• Επιχειρηματίας γυναίκα με tablet

    Business

    Πράσινος και ψηφιακός μετασχηματισμός: Χρηματοδοτικά προγράμματα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την Εθνική Τράπεζα σε συνεργασία με την ΕΑΤ

    • NewsRoom

    Πράσινος και ψηφιακός μετασχηματισμός: η μεγάλη πρόκληση και, ταυτόχρονα, μια τεράστια ευκαιρία και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που καλούνται να παραμείνουν ή και να γίνουν ακόμη πιο ανταγωνιστικές στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται.

    Ηλεκτρονικές πληρωμές, ηλεκτρονική τιμολόγηση, πωλήσεις μέσω Διαδικτύου, ολοκληρωμένες λύσεις για ανέπαφη εξυπηρέτηση και εργαλεία ψηφιακής διαφήμισης, αξιοποίηση συστημάτων κυβερνοασφάλειας και υπηρεσιών δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων, όπως και η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων εργαζομένων και επιχειρηματιών προκειμένου να αξιοποιούν στην καθημερινότητά τους όλες τις δυνατότητες που τους παρέχει ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που μπορούν να δώσουν σημαντική ώθηση και να διαφοροποιήσουν ανταγωνιστικά μια επιχείρηση.

    Την ίδια στιγμή, η πράσινη μετάβαση αποτελεί σοβαρό στοίχημα για όλους, καθώς νοικοκυριά και επιχειρήσεις καλούνται αφενός να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας -και, συνεπακόλουθα, το κόστος-, αφετέρου υιοθετήσουν πιο «πράσινες» πρακτικές, μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμά τους, προς όφελος των ιδίων αλλά και του πλανήτη.

    Όλα αυτά είναι, βεβαίως, πρόκληση, καθώς κάθε μετασχηματισμός είναι, ουσιαστικά, μια επένδυση στο μέλλον. Μια επένδυση που απαιτεί κεφάλαια. Σε αυτήν την προσπάθεια, όμως, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν είναι μόνες, αφού μπορούν να βρουν εύκολα λύσεις για τη χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων τους μέσα από τα νέα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα που παρέχει η Εθνική Τράπεζα σε συνεργασία με το Business Growth Fund της Ελληνικής Αναπτυξιακής ΤράπεζαςΆλλωστε, η πρόσβαση σε χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους είναι το πλεονέκτημα που χρειάζεται κάθε μικρομεσαία επιχείρηση για να μπορέσει να αναπτυχθεί και να ανταποκριθεί στον ανταγωνισμό της αγοράς.

    Προγράμματα συγχρηματοδότησης άτοκα κατά 40%

    Αν σκοπεύετε, λοιπόν, να επενδύσετε στην ενεργειακή ή και την ψηφιακή αναβάθμιση της επιχείρησής σας, μπορείτε τώρα να αποκτήσετε χρηματοδότηση κατά 60% από την Εθνική Τράπεζα και κατά 40% άτοκα από την ΕΑΤ, με προνομιακούς όρους.

    Δάνεια ψηφιακής αναβάθμισης

    Για την ανάπτυξη των ψηφιακών υποδομών της επιχείρησής σας (εξοπλισμός και λογισμικό, διαδίκτυο, ευρυζωνικές συνδέσεις, δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, δορυφορικές τεχνολογίες, εφαρμογές, ιστότοποι, API, υπηρεσίες cloud), ψηφιακή εκπαίδευση εργαζομένων και απασχόληση ειδικών πληροφορικής, digital marketing και social media, εφαρμογή ψηφιακών τεχνολογιών (τρισδιάστατη εκτύπωση, ρομποτική, IoT, τεχνητή νοημοσύνη, drones, εικονική πραγματικότητα), καθώς και δαπάνες συμβούλων για ανάλυση αναγκών και εκπόνηση μελέτης της επένδυσης, η χρηματοδότηση μπορεί να κυμανθεί από 25.000 έως €1 εκατ. ευρώ, για διάρκεια 2 έως 10 χρόνια, με περίοδο χάριτος έως 24 μήνες.

    Πράσινα συγχρηματοδοτούμενα δάνεια

    Τα πράσινα συγχρηματοδοτούμενα δάνεια προορίζονται για επενδύσεις μέσω μίας ή περισσότερων δράσεων που περιλαμβάνονται στα ακόλουθα 3 υποπρογράμματα:

    Υποπρόγραμμα 1

    Δάνεια πράσινης κινητικότητας (Green mobility loans) με σκοπό την προμήθεια και εγκατάσταση υποδομών επαναφόρτισης και ανεφοδιασμού οχημάτων μηδενικών ή χαμηλών ρύπων, την  αναβάθμιση/επέκταση υφιστάμενων σταθμών ενέργειας σε σταθμούς φόρτισης μέσων μεταφοράς χαμηλών ή μηδενικών ρύπων και τη δημιουργία τοπικών μονάδων παραγωγής ή αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ΑΠΕ, για τους σκοπούς λειτουργίας της υποδομής επαναφόρτισης.

    Υποπρόγραμμα 2

    Δάνεια ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων (Loans for energy upgrade) για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων με σκοπό την αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης επαγγελματικών κτιρίων (βιομηχανικού, βιοτεχνικού, εμπορικού ή άλλου αποκλειστικά επαγγελματικού σκοπού).

    Υποπρόγραμμα 3

    Δάνεια για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Green Renewable Energy) για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων, η οποία αφορά πάντα νέες εγκαταστάσεις, ώστε να προβούν οι ΜμΕ στην αγορά και εγκατάσταση εξοπλισμού, στη διαμόρφωση του χώρου, στην παραγωγή, αποθήκευση, διανομή και μετάδοση της παραγόμενης ενέργειας, που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, όπως η ηλιακή ενέργεια, αιολική ενέργεια, γεωθερμική ενέργεια.

    Για τις επενδύσεις αυτές η χρηματοδότηση μπορεί να κυμανθεί από 80.000 ευρώ έως 8 εκατ. ευρώ, για διάρκεια 2 έως 10 χρόνια, με περίοδο χάριτος έως 24 μήνες.

    Επιτόκιο

    Το επιτόκιο για τα δύο προγράμματα και για το τμήμα του δανείου της Τράπεζας μπορεί να είναι κυμαινόμενο με βάση το Euribor 3 μηνών συν περιθώριο ή σταθερό για όλη τη διάρκεια του δανείου (επιβαρύνεται επιπλέον με εισφορά του Ν. 128/75).

    Επιπλέον, προβλέπεται επιδότηση επιτοκίου για τα 2 πρώτα χρόνια, η οποία μειώνει το επιτόκιο για το τμήμα του δανείου της Τράπεζας κατά 3%.

    Διαδικασία υποβολής αιτήματος χρηματοδότησης

    Το πρώτο βήμα για την απόκτηση των νέων προγραμμάτων είναι η υποβολή αίτησης στην πλατφόρμα HDB-KYC επιλέγοντας την Εθνική Τράπεζα για τη χρηματοδότησή σας.

    Στη συνέχεια, καταχωρείτε αίτημα στην πλατφόρμα ΠΣΚΕ επιλέγοντας την Εθνική Τράπεζα.

    Τέλος, υποβάλλετε τα δικαιολογητικά σας σε ένα κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας.

    Πώς μπορείτε να επωφεληθείτε

    Επικοινωνήστε τώρα με την Εθνική Τράπεζα και τον υπεύθυνο Relationship Manager, για να σας προτείνει λύσεις, προσαρμοσμένες στις ανάγκες της επιχείρησής σας.

    Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα νέα προγράμματα χρηματοδοτήσεων για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, μπορείτε να δείτε εδώ.

    Κλείστε το ραντεβού σας στην Εθνική Τράπεζα και συζητήστε τις λύσεις που καλύπτουν τα επιχειρηματικά σας σχέδια.