• Business

    Prodea: Η αλλαγή πλεύσης στην Ιταλία

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Prodea Investments, κ. Αριστοτέλης Καρυτινός

    Άρης Καρυτινός, Διευθύνων Σύμβουλος της Prodea Investments


    Σε συμφωνία για την λήψη δανείου ύψους 175 εκατομμυρίων ευρώ από την Bank of America, την Alpha Bank και τη Deutsche Bank ήρθε η ιταλική θυγατρική της ProdeaPicasso Fund.

    Σκοπός είναι να αναχρηματοδοτήσει υφιστάμενες δανειακές υποχρεώσεις του Picasso Fund και του Tarvos Fund, τα οποία θα συγχωνευθούν μετά την ολοκλήρωση της αναχρηματοδότησης στο Picasso Fund. Στο σχήμα συμμετείχε επίσης η ιταλική Iside SPV, ενώ όπως αναφέρεται στις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις η αναχρηματοδότηση ολοκληρώθηκε από την Bank of America Europe, την Alpha Bank και την Deutsche Bank (ως ομολογιούχοι της Iside SPV), ενώ η διάρκεια του δανείου είναι διετής.

    Θυμίζουμε πως η Prodea είναι κάτοχος 27 ακινήτων σε 16 ιταλικές πόλεις – το 46% των οποίων είναι στη Ρώμη – ενώ η αξία του χαρτοφυλακίου στην Ιταλία ανέρχεται σε 393 εκατομμύρια ευρώ. Παρότι η πώληση του Picasso Fundπου αφορά σήμερα σε ακίνητα 201.000 τ.μ. με κύριο μισθωτή το ιταλικό δημόσιο, είχε μπει στην ατζέντα της Prodea πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, η συναλλαγή δεν ολοκληρώθηκε και η Prodea ανακοίνωσε πρόσφατα μία επιπλέον επένδυση στη χώρα. Η ΑΕΕΑΠ σε κοινοπραξία με το βασικό της μέτοχο, Invel προχώρησαν στην αγορά του εξαώροφου ξενοδοχείου Bellevue Cortina d’Ampezzo στη βασίλισσα των Δολομιτών, μία επένδυση 49 εκατ. ευρώ, στην οποία η Prodea συμμετέχει κατά 75%.

    Το κτίριο προς το παρόν λειτουργεί εν μέρει ως ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και εν μέρει ως ιδιωτικές κατοικίες, και βρίσκεται στο κέντρο του χιονοδρομικού θέρετρου Cortina d’Ampezzo. Το ακίνητο θα ανακαινιστεί ριζικά, μέσω επένδυσης 25 εκατομμυρίων, με σκοπό να δημιουργηθεί ένα πολυτελές ξενοδοχείο πέντε αστέρων, χωρητικότητας έως και 100 δωμάτια, ενόψει των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

    Αυτή δεν είναι η μοναδική επένδυση που πραγματοποίησε εντός του 2022 η Prodea, καθώς με τη Dimand να βρίσκεται στην πόρτα της εξόδου από το Moxy, η ΑΕΕΑΠ αύξησε το ποσοστό της στο ξενοδοχείο της Ομόνοιας από 35% σε 90%, καταβάλλοντας 7,57 εκατομμύρια. Πρόκειται για το κτίριο που στέγαζε το πρώην Σαρόγλειο Μέγαρο και λειτουργεί από φέτος ως ξενοδοχείο με την επωνυμία της Marriott.

    Logistics και κατοικίες στο ραντάρ της Prodea

    Παράλληλα, η Prodea εστιάζει στον κλάδο των εμπορικών αποθηκών εστιάζει η Prodea, την ώρα που χτίζει χαρτοφυλάκιο πράσινων γραφείων 500 εκατ. και ξεκινά την επιλεκτική τοποθέτησή της και στον τομέα της ανάπτυξης οικιστικών ακινήτων. Στρατηγική της εταιρείας είναι η απόκτηση εμπορικών αποθηκών σύγχρονων προδιαγραφών, οι οποίες, όπως και στην περίπτωση των γραφείων, δεν είναι άμεσα διαθέσιμες και απαιτείται χρόνος για την ωρίμανσή τους, ο οποίος κυμαίνεται μεταξύ εννέα και δώδεκα μηνών.

    Όπως αναφέρουν τα στελέχη της μεγαλύτερης ΑΕΕΑΠ της χώρας, η εταιρεία έχει επίσης σκοπό τη δημιουργία ποιοτικού οικιστικού προϊόντος προς πώληση και ενοικίασηαφού έχει αποκτήσει δέκα οικιστικά οικόπεδα σε περιοχές όπως το Ελληνικό, η Νέα Ερυθραία, η Πολιτεία, η Αγία Παρασκευή, το Χαλάνδρι και η Κυψέλη, και ένα υφιστάμενο, πλήρως μισθωμένο κτίριο κατοικιών στην Καλλιθέα. «Η δυναμική είσοδος της εταιρείας στο κατοικείν έρχεται να συμβάλει στην κάλυψη της ιδιαίτερα υψηλής ζήτησης για στέγη, με όρους πραγματικής αειφορίας, ποιότητας και ασφάλειας, προσφέροντας ένα προϊόν με τη σιγουριά και τα εχέγγυα ενός οργανισμού με ιδιαίτερη εμπειρία και εξειδίκευση».

    Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές επιδόσεις του εξαμήνου, ο τζίρος ανήλθε σε 73,5 εκατ. ευρώ αυξημένος κατά 13,2%, ως αποτέλεσμα της ωρίμανσης των έργων ανάπτυξης, των νέων επενδύσεων σε ακίνητα εισοδήματος και των νέων εκμισθώσεων στο πλαίσιο της επενδυτικής στρατηγικής που υλοποιεί η εταιρεία. Τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 102,5 εκατ. ευρώ, το προσαρμοσμένο EBITDA σε 45 εκατομμύρια και η αξία των ακινήτων ξεπέρασε τα 2,6 εκατομμύρια ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ