• Business

    Prodea Investments το νέο όνομα της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ

    • Της Τέτης Ηγουμενίδη

    O διευθύνων σύμβουλος της Πανγαία Αριστοτέλης Καρυτινός


    Σε Prodea Investments μετονομάζεται η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας). Σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν στις 11 Σεπτεμβρίου με αφορμή την γενική συνέλευση των μετόχων για την σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου.

    Λεπτομέρειες για την προέλευση του Prodea δεν έχουν γίνει γνωστές ωστόσο, η ονομασία παραπέμπει πιθανώς στις λέξεις Property και Idea.

    Η αλλαγή της ονομασίας της ΑΕΕΑΠ ήταν αναμενόμενη καθώς πλέον η Εθνική Τράπεζα έπαψε να είναι μέτοχός της. Η Invel Real Estate (private equity fund) με επικεφαλής τον Χριστόφορο Παπαχριστοφόρου ελέγχει ποσοστό 98,15%.

    Όπως εκτιμάται και εκτός απρόοπτου η ΑΕΕΑΠ υπό την νέα της ονομασία θα προχωρήσει σε σημαντικού ύψους αύξηση κεφαλαίου, πιθανότατα της τάξεως του 0,5 δις. ευρώ. Βάσει των όσων έχει ανακοινώσει οι υφιστάμενοι μέτοχοι πλειοψηφίας δεν προτίθενται να συμμετάσχουν και η εταιρεία θα προσφέρει τη δυνατότητα συμμετοχής στην αύξηση σε ένα μεγάλο εύρος διεθνών και εγχώριων επενδυτών μέσω μίας συνήθους διαδικασίας βιβλίου προσφορών (book building). Ο στόχος της είναι η αύξηση της υφιστάμενης διασποράς (freefloat) από περίπου 1,85% σε τουλάχιστον 20-25%. Σημειώνεται ότι η κεφαλαιοποίησή της στο ΧΑΑ είναι περίπου 1,4 δις. ευρώ.

    Η προετοιμασία για την αύξηση κεφαλαίου θα ενταθεί έπειτα από τη γενική συνέλευση με τις αναγκαίες επαφές με τους θεσμικούς επενδυτές, ωστόσο, το πιθανότερο είναι η τελική φάση της διαδικασίας να εξελιχθεί στις αρχές του 2020.



    ΣΧΟΛΙΑ