• Business

    Πρόγραμμα αναπλήρωσης εισοδήματος εργαζομένων: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε – Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να ενταχθούν


    Eπιδότηση έως και του 60% του υπολειπόμενου μισθού, για όσους εργαζόμενους μετατραπούν οι συμβάσεις εργασίας τους από πλήρη σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση, προβλέπει το νέο πρόγραμμα αναπλήρωσης του εισοδήματος των εργαζομένων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

    Στο επιπλέον ποσό που θα καταβάλλεται στον εργαζόμενο από το κράτος θα πιστώνονται και οι αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν σε αυτό.

    Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τις τελευταίες λεπτομέρειες προσαρμογής του προγράμματος SURE της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) στα δεδομένα της ελληνικής αγοράς εργασίας, προκειμένου να αξιοποιηθούν πόροι από τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς και ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 1,3 δισ. ευρώ περίπου.

    Βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι ο περιορισμός της ανεργίας, η διατήρηση των περισσότερων θέσεων εργασίας, η ελάφρυνση των υποχρεώσεων των εργοδοτών, αλλά και η ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων.

    Το πρόγραμμα αναμένεται να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή, ακόμη και νωρίτερα από τον Ιούνιο.

    1. Ποιοι εργαζόμενοι μπορούν να ενισχυθούν μέσω του προγράμματος;

    Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν οι εργαζόμενοι που θα μετατραπεί η σύμβαση τους από πλήρη σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση αμέσως μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω κορονοϊού.

    Ακόμη ενίσχυση εισοδήματος θα λάβουν οι εργαζόμενοι που απασχολούνται ως προσωπικό ασφαλείας, δηλαδή κατ’ ελάχιστο δύο εβδομάδες με περίοδο αναφοράς τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα, κι αυτό αφορά τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης.

    1. Τι ποσό του μισθού τους θα λάβουν από το κράτος;

    Σε περίπτωση που ένας εργαζόμενος λάμβανε πριν την κρίση του κορονοϊού 1.000 ευρώ τον μήνα και πλέον τεθεί σε μερική απασχόληση λαμβάνοντας 500 ευρώ το μήνα, το εισόδημα του θα αναπληρωθεί μέσω του προγράμματος έως και 300 ευρώ, ενώ θα του καταβληθούν και οι αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές για το επιπλέον ποσό.

    1. Υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούν οι επιχειρήσεις να ενταχθούν στο πρόγραμμα και για πόσο χρονικό διάστημα;

    Σύμφωνα με πληροφορίες στο πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχθούν όσες επιχειρήσεις διαθέτουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Το πρόγραμμα θα είναι ενεργό ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού και πιθανότατα έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

    1. Ποιες θα είναι οι προϋποθέσεις ένταξης για τους εργοδότες;

    Και σε αυτό το πρόγραμμα απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι η διατήρηση του ίδιο αριθμού εργαζομένων στην επιχείρηση κατά την διάρκεια του προγράμματος ενώ θα απαγορεύεται η απόλυση των εργαζομένων που ενισχύεται το εισόδημα τους μέσω του προγράμματος.

    1. Ποιοι κλάδοι επιχειρήσεων θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα;

    Στο πρόγραμμα δεν θα ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις που πλήττονται λόγω της πανδημίας και περιλαμβάνονται στους ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να μπει φραγή στη μετατροπή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε ευέλικτες μορφές. Με υπουργικές αποφάσεις θα ορίζονται ποιοι κλάδοι μπορούν να ενταχθούν. Αρχικά αναμένεται να τεθούν εργαζόμενοι στη βιομηχανία, το λιανεμπόριο και τη μεταποίηση. Υπό εξέταση βρίσκεται η εστίαση αλλά και τουρισμός καθώς για τους κλάδους αυτούς μελετάται η ενίσχυσή τους με άλλες δράσεις.

    1. Πως θα λαμβάνει ο εργαζόμενος την επιπλέον αμοιβή;

    Το πρόγραμμα θα προβλέπει ότι το επιπλέον ποσό ο εργαζόμενος θα το λαμβάνει κατευθείαν από το κράτος μέσω  ειδικής εφαρμογής και σε καμία περίπτωση δεν θα μεσολαβεί ο εργοδότης. Ουσιαστικά θα τηρηθεί παρόμοια διαδικασία με αυτή που εφαρμόζεται σήμερα για την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ για τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας τους.

    1. Ποιος είναι ο στόχος του προγράμματος;

    Το ειδικό πρόγραμμα «ενίσχυσης της μείωσης του κινδύνου ανεργίας σε έκτακτες συνθήκες» (“Support mitigating Unemployment Risks in Emergency” –SURE) έχει στόχο όπως επισήμανε η Πρόεδρος von der Leyen, «να ενισχύσει συστήματα μερικής απασχόλησης και παρόμοια μέτρα για να προστατευτούν θέσεις εργασίας. Οι επιχειρήσεις θα δύνανται να μειώσουν προσωρινώς τις ώρες εργασίας ή να αναστείλουν πλήρως την εργασία, με ενίσχυση εισοδήματος που θα παρασχεθεί από το Κράτος για τις ώρες που δεν παρασχέθηκε εργασία…».

    Ήδη κράτη όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Δανία, η Σουηδία, η Ελβετία κ.α έχουν προχωρήσει στην υιοθέτηση τέτοιων συστημάτων, προκειμένου να αποφύγουν τη συρρίκνωση του αριθμού των επιχειρήσεων που λειτουργούν, αλλά και την αύξηση του ποσοστού ανεργίας. Ζητούμενο είναι η συγκράτηση των απολύσεων και η διατήρηση με κρατική επιδότηση των θέσεων εργασίας, στο μοντέλο: μειωμένο ωράριο και επιδότηση μειωμένου μισθού.



    ΣΧΟΛΙΑ