• Business

    Προειδοποίηση απόλυσης δίχως παρουσία στην επιχείρηση: Τι αλλαγές φέρνει το νέο νομοσχέδιο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Yπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης


    Την δυνατότητα στους εργοδότες που προχωρούν σε προειδοποίηση απόλυσης του εργαζομένου τους να απαγορεύουν και την προσέλευσή του στην χώρο εργασίας θα δίνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων  με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων της αγοράς εργασίας» που θα καταθέσει σε δημόσια διαβούλευση εντός Νοεμβρίου.

    Μέχρι σήμερα ο εργοδότης ανάλογα με τα χρόνια απασχόλησης του εργαζόμενου μπορεί να προχωρήσει σε προειδοποίηση απόλυσης, προκειμένου να καταβάλει στο μισό την αποζημίωση. Ο εργαζόμενος που δεν θα προσέρχεται στο χώρο εργασίας θα αμείβεται κανονικά μέχρι την καταγγελία της σύμβασής του.

    Σύμφωνα με το άρθρο 1, Ν.4093/2012 τα    νέα    χρονικά    διαστήματα    προειδοποίησης    σε   περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου ιδιωτικού υπαλλήλου με προειδοποίηση (τακτική καταγγελία) διαμορφώνονται ως εξής:

    -Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει στον ίδιο εργοδότη από δώδεκα (12) μήνες συμπληρωμένους έως δύο (2) έτη, το χρονικό διάστημα προειδοποίησης ανέρχεται στον ένα (1) μήνα πριν την απόλυση.

    -Για υπαλλήλους που έχουν συμπληρώσει δύο (2) έτη υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη μέχρι πέντε (5) έτη, το χρονικό διάστημα προειδοποίησης ανέρχεται στους δύο (2) μήνες πριν την απόλυση.

    -Για υπαλλήλους που έχουν συμπληρώσει πέντε (5) έτη υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη μέχρι δέκα (10) έτη, το χρονικό διάστημα προειδοποίησης ανέρχεται στους τρεις (3) μήνες πριν την απόλυση.

    -Για υπαλλήλους που έχουν συμπληρώσει δέκα (10) έτη υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη και άνω, το χρονικό διάστημα προειδοποίησης ανέρχεται στους τέσσερις (4) μήνες πριν την απόλυση.

    Η προσμέτρηση του χρόνου προειδοποίησης ξεκινά από την επομένη ημέρα της γνωστοποίησής της προς τον εργαζόμενο και λήγει με τη λήξη της προθεσμίας προειδοποίησης, οπότε και επέρχεται η λύση της σχέσης εργασίας.

    Καταγγελία ΧΩΡΙΣ προειδοποίηση Καταγγελία ΜΕ προειδοποίηση.
    Χρόνος υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη Ποσό αποζημιώσεως Xρόνος προειδο­ποίησης Ποσό αποζημιώσεως
    έτος συμπλ. έως έτη μηνών   1 μήνας μηνός
    έτη συμπλ. έως έτη μηνών   2 μήνες μηνός
    έτη συμπλ.έως έτη μηνών μήνες 1 1/2 μηνός
    έτη συμπλ.έως έτη μηνών μήνες 1 1/2 μηνός
    έτη συμπλ.έως έτη μηνών μήνες μηνών
    έτη συμπλ έως 10 έτη μηνών μήνες 2 1/2 μηνών
    10 έτη συμπληρωμένα μηνών μήνες μηνών
    11 έτη συμπληρωμένα μηνών μήνες 3 1/2 μηνών
    12 έτη συμπληρωμένα μηνών μήνες μηνών
    13 έτη συμπληρωμένα μηνών μήνες 4 1/2 μηνών
    14 έτη συμπληρωμένα 10 μηνών μήνες μηνών
    15 έτη συμπληρωμένα 11 μηνών μήνες 5 1/2 μηνών
    16 έτη συμπληρωμένα και άνω 12 μηνών μήνες μηνών

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ