRoom


    Η εγγύηση καταθέσεων ύψους έως 100.000 ευρώ μπορεί σύντομα να μην ισχύει, υποστηρίζει σε ανάλυσή της η εταιρεία GoldCore, η οποία εξειδικεύεται στις επενδύσεις σε πολύτιμα μέταλλα, επικαλούμενη πρόσφατη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    Όπως αναφέρει στη σχετική ανάλυσή της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι της άποψης ότι το πρόγραμμα προστασίας καταθέσεων δεν είναι πλέον απαραίτητο, επισημαίνοντας μάλιστα πως «οι καλυμμένες καταθέσεις και οι αξιώσεις που εγείρονται στο πλαίσιο προγραμμάτων αποζημίωσης επενδυτών πρέπει να αντικατασταθούν από περιορισμένες προαιρετικές απαλλαγές που θα δίδονται από την αρμόδια Αρχή ώστε να διατηρηθεί ένας βαθμός ευελιξίας».

    Τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με την GoldCore, αυτό που κρύβεται κάτω από τη «νομικίστικη αργκό» των γραφειοκρατών της ΕΚΤ θα μπορούσε να σημαίνει ότι η προστασία που ισχύει αυτήν τη στιγμή για καταθέσεις ύψους έως και 100.000 ευρώ σε περίπτωση διάσωσης τράπεζας με τη συμμετοχή των μετόχων, των ομολογιούχων και των καταθετών (bail-in) μπορεί σύντομα να μην ισχύει.

    Ωστόσο, όπως υποστηρίζει η GoldCore, η ΕΚΤ έχοντας πλήρη επίγνωση της αναταραχής που ενδέχεται να προκαλέσει μια τέτοια εξέλιξη πρότεινε: «κατά τη διάρκεια μιας μεταβατικής περιόδου, οι καταθέτες θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ένα ενδεδειγμένο ποσό από τις καλυμμένες καταθέσεις τους για να καλύψουν το κόστος ζωής τους μέσα σε πέντε εργάσιμες ημέρες από την υποβολή του αιτήματός τους».

    Αυτό σημαίνει, κατά την GoldCore, ότι μια «αρμόδια Αρχή» θα κρίνει ποιο είναι για τον καθένα το «κατάλληλο ποσό», από τα χρήματά του, για να καλύψει τις ανάγκες του σε φαγητό, τους λογαριασμούς του και να πηγαίνει στη δουλειά του.

    Αυτά αναφέρονται σε έγγραφο της ΕΚΤ που δημοσιεύθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2017 με τίτλο «σχετικά με τις αναθεωρήσεις του πλαισίου διαχείρισης κρίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    Το έγγραφο είναι συνολικής έκτασης 58 σελίδων, οι περισσότερες από τις οποίες αφορούν προτεινόμενες τροποποιήσεις για το πλαίσιο διαχείρισης κρίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ισχύον κείμενο της Οδηγίας για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις (CRD).

    Γιατί να αλλάξουν οι κανονισμοί για το bail-in;

    Σύμφωνα με την ΕΚΤ, αν μια τράπεζα φαίνεται ότι θα καταρρεύσει άμεσα, πολλοί καταθέτες μπορεί να σπεύσουν να σηκώσουν τα χρήματά τους, προκειμένου να μην χάσουν τις καταθέσεις τους ή επειδή δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στο σύστημα εγγύησης καταθέσεων.

    Αυτό θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα καταστροφικό για τις μεγάλες τράπεζες και να προκαλέσει μια νέα κρίση εμπιστοσύνης στο σύστημα.

    Ένα τέτοιο σενάριο είναι ιδιαίτερα πιθανό για τις μεγάλες τράπεζες, όπου το ύψος και μόνο των καλυμμένων καταθέσεων μπορεί να κλονίσει την εμπιστοσύνη στην ικανότητα του συστήματος εγγύησης καταθέσεων.

    Η ΕΚΤ προτείνει, να δημιουργηθούν «ορισμένες δικλείδες ασφαλείας» που θα επιτρέπουν περιορισμένη πρόσβαση στις καταθέσεις… για πέντε εργάσιμες ημέρες το μέγιστο…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αποκάλυψη: Αυτοί είναι οι Όμιλοι που ελέγχονται για δάνεια 7,7 δισ ευρώ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: O μεγάλος πόλεμος: Captain Fu (Cosco) εναντίον Κυβέρνησης. Ο ρόλος Πιτσιόρλα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Με τα σπίτια των πλουσίων ξεκινούν οι e-πλειστηριασμοί



    ΣΧΟΛΙΑ