• Premia Properties: Οι 5 πυλώνες που οδηγούν την ανάπτυξη

    Δημοσιεύτηκε:

    Ορθές πρακτικές, υψηλή τεχνογνωσία, σαφής επενδυτική στρατηγική, ένα υψηλής ποιότητας χαρτοφυλάκιο ακινήτων και υγιής χρηματοοικονομική διάρθρωση είναι το πεντάπτυχο που «οδηγεί» την Premia Properties. Την εταιρεία που έχει καταφέρει όχι μόνο να είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη στο ελληνικό real estate, αλλά και να αναπτύσσεται βιώσιμα, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία, θέτοντας νέα πρότυπα για τον κλάδο των ακινήτων.

    Πριν από λίγες ημέρες μάλιστα, η Premia Properties ολοκλήρωσε την έκδοση Κοινού Ομολογιακού Δανείου. To Ομόλογο είναι ύψους €100 εκατ., πενταετούς διάρκειας με επιτόκιο 2,80% και είναι εισηγμένο προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 2,04 φορές με το μεγαλύτερο ποσοστό των Ομολογιών (72%) να κατανέμεται σε Ιδιώτες Επενδυτές και το 28% να καλύπτεται από Ειδικούς Επενδυτές, κάνοντας ξεκάθαρη την ψήφο εμπιστοσύνης της αγοράς στις αναπτυξιακές προοπτικές της Premia Properties. Μάλιστα, πρόκειται για την πρώτη έκδοση ομολόγου από την Premia Properties, με τα κεφάλαια τα οποία αντλήθηκαν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην επίτευξη του φιλόδοξου πλάνου της εταιρίας, το οποίο περιλαμβάνει την περαιτέρω μεγέθυνση του χαρτοφυλακίου της, καθώς και επενδύσεις με στόχο τη δημιουργία αξίας.

    Στηριζόμενη σε αυτά τα πέντε σημεία «κλειδιά», η PREMIA συνεχίζει τη δυναμική πορεία της, ενισχύοντας σημαντικά το χαρτοφυλάκιο ακινήτων στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics) και των εμπορικών ακινήτων τύπου big box, ενώ παράλληλα επεκτείνει τη δραστηριότητά της στον τομέα των εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων.

    Τα παραπάνω φάνηκαν ξεκάθαρα και στα αποτελέσματα εννεαμήνου του 2021 που ανακοίνωσε η εταιρεία. Στο διάστημα αυτό, καταγράφηκε σημαντική διεύρυνση του χαρτοφυλακίου ακινήτων με την προσθήκη συνολικά εννέα νέων ακινήτων, καθώς και η στρατηγική είσοδoς στους τομείς των εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων και της υγείας. Καταγράφηκε, επίσης, αύξηση κατά 63% της συνολικής αξίας επενδύσεων του Ομίλου, η οποία διαμορφώθηκε σε 173,1 εκατ. ευρώ την 30.9.2021, αλλά και σημαντική αύξηση της Καθαρής Θέσης του Ομίλου η οποία διαμορφώθηκε σε 114,6 εκατ. ευρώ καθώς και των ταμειακών διαθεσίμων τα οποία ανήλθαν σε 43,8 εκατ. ευρώ, μετά την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου στην οποία προχώρησε. Ως αποτέλεσμα της προσθήκης νέων επενδύσεων και της θυγατρικής JPA ΑΕΕΣ, η εταιρεία σημείωσε αύξηση εσόδωνβελτίωση λειτουργικής κερδοφορίας και κερδοφορίας προ φόρων σε ενοποιημένη βάση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο 2020.

    Premia Properties

    Ανάπτυξη με ισχυρά θεμέλια

    Καταλύτη για την ανάπτυξη της εταιρείας αποτελούν, όπως θα ήταν αναμενόμενο, η τεχνογνωσία, η εμπειρία και οι ορθές πρακτικές που αντλεί η PREMIA από τους μετόχους της που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, όπως ο διεθνής βασικός μέτοχος, Sterner Stenhus.

    Την ίδια στιγμή, με ενεργητικό που ξεπερνάει τα 230 εκατ. ευρώ, η Premia Properties ξεχωρίζει για την υγιή χρηματοοικονομική της  διάρθρωση, ενώ διαθέτει ένα καλά διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο με 27 ακίνητα σε Ελλάδα, συνολικής μικτής αξίας 173 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των ακινήτων κοινωνικού χαρακτήρα (σχολεία) που διαχειρίζεται μέσω ΣΔΙΤ (Συμπράξεων Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα).

    Αξιοσημείωτη είναι και η επιτυχημένη, τρίτη κατά σειρά μέσα σε μόλις 1,5 χρόνο, ΑΜΚ που προσέλκυσε πλήθος επενδυτών και υπερκαλύφθηκε κατά 1,36 φορές. Μάλιστα μέσω της τελευταίας ΑΜΚ εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Premia ως στρατηγικός εταίρος η FASTIGHETS AB BALDER, αποκτώντας ποσοστό 17,22%. Υπενθυμίζεται πως η FASTIGHETS AB BALDER διαθέτει παρουσία σε 6 χώρες και ανήκει στον Σουηδό επιχειρηματία Erik Selin, που συγκαταλέγεται στους 750 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, σύμφωνα με το Forbes, και θεωρείται αυθεντία του κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο με επιτυχημένη διαδρομή περίπου 30 ετών.

    Όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να έχουν, βεβαίως, επιτευχθεί χωρίς την καθοριστική συμβολή μίας έμπειρης διοικητικής ομάδας, ικανής να φέρει εις πέρας τα φιλόδοξα σχέδια της εταιρείας. Mε μακρά επαγγελματική πορεία και εξειδίκευση, η διοικητική ομάδα της Premia Properties διαθέτει άριστη γνώση του κλάδου, σαφή προσανατολισμό στα αποτελέσματα, σπουδαίες ικανότητες στην επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη, την ταχεία αλλά και ισχυρή αναβάθμιση έργων, αλλά και στη διαχείριση και εξέλιξη του ανθρώπινου δυναμικού.

    Premia Properties

    Έντονη αναπτυξιακή δυναμική

    Ενδεικτικό της ισχυρής αναπτυξιακής δυναμικής που χαρακτηρίζει την εταιρεία είναι ότι μέσα σε περίπου έναν χρόνο κατάφερε να αυξήσει το μέγεθος του χαρτοφυλακίου της από επτά ακίνητα, αξίας 65,9 εκατ. ευρώ, σε είκοσι επτά, αξίας άνω των 181 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικού χαρακτήρα ακινήτων (σχολεία), τομέας στον οποίο η Premia θεωρείτε πρωτοπόρος.

    Σε μια περίοδο εξαιρετικής αστάθειας τόσο για τις αγορές όσο και για την πραγματική οικονομία, όπως η περίοδος της πανδημίας, η Premia Properties εστίασε στρατηγικά σε νευραλγικούς κλάδους για την οικονομία όπως τα logistics, τα big boxes και τα ακίνητα κοινωνικού χαρακτήρα που ταυτόχρονα καθιστούν την ανάπτυξη λιγότερο ευάλωτη σε εξωγενείς παράγοντες, καταφέρνοντας έτσι να διευρύνει τόσο τα οικονομικά μεγέθη όσο και το χαρτοφυλάκιό της.

    Premia Properties

    Φιλόδοξες προοπτικές

    Στόχος της εταιρείας, για τη συνέχεια, είναι να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων στους κλάδους που έχει ήδη παρουσία, όπως logistics, εμπορικά ακίνητα (big boxes), κτήρια κοινωνικού χαρακτήρα, εξυπηρετούμενα διαμερίσματα καθώς και να εξετάσει επιλεκτικά την είσοδό της και σε άλλους κλάδους του real estate.

    Παράλληλα, έχοντας πάντα σταθερά ως στόχο τη δημιουργία αξίας για τους stakeholders και την κοινωνία, η εταιρεία έχει ήδη δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του χαρτοφυλακίου της και έχει δεσμευτεί για διαφάνεια, βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνικά υπεύθυνη λειτουργία. Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώκει την υιοθέτηση αρχών Βιώσιμης Ανάπτυξης μέσω της εναρμόνισής της προς τις πρακτικές των διεθνών και ελληνικών δεικτών ESG (Περιβαλλοντικών, Κοινωνικών και Εταιρικής Διακυβέρνησης – Environmental, Social and Governance). Πρόσφατα, μάλιστα, η πολιτική αυτή επιβραβεύτηκε με την ένταξη της εταιρείας στον Ελληνικό Κώδικα Βιωσιμότητας και στον ESG Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Το επόμενο βήμα είναι πλέον η αδειοδότησή της ως Ανώνυμης Εταιρείας Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ). Η εταιρεία έχει ήδη υποβάλει τη σχετική αίτηση και αναμένεται η έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Κίνηση που εξυπηρετεί τον στρατηγικό σχεδιασμό της εταιρείας, που αποσκοπεί στην αποτελεσματικότερη δραστηριοποίησή της στην αγορά ακινήτων, αξιοποιώντας τα φορολογικά πλεονεκτήματα που προσφέρει το πλαίσιο των ΑΕΕΑΠ, αλλά και τον σταθερό στόχο της δημιουργίας αξίας για τους μετόχους.