• Business

    Προετοιμάζονται για τα χειρότερα τα σούπερ μάρκετ – Έκτακτα σχέδια για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    σούπερ μάρκετ


    Έχοντας περάσει με επιτυχία την «απότομη έκρηξη» της ζήτησης τις πρώτες μέρες μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος στην Θεσσαλονίκη, οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ ξεκίνησαν να προετοιμάζονται για την επόμενη φάση των επιπτώσεων του κορονοϊού.

    Οι συσκέψεις στα διοικητικά κλιμάκια είναι καθημερινές και εξετάζονται διάφοροι τρόποι για την αντιμετώπιση του φαινομένου, το οποίο αρχίζει και παίρνει διαστάσεις και ξεφεύγει από την «σφαίρα του παροδικού»…

    Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιες αλυσίδες έχουν επιστρατεύσει εξωτερικούς συμβούλους, προκειμένου να εκπονήσουν συγκεκριμένη στρατηγική για την περίπτωση που εντοπισθεί κάποιο κρούσμα σε κατάστημα ή στα κεντρικά γραφεία τους, όπου απασχολούνται εκατοντάδες εργαζόμενοι αλλά και για τον τρόπο που θα αντιδράσουν σε πιθανή κλιμάκωση των έκτακτων μέτρων από την πλευρά της Πολιτεία για τον περιορισμό της επιδημίας. Στα σενάρια που έχουν εξετασθεί είναι και μια νέα μαζική προσέλευση πελατών αλλά και η διαχείριση ακραίων καταστάσεων, τα οποία θα δοκιμάσουν τις αντοχές και την ικανότητά τους να εξυπηρετήσουν απρόσκοπτα το καταναλωτικό κοινό.

    «Πλέον μιλάμε για μια νέα πραγματικότητα, στην οποία και πρέπει να προσαρμοστούμε. Δεν φαίνεται πως θα είναι κάτι παροδικό, όπως αρχικά πίστεψαν κάποιοι…», σημειώνει με έμφαση άνθρωπος του χώρου, ο οποίος ανησυχεί έντονα για την επίδραση του κορονοϊού στην κατανάλωση σε βάθος χρόνου. Ήδη, όπως λέει οι πωλήσεις κινούνται κατώτερα των προσδοκιών που υπήρχαν στο λιανεμπόριο μετά την έξοδο από τα προγράμματα λιτότητας και την επιστροφή σε τροχιά ανάπτυξης.

    Η αμηχανία και ο προβληματισμός για την «επόμενη μέρα» στο λιανεμπόριο είναι διάχυτη, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση και πόσο διάστημα θα χρειαστεί για να επιστρέψει η κανονικότητα στην αγορά.

    Προτεραιότητα όλων πάντως παραμένει η ομαλή τροφοδοσία της αγοράς, κυρίως στα τρόφιμα μακράς διαρκείας (ζυμαρικά, όσπρια, κα.) και στα απολυμαντικά αλλά και η τήρηση των μέτρων προφύλαξης εργαζομένων και πελατών. Σε κεντρικά σημεία των περισσότερων καταστημάτων έχουν τοποθετηθεί εδώ και μέρες αντισηπτικά για τους πελάτες, ενώ συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι απολυμάνσεις στους αποθηκευτικούς χώρους και σε αυτούς που συσκευάζονται προϊόντα.

    Την ίδια ώρα, έμφαση δίδεται και στην άρτια εξυπηρέτηση των καταναλωτών από τα ηλεκτρονικά καταστήματα που διατηρούν, τα οποία καταγράφουν ραγδαία άνοδο πωλήσεων εδώ και δυο εβδομάδες. Από την περασμένη Δευτέρα, οπότε και εντοπίσθηκαν τα πρώτα κρούσματα στην Ιταλία και η εξάπλωση του ιού άρχισε να παίρνει διαστάσεις οι παραγγελίες στα ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ υπερδιπλασιάσθηκαν ενώ κατακόρυφα αυξήθηκε και ο αριθμός των νέων πελατών, οι οποίοι έσπευσαν να κάνουν τα ψώνια τους μέσα από τις πλατφόρμες τους.



    ΣΧΟΛΙΑ