• Business

    Ποσειδώνια 2016: Τα λεφτά που έρχονται από την Ελλάδα και το… κογιότ


    Στον ηγετικό ρόλο των Ελλήνων πλοιοκτητών στη ναυτιλία, και ιδιαίτερα στις νέες επενδύσεις που προχωρούν οι Έλληνες εφοπλιστές, σε μία περίοδο όπου το φρέσκο χρήμα είναι σπάνιο, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια του Capital Link Forum στη χθεσινή πρώτη ημέρα τω Ποσειδωνίων 2016 ο Pankaj Khanna της Pioneer Marine.

    «Γενικά, βλέπεις ότι τα λεφτά έρχονται από την Ελλάδα. Στην αγορά των μεταχειρισμένων άνθρωποι μαζεύουν πλοία», επεσήμανε ο Khanna, και υποστήριξε πως το γεγονός ότι από την πλευρά των τραπεζών δεν υπάρχει διαθέσιμο χρήμα είναι θετικό για τη ναυτιλία, εξηγώντας πως «ο κόσμος δεν τρέχει στα ναυπηγεία. Τα μεταχειρισμένα περιουσιακά στοιχεία στην αγορά είναι αρκετά φθηνά. Όλοι είναι επικεντρωμένοι εκεί».

    Ο Khanna ήρθε πάντως σε αντιπαράθεση με τον Σταμάτη Τσαντάνη της Seanergy Maritime, αναφορικά με το αν το φρέσκο χρήμα είναι καλό ή κακό για τη ναυτιλία.

    «Ο κόσμος μπορεί να λιθοβολεί τους επενδυτές στις ΗΠΑ», σχολίασε ο Στ. Τσαντάνης, και πρόσθεσε: «Ας μην ξεχνάμε ότι η κυκλικότητα στη ναυτιλία υπήρχε ανέκαθεν. Ο κόσμος μπορεί να τρελαθεί ανά πάσα στιγμή, δεν έχει να κάνει με το αν υπάρχουν κεφαλαιαγορές ή όχι».

    Οι αναφορές αυτές έγιναν κατά τη διάρκεια μίας συζήτησης για την αγορά του ξηρού χύδην φορτίου, στην οποία κυριάρχησε η αισιοδοξία ότι τα χειρότερα έχουν περάσει για τον κλάδο. Χαρακτηριστική ήταν η ατάκα του προέδρου της Star Bulk, Hamish Norton, ο οποίος παρομοίασε την αγορά του ξηρού χύδην φορτίου με το… κογιότ που κυνηγούσε το μπιπ-μπιπ στα καρτούν της Warner Bros!

    «Σκέφτομαι την αγορά του ξηρού χύδην φορτίου σαν τον Wile E. Coyote. Είναι είτε δεμένη σε έναν πύραυλο, είτε πέφτει στον γκρεμό. Σε κάθε περίπτωση, ανακαλύπτεις ότι είσαι δεμένος στον πύραυλο ή πέφτεις στον γκρεμό προτού μπορέσεις να αντιδράσεις, οπότε πρέπει απλά να είσαι προετοιμασμένος για οποιοδήποτε από τα δύο ενδεχόμενα», ανέφερε.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/51379-2/51379



    ΣΧΟΛΙΑ