• Business

    Προχωρά ο διαγωνισμός για τη μονάδα στο Γραμματικό – Συνεχίζεται το πινκ πονκ Περιφέρειας – Κατασκευαστών

    Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), Henry Holterman (Ελλάκτωρ), Χρήστος Ιωάννου (ΑΒΑΞ), Πέτρος Σουρέτης (Intrakat)


    Συνεχίζεται το πινκ-πονκ μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και των μεγάλων κατασκευαστών για τον διαγωνισμό της μονάδας απορριμμάτων στο Γραμματικό αξίας 138 εκατ. Ευρώ.

    Πηγές προσκείμενες στην Περιφέρεια Αττικής και με πολύ καλή γνώση της διαγωνιστικής διαδικασίας αναφέρουν πως είναι ζήτημα ημερών να ολοκληρωθεί αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών των τριών ενδιαφερομένων σχημάτων.

    Προσθέτουν, δε, πως βάσει ενός αισιόδοξου σεναρίου είναι πιθανό να υποβληθούν οι προσφορές στο αμέσως επόμενο διάστημα και να γνωρίζουμε μέχρι τα τέλη Ιουνίου ποιος είναι ο προσωρινός μειοδότης. Αυτό σημαίνει πως εντός του Δ΄ Τριμήνου του τρέχοντος έτους δεν αποκλείεται να υπογραφεί η σχετική σύμβαση.

    Ωστόσο, επισημαίνουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι μνηστήρες του διαγωνισμού να καθυστερήσουν τη διαδικασία.

    Από την άλλη πλευρά, η αγορά φαίνεται πως είναι δύσπιστη στις ανακοινώσεις του Περιφερειάρχη Αττικής για την επιτάχυνση των διαγωνισμών για τα απορρίμματα. Δεν είναι κρυφό άλλωστε ότι πιστεύουν πως δε θα έχει δημοπρατηθεί ούτε ένα έργο απορριμμάτων μέχρι να λήξει η θητεία του Γιώργου Πατούλη.

    Τι επικαλούνται οι δύο πλευρές

    Παρά το ενδεχόμενο της ανάδειξης του αναδόχου για τη μονάδα του Γραμματικού στα τέλη του άλλου μήνα, η Περιφέρεια Αττικής και πιο συγκεκριμένα ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος του Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) που δημορπαττεί το έργο, εκτιμά πως οι ενδιαφερόμενοι θα κάνουν προσφυγές στην Αρχή Έγκρισης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ).

    Αυτό συμβαίνει, καθώς οι μνηστήρες του διαγωνισμού έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στην ΑΕΠΠ εντός δέκα ημερών ύστερα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της τεχνικής αξιολόγησης και από την αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών.

    Αυτό σημαίνει πως όποιος θέλει να προσφύγει στην ΑΕΠΠ θα έχει δύο ευκαιρίες, ενώ οποιαδήποτε προσφυγή θα οδηγήσει τουλάχιστον σε παράταση του διαγωνισμού μέχρι να ληφθεί η σχετική απόφαση. Επίσης, δεν αποκλείεται ο ΕΔΣΝΑ να προσφύγει στο ΣτΕ για ανατροπή της απόφασης, αν αυτή ματαιώνει τον διαγωνισμό.

    Από την πλευρά τους πηγές της αγοράς τονίζουν πως οι ανησυχίες της Περιφέρειας για τις καθυστερήσεις που θα προκληθούν από τους κατασκευαστές, είναι ένα ακόμα πρόσχημα για να καλύψουν τις ολιγωρίες της αναθέτουσας αρχής.

    Υπενθυμίζουμε, πως ο διαγωνισμός έχει προκηρυχθεί ως δημόσιο έργο με στόχο τη γρήγορη δημοπράτησή του από τις αρχές του περασμένου έτους. Ωστόσο, ο διαγωνισμός είχε οδηγηθεί σε συνεχείς παρατάσεις μέχρι και τέλη του 2021.

    Επιπλέον, υπάρχει και η εκκρεμής προσφυγή στο ΣτΕ από τον εξωραϊστικό σύλλογο «Πρόοδος» στο Νέο Βουτζά, ο οποίος ζητά το πάγωμα του διαγωνισμού. Η εξέλιξη αυτή δεν επηρεάζει μέχρις στιγμής την πορεία του διαγωνισμού, αλλά σε περίπτωση που το ΣτΕ εγκρίνει το αίτημα τους, ο διαγωνισμός θα μπει σε νέες περιπέτειες.

    Το έργο

    Πρόκειται για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων αρχικής, η οποία θα κατασκευαστεί στο Γραμματικό και αποτελεί το τρίτο υπό δημοπράτηση έργο διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική με τα άλλα δύο να είναι τα ΣΔΙΤ για το Σχιστό και τη Φυλή.

    Η διάρκεια του έργου ανέρχεται αρχικά στους 96 μήνες. Εντός αυτού του διαστήματος υπολογίζεται πως η κατασκευή θα διαρκέσει 18 μήνες, η δοκιμαστική λειτουργία 6, ενώ η εμπορική λειτουργία της μονάδας θα ανέλθει στους 72.

    Υπενθυμίζεται, πως το έργο διεκδικούν τρία σχήματα τα οποία είναι τα εξής:

    • ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Intrakat-Watt
    • ΑΒΑΞ-ΑΑΓΗΣ
    • ΗΛΕΚΤΩΡ (Θυγατρική της Ελλάκτωρ) – Μεσόγειος Α.Ε.

    Διαβάστε επίσης

    “Πινκ – Πονκ” Περιφέρειας Αττικής και κατασκευαστών για τα χρονοδιαγράμματα των διαγωνισμών σε Γραμματικό, Σχιστό και Φυλή

    Το φθινόπωρο αναμένεται η υπογραφή για το έργο-σήριαλ της μονάδας απορριμμάτων στο Γραμματικό – Γιατί είναι δύσπιστη η αγορά



    ΣΧΟΛΙΑ